Inat-kuca-900x450

U kom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine se sudaraju Istok i Zapad? Gdje je granica između stambenog dijela i trgovačkog dijela Sarajeva? Znate li priču o Inat kući?

„Bila sam na onoj strani, ali pređoh vama iz inata“, natpis je koji stoji ispred stare kuće iz osmanskog perioda na obali Miljacke, uz samu Šeher-Ćehajinu ćupriju. Početak ulice Alifakovac je mjesto na kojem se razdvaja trgovački od stambenog dijela osmanskog Sarajeva. Arhitektura ovog perioda je u mjerilu čovjeka, a poštovanje komšijskih odnosa i prava na vidik su njena nepisana pravila.

Po svom položaju, arhitektonskim i stilskim karakteristikama, kao i rješenju dispozicije jedne kuća na Mustaj-pašinom mejdanu (trgu) se izdvaja od drugih. Taj otvoreni prostor iz osmanskog perioda koji danas više ne postoji kasnije će postati mjesto na kojem će biti izgrađena gradska vijećnica. Međutim, vlasnik kuće prezimena Benderija, ne želi prodati zemlju i kuću. Pregovara se i ucjenjuje. Tek nakon što je vlast obećala kesu dukata i da će njegovu kuću, čerpić po čerpić prenijeti na lijevu obalu Miljacke, vlasnik se odlučio na prodaju. Na jednoj obali rijeke nalazi se Vijećnica, a na drugoj, još uvijek stoji kuća koja je zbog inata njenog vlasnika u narodu prozvana „Inat kuća“. Danas je u njoj smješten nacionalni restoran.

Legenda o Vijećnici i Inat kući je i priča o dvije velike imperije, jedna dolazeća – Austrougarska, a druga na izdisaju – Osmanlijska, kao da su se takmičile na ovom prostoru, koji će, kao i čitav grad postati mjesto sudara dvije civilizacije, dvije kulture, dva različita svjeta – Istoka i Zapada.


Vezani članci

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina


18/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/04/2016. Jasmin Buljubašić mještanin naselja Kiseljak kod Srebrenika, tražeći humus za cvijeće pronašao je do sada najveću arhološku ostavu iz bronzanog doba na području sjeveroistočne Bosne. “Sve se dogodilo iznenada prije oko mjesec dana. Krenuo sam u šumu da tražim humus za cvijeće. Prilikom kopanja ispod jednog

Zavirite u muzejske čuvaonice

Zavirite u muzejske čuvaonice


30/11/2013    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 30/11/2013. Tokom novembra – Mjeseca Muzeja, Historijski muzej Bosne i Hercegovine je različitim događajima obilježio 50 godina postojanja. Osnovan u novembru 1945. godine kao Muzej revolucije BiH, danas Historijski muzej BiH, već pola stoljeća baštini vrijedna kulturno-historijska dobra. Ovaj jubilej obilježen je u “Mjesecu Muzeja” posebnim programom