derekonstrukcija fascikla A4.cdr

Kulturne institucije oštećene usljed poplava u Doboju, Maglaju i Bosanskom Šamcu biti će obnovljenje zahvaljujući pomoći Francuske ambasade u Sarajevu i UNESCO-a.

Nakon velikih poplava koje su zadesile BiH tokom 2014. godine, izvršene su procjene stanja u poplavljenjim područjima od strane različitih institucija i organizacija u BiH. U opštinama koje su pretrpjele najveća oštećenja, UNESCO je izvršio procjenu pričinjenih šteta na kulturno-historijskim dobrima i evidentirao da je neophodno hitno saniranje Narodne biblioteke u Doboju, te kulturnih centara u Maglaju i Bosanskom Šamcu.

U cilju obnove objekata od značaja u ovim gradovima, Francuska je sa milion eura finansijski podržala UNESCO-ov projekt „Revitalizacija kulturnih institucija i servisa u poplavljenim opštinama Doboj, Maglaj i Bosanski Šamac“.

„Ove institucije služe lokalnom stanovništvu dajući im pristup širem spektru kulturnih resursa i olakšavajući praksu kulturnog izražaja i dijaloga. (…) Njihova obnova je ključna komponenta održivosti i razvoja ovih zajednica pogođenih poplavama,“ stoji u saopštenju Francuske ambasade u Sarajevu.

U proces obnove ovih institucija, kako stoji dalje u saopštenju, važna je uloga lokalnih vlasti i lokalnog stanovništva, posebno mladih.

„Uzimajući u obzir socijalnu dimenziju oporavka i nesporne snage kulture, očekivani rezultati projekta su da će doprinijeti stabilnosti, a dugoročno da će pomoći izgradnji jačeg kulturnog sektora koji može biti osnov za trajni mir i ekonomski oporavak,“ navodi se u saopštenju.

U toku je događaj „Dekonstrukcija/Rekonstrukcija: Bosna i Hercegovina, Laboratoriji Europe“ koji orgnizira Francuski institut u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa UNESCO-om i Francuskom ambasadom u Sarajevu. Događaj se sastoji od različitih predavanja, radionica i okruglih stolova, a propituje na koji način kultura podstiče interkulturalni dijalog.

Ovaj događaj se organizira u saradnji sa Europskom mrežom LIKE – europski gradovi i regioni za kulturu s ciljem jačanja izgradnje kapaciteta za kulturne i kreativne sektore.


Vezani članci

Muzej za sve generacije

Muzej za sve generacije


13/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/11/2015.1. Zemaljski muzej BiH danas obilježava 128 godina postojanja. Kao dugogodišnji uposlenik ove važne institucije, kako biste opisali Zemaljski muzej BiH? Koliko Vama lično znači ova institucija? To je sigurno velika godišnjica i obilježavanje velikog jubileja za bilo koju zemlju. Svi problemi koji postoje moraju se riješiti,

Kulturna baština na Sarajevo Film Festivalu

Kulturna baština na Sarajevo Film Festivalu


15/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/06/2016. I ove godine Sarajevo Film Festival pripremio je mnoštvo filmskih iznenađenja za sve filmoljupce, kao i one željne zabave u avgustovskim ljetnim danima. Među njima posebno ističemo tri značajna filmska ostvarenja: “Srce od drveta”, “Neželjena baština” i “Austro-Ugarske vojne utvrde u Mostaru”, koja između ostalog tematiziraju