DIGITAL CAMERA

Nakon tri godine završena obnova jednog od najljepših primjera osmanske arhitekture u BiH. Svečano otvorenje obnovljenog mosta zakazano je za proljeće 2016. godine.

Uz finansijsku pomoć Turske razvojne agencije (TIKA) u iznosu od blizu deset miliona konvertibilinih maraka završena je obnova mosta Mehmed-paše Sokolovićau Višegradu. Ova na Drini ćuprija je izuzetno vrijedan spomenik kulture koji je uvršen i na UNESCO Listu svjetske baštine.

„Most je važan za Višegrad, BiH ali i Balkan. (…) Na Mostu su urađeni glavni stubovi prema dotoku vode na kojoj je i izgrađen. Također, urađeni su i svi arhitektonski radovi kao i ulazi sa obje strane. Urađeni su i kameni podovi po kojima će građani šetati, ali i njegova okolina“, istakao je direktor TIKA-e u BiH Huseyin Sanli za agenciju Anadolija.

Obnova mosta počela je 2013. godine, a izvođač radova bila je firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Most Mehmed-paše Sokolovića izgrađen je krajem 16. stoljeća po naredbi velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Izgradio ga je jedan od najvećih arhitekata i inžinjera osmanskog carstva Mimar Sinan.

Most je nekoliko puta bio oštećen usljed ratova, te prirodnog i ljudskog faktora. Na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine uvršen je 2007. godine, dok je nacionalnim spomenikom BiH proglašen 2003. godine.

Most je dodatnu popularnost dobio kroz djelo bosanskohercegovačkog Nobelovca Ive Andrića „Na Drini ćuprija“.


Vezani članci

Međunarodna konferencija o naslijeđu u Sarajevu

Međunarodna konferencija o naslijeđu u Sarajevu


15/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/01/2016. Sarajevo će biti domaćin međunarodne konferencije o važnosti kulturne baštine “Gradovi i kulturni pejzaž između prepoznavanja, očuvanja i korištenja”. Konferencija u organizaciji BH CICOP-a (CICOP-Međunarodni centar za očuvanje naslijeđa) i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu održati će se od 20. do 23. oktobra 2017. godine. Ova konferencija

Nagradno takmičenje “Inspirisani naslijeđem”

Nagradno takmičenje “Inspirisani naslijeđem”


17/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 17/01/2016. U cilju promocije vrijedne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica organizuje nagradno takmičenje “Inspirisani naslijeđem”. Svaki grad ili selo u našoj zemlji njeguje vrijedna dobra, specifične tradicionalne zanate i tehnike rada, ples i muziku, običaje ili predanja koja je važno sačuvati i