Bilo da putujete od juga prema kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine ili prema moru dolinom rijeke Neretve, otkrivat ćete neslućena prirodna i kulturna bogatstva, među kojima su neka od najznačajnijih areholoških nalazišta ili parkova prirode u Evropi.

Ovom prilikom želimo vam predstaviti 10 lokaliteta u Hercegovini koje zbog specifične ljepote i vrijednosti trebate posjetiti.

Smješten na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, nadomak Sarajeva, ovaj grad je na geografskoj mapi dugo vremena bio posebno obilježen. U njemu se čuvala najveća vojna tajna bivše Jugoslavije zbog kojeg ga je Josip Broz Tito, prema nekim izvorima, nekoliko puta i posjetio.

Konjic – gradić šarmantne ljepote i iznimno velikog turističkog potencijala. Obavezna stanica u obilasku Konjica je Boračko jezero, oaza odmora, koja se nalazi nedaleko od centra grada. U istraživanje njegovih kulturno-historijskih ljepota krenite od stare čaršije, obilaskom Zavičajnog muzeja, Franjevačkog samostana i Crkve sv. Ivana Krstitelja, ili posjetom arheološkim nalazištima.

U ponudi Konjica je i najbolji rafting u Hercegovini, planinarenje, vožnje kajakom, planinski biciklizam, kao i seoski turizam. Ne zaboravite posjetiti rodnu kuću Zuke Džumhura, poznatog putopisca, karikaturiste i slikara, kao i Muzej drvorezbarstva, po kojem je ovaj grad nadaleko poznat.

Nastavljajući put prema jugu, slijedeći tok rijeke Neretve, proći ćete kraj gradića u kojem se vodila jedna od najvećih bitki tokom Drugog svjetskog rata – Jablanici. Na visokim liticama ovog gradića nadvija se srušeni most, kao podsjetnik na veliku pobjedu, koju su izvojevali Tito i partizani vodeći 4000 ranjenika sa sobom.  Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, koji se nalazi kod mosta, svjedoči o ovom izuzetno važnom historijskom događaju. Stari njemački bunker pretvoren je u restoran i kafić i nalazi se na istočnoj strani rijeke. Pored mosta, na vrhu planine Prenj, nalazi se još jedan spomenik posvećen Titu i partizanima koji su u tim teškim trenucima prešli preko ove surove, ali prelijepe planine. Jablaničko jezero, dužine 31 kilometar, je jedno od najvećih vještačkih riječnih jezera u ovom dijelu Evrope.

Na području Hercegovine nalazi se i park prirode Blidinje koji predstavljaja lokalitet prirodnih bogatstava. U ovom parku nalazi se i najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, na 1,185 metara nadmorske visine.

Idući dalje kanjonom Neretve stižete u grad koji svojom idealnom pozicijom na dvije obale rijeke i umjereno sredozemnom klimom predstavlja svojevrsni dragulj kulturnog i prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Ljepota Mostara zapisana je u mnogim djelima i otpjevana u različitim pjesmama. Nobelovac Ivo Andrić je jednom prilikom napisao:

“Uvijek mi se činilo da je to što sija nad ovim od prirode povlaštenim gradom, i što prožima sve u njemu, neka naročita svjetlost, izuzetna po jačini i kakvoći. Uvijek sam mislio da sa njom mora da ulaze u čoveka ljubav za život, hrabrost i vedrina, smisao za mjeru i stvaralački rad.”

Uz obilazak njegove najatraktivnije lokacije i simbola grada – Starog mosta, turisti i lokalno stanovništvo svoje istraživanje ovog nevjerovatnog grada nastavljaju posjetom različitih muzeja i znamenitosti.

Dokazi o razvoju grada i životu stanovnika čuvaju se u  Muzeju Hercegovine, kao i u Musabegovića kuća, Biščevića kuća i Kajtazevoj kući. U obilasku grada neizostavna je posjeta Krivoj ćupriji, Partizanskom groblju, kao i mnogim sakralnim objektima različitih konfesija koje stoljećima naseljavaju ovaj kraj. Jedna od najznačajnijih tradicionalnih manifestacija koje se održava u Mostaru jesu skokovi sa Starog mosta, koji će 31. jula 2016. godine privući veliki broj znatiželjnika u “Grad na Neretvi”. 

Nadomak Mostara popularno je izletište Rujište. Okruženo Munika borovinom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom, glasi kao njedan od najbogatijih prostora kisikom u ovom dijelu Evrope.

 

Vezani članci

Roman „Na Drini ćuprija“ u digitalnom izdanju

Roman „Na Drini ćuprija“ u digitalnom izdanju


27/12/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/12/2014. Originalni rukopis romana „Na Drini ćuprija“ Nobelovca Ive Andrića biće digitaliziran. „Ovo je veliki događaj za BiH. Mi po prvi put digitaliziramo jedan ključan tekst za historiju Bosne i Hercegovine, ali i historiju Jugoslavije,“ rekao je Damir Arsenijević, urednik digitalnog izdanja ovog romana na konferenciji za

Oformljen talijanski tim “kulturnih mirotvoraca”

Oformljen talijanski tim “kulturnih mirotvoraca”


02/03/2016    Coolturna baština

UNESCO i Italija su 16. februara u Rimu sklopili sporazum kojim je omogućeno da se na područja zahvaćena sukobima pošalje operativna grupa za zaštitu svjetskog kulturnog blaga. Nakon učestalih napada Islamske države Irak i Levant (ISIL) na kulturno naslijeđe, talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni i generalna direktorica UNESCO-a Irina