Marijin-dvor-900x450

Koja sarajevska palata je simbol ljubavi? Ko su bili August i Marija Braun? U kom periodu Sarajevo po prvi put dobiva odlike zapadnoevropskih gradova?

Svi gradovi svijeta pišu sudbine ljudi koji se rađaju, žive, vole i umiru u njima. Tako i Sarajevo piše ljubavne i životne priče. Jedna od njih je i priča o Augustu i Mariji Braun. U doba austrougarske uprave Sarajevo dobiva odlike evropskih gradova, što se ogleda u arhitekturi, kulturnom i javnom životu građana. Grade se stambeni, javni i kulturni objekti od Baščaršije i nizvodno uz Miljacku.

Proizvođač građevinskog materijala, August Braun završio je 1899. godine faznu izgradnju palate koju je nazvao po svojoj supruzi Mariji, a po kojoj je taj dio Sarajeva dobio ime. Braun je bio austrijski industrijalac koji je sa Austro-ugarskom upravom došao u Sarajevo. Opeka korištena za gradnju u ovom periodu nosila je oznaku proizvođača. Prije nego što je upoznao svoju suprugu, August Braun je proizvodio opeku sa svojim inicijalima. Nakon susreta sa Marijom, a kao znak ljubavi, svaki komad opeke nosi utisnuto srce i u njemu incijale AB. Od ove opeke izgrađeni su i palata Predsjedništva, porodična vila Braun u ulici Alipašina koja se nalazi u neposrednoj blizini sarajevskog naselja Ciglane, kao i veliki broj drugih objekata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Marienhof predstavlja tipičan primjer italijanske neorenesanse, najveća je stambeno-poslovna palata iz austrougarskog perioda izgrađena u Sarajevu i služila je kao ogledna zgrada – musterhaus za gradnju drugih objekata ovog tipa. Sve do zvanične aneksije Bosne i Hercegovine, odnosno sve do 1908. godine Marijin dvor je bila jedina stambeno-poslovna palata ovog tipa u Sarajevu. Arhitekta je nepoznat, a od originalnih crteža pronađen je samo jedan nepotpisan. Pa ipak, građani Sarajeva pamte je po Augustovom romantičnom gestu i ljubavi prema Mariji. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je 2007. godine istorijsku građevinu Zgradu Marijin dvor nacionalnim spomenikom.


Vezani članci

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”


14/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/11/2016. Više od 100 izvođača nastupit će na koncertu filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. Kulturno-sportski centar Kakanj organizuje 24. novembra 2016. godine koncert filmske muzike sa projekcijom “Bilo jednom na Balkanu”, koji će se održati u velikoj sali Doma kulture u Kaknju sa početkom u 19:30h.

Teško oštećen „Biser pustinje“

Teško oštećen „Biser pustinje“


25/08/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 25/08/2015. Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) uništili su antički hram Baal Shamin u sirijskom gradu Palmiri koju opisuju kao „Biser pustinje“, izvještavaju svjetski mediji. „Sistematsko uništavanje kulturnih simbola koji predstavljaju sirijsku kulturnu različitost otkriva stvarnu namjeru ovakvih napada, a to je lišavanje sirijskog stanovništva od