Photo credit: Muzej Kaknja


U cilju očuvanja kulturnog naslijeđa Kaknja, Muzej u ovom gradu prikuplja predmete koji govore o razvoju Kaknja i njegove bliže okoline.

Kako bi sačuvali raznovrsnu i vrijednu kulturnu baštinu, Muzej Kaknja pokrenuo je akciju prikupljanja predmeta ili skupine predmeta o Kaknju i njegovoj okolini.  Akcija prikupljanja predmeta jedna je od prvih aktivnosti Muzeja Kaknja, koji je osnovan u martu 2015. godine.

„Bili smo svjedoci nekontrolisanog odnošenja, uništavanja, privatizacije i različite destrukcije kulturnog blaga ove općine koje je od značaja, ne samo za Kakanj nego i za državu Bosnu i Hercegovinu,“ objašnjava Amra Veispahić, kustos/bibliotekar u Odjelu za kulturno-umjetničke djelatnosti i marketing Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, razloge zbog kojih je došlo do osnivanja Muzeja Kaknja.

Muzej Kaknja djeluje u sastavu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, a osnovala ga je Općina Kakanj. Muzej djeluje u cilju očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja.

„Bili smo svjedoci nebrige nad kulturno-historijskim spomenicima kao i rastakanja kakanjskog kulturnog identiteta kao posljedice odnošenja kulturnog blaga sa područja naše na područje drugih općina. Suština problema se sastojala u činjenici da na području općine Kakanj nije postojala ustanova koja bi vodila računa o sistemskom prikupljanju, čuvanju, izučavanju i prezentiranju kulturne baštine sa našeg područja,“ dodatno pojašnjava Veispahić.

Građani i građanke koji su se do sada odazvali akciji prikupljanja predmeta najviše su donirali etnološke predmete, i predmete i dokumente vezane za perioda 1992.-1995. godine.

Muzejsku kolekciju trenutno čine eksponati klasificirani u Etnološkoj, Arheološkoj, Historijskoj, Tehničkoj i Zbirci vezanoj za period 1992.–1995. Najbrojnija je Historijska zbirka koju najvećim dijelom čine značke, ali je za ovaj Muzej značajna i Tehnička zbirka jer sadržava predmete koji svjedoče o razvoju današnjeg Kaknja i pokretanju industrijske proizvodnje u ovom gradu.

Kada je u pitanju vrijednost eksponata, iz Muzeja kažu da su od pojedinačnih predmeta najznačajniji prsten pečatnjak, dva  prstena u obliku vitice, te četiri dugmića i naušnice. Ovi predmeti su dio Arheološke zbirke i iskopani su tokom 2010. i 2012. godine na srednjovjekovnom lokalitetu Crkvine u Donjoj Zgošći na području Kaknja.

Svi građani i građanke koji žele donirati predmete ili skupine predmeta Muzeju i tako sačuvati bogato naslijeđe Kaknja, ali i Bosne i Hercegovine, mogu se javiti na e-mail adrese:
muzej@ksckakanj.ba i juksckakanj@ksckakanj.ba, ili na brojeve telefona: 032/771-920 i 032/771-929. Kontak osoba odgovorna za prikupljanje nove građe je Selma Ljubović, muzejski tehničar.
Za više informacija o radu Muzeja, posjetite www.ksckakanj.ba.


Vezani članci

Zavirite u muzejske čuvaonice

Zavirite u muzejske čuvaonice


30/11/2013    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 30/11/2013. Tokom novembra – Mjeseca Muzeja, Historijski muzej Bosne i Hercegovine je različitim događajima obilježio 50 godina postojanja. Osnovan u novembru 1945. godine kao Muzej revolucije BiH, danas Historijski muzej BiH, već pola stoljeća baštini vrijedna kulturno-historijska dobra. Ovaj jubilej obilježen je u “Mjesecu Muzeja” posebnim programom

Kulturno-istorijske vrijednosti franjevačkih samostana: Ordo Fratum Minorum u arhitekturi BiH

Kulturno-istorijske vrijednosti franjevačkih samostana: Ordo Fratum Minorum u arhitekturi BiH


17/04/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 17/04/2015.Piše: Boris Trapara za Coolbaštinu Franjevci su neodvojivi dio bosanskohercegovačke kulture i istorije. Ovaj svjetovni red u katoličkoj crkvi, koji danas broji više od dva miliona pripadnika i čije sjedište je u Rimu, osnovao je 1209. godine Frančesko – Franjo Asiški nazvavši ga Red Manje braće (lat.