Europska_prijestolnica_kulture

Poljski grad Wroclawu i španski grad Donostia/San Sebastian europski su centri kulture u 2016. godini.

Wroclaw i Donostia/San Sebastian početkom 2016. godine preuzeli su titulu “Europske prijestolnice kulture” i pridružili se listi od 50 europskih gradova koje su ranije imale isti status. U oba grada planiran je bogat kulturni program tokom cijele godine.

Ova titula dodjeljuje se od 1985. godine i predstavlja inicijativu Europske unije kojom se želi promovisati bogata i raznovrsna kultura Europe, podići svijest o zajedničkom kulturnom području, doprinijeti međusobno boljem razumijevanju europskih naroda i jačanju učešća kulture u razvoju gradova.

Svake godine dva grada dobiju titulu “Europske prijestolnice kulture”. Tokom godine dana organizuju različite kulturne programe kako bi promovisali kulturno bogatstvo svojih zemalja, ali i ukazali na zajedničku historiju i naslijeđe.

Ova inicijativa doprinosi i ekonomskom razvoju gradova, njihovoj obnovi i jača osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema kulturi unutar zajednica.

Dosadašnje “Europske prestolnice kulture” bile su: Atina, Pariz, Amsterdam, Dablin, Madrid, Lisabon, Kopenhagen, … Od zemalja u regiji, hrvatski gradovi Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka kandidati su za ovu titulu za 2020. godinu. Uz predstavnika Hrvatske, ovu titulu dobiti će i jedan irski grad.


Vezani članci

Putovanje u vodeni i močvarni svijet

Putovanje u vodeni i močvarni svijet


24/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 24/02/2016. Zemaljski muzej BiH u ponedjeljak, 7. marta, otvoriti će izložbu “Svijet vodenih i močvarnih staništa”, koja donosi izuzetno vrijedne eksponate. Otvaranje izložbe zakazano je u 15h. Konzervatori i umjetnici Borivoje Žuža i Feđa Ćehajić uz pomoć kustosa Dražena Kotrošana posljednjih nekoliko godina intenzivno su radili na

Kultura je ključni alat za održivi razvoj

Kultura je ključni alat za održivi razvoj


27/12/0214    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/12/0214. Novom UN rezolucijom kultura je definisana kao jedan od održivih razvojnih ciljeva. Generalna skupština UN je polovinom decembra 2015. godine usvojila novu rezoluciju o kulturi i održivom razvoju. Rezolucija ističe važnost prirodne i kulturne različitosti i navodi da kultura može doprinijeti različitosti jer predstavlja ključni alat