Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Nekoliko stotina mališana i starijih posjetilaca učestvovalo je u programu u Zemaljskom muzeju BiH, održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja.

Mališani sa područja Sarajeva sudjelovali su u različitim programima osmišljenim kako bi im se približio rad ove institucije, ali i kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe Bosna i Hercegovine.

Tako su posjetioci u cjelodnevnom programu, osim obilaska stalnih postavki, mogli sudjelovati u radionicama, koncertu i vidjeti original Haggade. Za najmlađe posjetioce organizirane su radionice o arheologiji, tkanju, insektima, kao i „Potraga za blagom“ u okviru koje su tražili skriveno muzejsko blago.

Zbog velike zainteresiranosti organizirana je i radionica „Spring alive“ koja je velikom broju posjetitelja približila vrste ptica selica i zaštitu njihovih staništa.

Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači više posjetilaca u kulturne institucije, ne samo u glavnom gradu, nego i u mnogo manjim muzejima i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.


Vezani članci

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”


12/10/2016    Coolturna baština

Više od 20 mladih iz različitih zemalja sudjeluje na međunarodnoj ljetnoj školi „Mladi i naslijeđe“, koja se organizuje od 28. jula do 10. augusta 2016. godine u Stocu, Mostaru i Sarajevu. Poziv za prijave otvoren je do 5. jula, i svi zainteresirani mogu se javiti preko sljedećeg linka. Ljetnu školu

Rimski novčići dokaz življenja

Rimski novčići dokaz življenja


23/03/2016    Coolturna baština

Tokom arheoloških iskopavanja na lokalitetu Okladci nedaleko od Foče pronađeni su vrijedni dokazi o naseljavanju ovog područja još u drugom stoljeću. U martu 2016. godine, za vrijeme arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu, pronađeni su različiti predmeti i dokazi koji svjedoče o djelovanju rimske uprave na ovom području. Na iskopavanju lokaliteta