MSURS

Photo credit: Muzej savremene umjetnosti RS


Izložbom “Contemporary Thesaurus”, Muzej savremene umjetnosti u Banja Luci će 10. februara 2016. godine proslaviti 45 godina postojanja.

“Contemporary Thesaurus” donosi presjek savremene umjetnosti u Republici Srpskoj i prikaz radova aktivnih nosilaca savremene umjetničke scene. Na izložbi će biti predstavljeni radovi  Igora Bošnjaka, Ninoslava Kovačevića, Nikole Kekerovića, Mladena Miljanovića, Radenka Milaka, Borjana Mrđe, Mile Panić, Selme Selman, Saše Tatića i grupe Tač.ka.

Otvaranje izložbe zakazano je za srijedu, 10. februara, u 19h. Za posjetioce će izložba ostati otvorena do 10. marta 2016. godine.

“Koncept izložbe bazira se na pojmu tezaurus (lat. thesaurus), koji predstavlja proces prikupljanja i formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje. (…) Koncepcijska osnova izložbe na poseban i inovativan način povezana je sa izgubljenim crtežima Ismara Mujezinovića koji su činili integralni dio spomeničke cjeline, umjetnika Antuna Augustinčića, posvećene palim Krajišnicima na Banj brdu”, navode u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS).

Nakon Banja Luke, izložba “Contemporary Thesaurus” će biti predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine u maju 2016. godine, a početkom 2017. godine i u Kulturnom centru Beograd.

Ovaj Muzej je djelovao kao Umjetnička galerija sve do 2004. godine, kada je odlukom Vlade Republike Srpske preimenovana u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.


Vezani članci

Stoljetne visočke vodenice

Stoljetne visočke vodenice


12/08/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 12/08/2016. Na rijeci Fojnici, u nekad poznatom zanatskom i trgovačkom gradu Visokom, postojalo je nekoliko vodenica u kojima se mljelo žito. Danas ovaj zanat održava jedino porodica Džafić. Pedesetih godina prošlog stoljeća, u Visokom je postojao veliki broj mlinara koji su, zbog potreba lokalnog stanovništva, često i