Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Nekoliko stotina mališana i starijih posjetilaca učestvovalo je u programu u Zemaljskom muzeju BiH, održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja.

Mališani sa područja Sarajeva sudjelovali su u različitim programima osmišljenim kako bi im se približio rad ove institucije, ali i kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe Bosna i Hercegovine.

Tako su posjetioci u cjelodnevnom programu, osim obilaska stalnih postavki, mogli sudjelovati u radionicama, koncertu i vidjeti original Haggade. Za najmlađe posjetioce organizirane su radionice o arheologiji, tkanju, insektima, kao i „Potraga za blagom“ u okviru koje su tražili skriveno muzejsko blago.

Zbog velike zainteresiranosti organizirana je i radionica „Spring alive“ koja je velikom broju posjetitelja približila vrste ptica selica i zaštitu njihovih staništa.

Noć muzeja je jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači više posjetilaca u kulturne institucije, ne samo u glavnom gradu, nego i u mnogo manjim muzejima i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.


Vezani članci

Obilježavanje dana muzeja širom BiH

Obilježavanje dana muzeja širom BiH


05/04/2016    Coolturna baština

Muzeji iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine bogatim programima obilježit će i ove godine Međunarodni dan muzeja. Bosanskohercegovački muzeji će osmi put zaredom izložbama, radionicama, predstavama, koncertima, performansima i drugim programima sudjelovat u obilježavanju ove manifestacije. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) 1977. godine, i širom

Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani?

Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani?


26/03/2016    Coolturna baština

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 6. aprila biće otvorena izložba «Kako su se uljepšavali stari Rimljani», na kojoj će biti predstavljeno više oko 150 različitih predmeta. Izložba će biti otvorena na Odjeljenju za etnologiju i trajaće do 5. maja 2016. godine. «Posjetioci će biti u prilici vidjeti oko 150