Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Nekoliko stotina mališana i starijih posjetilaca učestvovalo je u programu u Zemaljskom muzeju BiH, održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja.

Mališani sa područja Sarajeva sudjelovali su u različitim programima osmišljenim kako bi im se približio rad ove institucije, ali i kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe Bosna i Hercegovine.

Tako su posjetioci u cjelodnevnom programu, osim obilaska stalnih postavki, mogli sudjelovati u radionicama, koncertu i vidjeti original Haggade. Za najmlađe posjetioce organizirane su radionice o arheologiji, tkanju, insektima, kao i „Potraga za blagom“ u okviru koje su tražili skriveno muzejsko blago.

Zbog velike zainteresiranosti organizirana je i radionica „Spring alive“ koja je velikom broju posjetitelja približila vrste ptica selica i zaštitu njihovih staništa.

Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači više posjetilaca u kulturne institucije, ne samo u glavnom gradu, nego i u mnogo manjim muzejima i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.


Vezani članci

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“


14/02/2017    Coolturna baština

Historijski arhiv Sarajevo upriličio je u prostorijama Brusa Bezistana izložbu pod nazivom „Bosna i Hercegovina na crtežima“. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i ostaje otvorena do 3. marta 2017. godine. Ovu izložbu čine reprodukcije i crteži dvojice velikana hrvatske grafike, koji su ujedno

Novi projekt zaštite Zemaljskog muzeja BiH

Novi projekt zaštite Zemaljskog muzeja BiH


25/05/2016    Coolturna baština

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tokom naredne tri godine realizirati će projekat „Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“. Kako je saopćeno za javnost, osnovni cilj ovog  projekta jeste podrška obnove Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju, a projektne aktivnosti će se provoditi u dvije faze koje