Europska_prijestolnica_kulture

Poljski grad Wroclawu i španski grad Donostia/San Sebastian europski su centri kulture u 2016. godini.

Wroclaw i Donostia/San Sebastian početkom 2016. godine preuzeli su titulu “Europske prijestolnice kulture” i pridružili se listi od 50 europskih gradova koje su ranije imale isti status. U oba grada planiran je bogat kulturni program tokom cijele godine.

Ova titula dodjeljuje se od 1985. godine i predstavlja inicijativu Europske unije kojom se želi promovisati bogata i raznovrsna kultura Europe, podići svijest o zajedničkom kulturnom području, doprinijeti međusobno boljem razumijevanju europskih naroda i jačanju učešća kulture u razvoju gradova.

Svake godine dva grada dobiju titulu “Europske prijestolnice kulture”. Tokom godine dana organizuju različite kulturne programe kako bi promovisali kulturno bogatstvo svojih zemalja, ali i ukazali na zajedničku historiju i naslijeđe.

Ova inicijativa doprinosi i ekonomskom razvoju gradova, njihovoj obnovi i jača osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema kulturi unutar zajednica.

Dosadašnje “Europske prestolnice kulture” bile su: Atina, Pariz, Amsterdam, Dablin, Madrid, Lisabon, Kopenhagen, … Od zemalja u regiji, hrvatski gradovi Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka kandidati su za ovu titulu za 2020. godinu. Uz predstavnika Hrvatske, ovu titulu dobiti će i jedan irski grad.


Vezani članci

Francuska u obnovi oštećenog naslijeđa u BiH

Francuska u obnovi oštećenog naslijeđa u BiH


09/10/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/10/2015. Kulturne institucije oštećene usljed poplava u Doboju, Maglaju i Bosanskom Šamcu biti će obnovljenje zahvaljujući pomoći Francuske ambasade u Sarajevu i UNESCO-a. Nakon velikih poplava koje su zadesile BiH tokom 2014. godine, izvršene su procjene stanja u poplavljenjim područjima od strane različitih institucija i organizacija u

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. Hrvatski grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a prestižna titula je dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Odluka o proglašenju Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine saopštio je predsjednik Povjerenstva