Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Nekoliko stotina mališana i starijih posjetilaca učestvovalo je u programu u Zemaljskom muzeju BiH, održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja.

Mališani sa područja Sarajeva sudjelovali su u različitim programima osmišljenim kako bi im se približio rad ove institucije, ali i kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe Bosna i Hercegovine.

Tako su posjetioci u cjelodnevnom programu, osim obilaska stalnih postavki, mogli sudjelovati u radionicama, koncertu i vidjeti original Haggade. Za najmlađe posjetioce organizirane su radionice o arheologiji, tkanju, insektima, kao i „Potraga za blagom“ u okviru koje su tražili skriveno muzejsko blago.

Zbog velike zainteresiranosti organizirana je i radionica „Spring alive“ koja je velikom broju posjetitelja približila vrste ptica selica i zaštitu njihovih staništa.

Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači više posjetilaca u kulturne institucije, ne samo u glavnom gradu, nego i u mnogo manjim muzejima i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.


Vezani članci

„Coolturna baština“ traži saradnike-volontere!

„Coolturna baština“ traži saradnike-volontere!


28/12/2014    Coolturna baština

Mladi ste ili se tako osjećate, spremni ste na izazove i učenje, imate malo ili nimalo iskustva u novinarstvu, svjesni ste važnosti kulturne baštine, a uz to imate želju i da volontirate? Upravo vas tražimo! Portal „Coolturna baština“ pokrenut je u cilju promocije bogatog i vrijednog kulturnog naslijeđa Bosne i

Jedanaesta „Noć muzeja“ u Hrvatskoj

Jedanaesta „Noć muzeja“ u Hrvatskoj


28/12/2014    Coolturna baština

Oko 250 institucija u više od stotinu gradova širom Hrvatske otvara svoja vrata za jedanaestu „Noć muzeja“. “Noć muzeja” 2016. godine održati će se 29. januara od 18h do 01h iza ponoći u muzejima širom Hrvatske. Tema ovogodišnje “Noći muzeja” je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer”, hrvatski mecena. “Tema