dani-evropske-bastine-900x450

 


„Evropa, zajedničko naslijeđe“

U zadnjoj sedmici septembra/rujna u 50 zemalja Evrope obilježiti će se kroz različite događaje Dani evropske baštine.

Ova manifestacija zajednička je aktivnost Vijeće Evrope i Evropske komisije, i zvanično se počela obilježavati 1991. godine. Kroz različite aktivnosti i događaje 50 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije promovišu i slave različitost i bogatstvo materijalnog i nematerijalnog naslijeđa kojeg dijele.

Svake godine na desetine lokaliteta u ovim zemljama posjeti nekoliko desetina miliona građana. Tokom Dana evropske baštine cilj je ukazati na važnost očuvanja i zaštite baštine naslijeđene od prošlih generacija, odgovornosti pojedinca, kao i njene izuzetne vrijednosti za uspostavljanje dijaloga među kulturama.

Aktivnosti tokom Dana evropske baštine organizuju se pod sloganom „Evropa, zajedničko naslijeđe“. Na području Bosne i Hercegovine vladine i nevladine organizacije organizuju događaje u cilju promocije raznolike i vrijedne baštine koja pripada svim građanima ove zemlje, ali i Evrope i svijeta.

Tema za Dane evropske baštine 2015. godine trebala bi biti uskoro objavljena. Više informacija o događajima koji će biti realizovani krajem septembra/rujna možete pronaći na zvaničnoj stranici Dana evropske baštine.


Vezani članci

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela


05/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/11/2015. Državni muzej (Rijks muzej) u Amsterdamu uspio je digitalizirati djela holandskih umjetnika i tako ih učiniti dostupnim svim korisnicima interneta. Ovo je najveći i najznačajniji muzej u Holandiji koji čuva djela velikih umjetnika, uključujući Rembrandta, Johannes Vermeera, Frans Halsa i mnogih drugih. Tokom 2013. godine muzej

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju


09/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/02/2016. Rok za prijave na “Meet, See, Do 2016!”, jednu od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu produžen je do nedjelje, 6. marta. Muzejski profesionalci i stručnjaci u oblasti naslijeđa mogu se prijaviti na sudjelovanje na četvrtoj “Meet, See, Do” konferenciji u organizaciji Balkanske mreže muzeja. Ovogodišnja konferencija