Europska_prijestolnica_kulture

Poljski grad Wroclawu i španski grad Donostia/San Sebastian europski su centri kulture u 2016. godini.

Wroclaw i Donostia/San Sebastian početkom 2016. godine preuzeli su titulu “Europske prijestolnice kulture” i pridružili se listi od 50 europskih gradova koje su ranije imale isti status. U oba grada planiran je bogat kulturni program tokom cijele godine.

Ova titula dodjeljuje se od 1985. godine i predstavlja inicijativu Europske unije kojom se želi promovisati bogata i raznovrsna kultura Europe, podići svijest o zajedničkom kulturnom području, doprinijeti međusobno boljem razumijevanju europskih naroda i jačanju učešća kulture u razvoju gradova.

Svake godine dva grada dobiju titulu “Europske prijestolnice kulture”. Tokom godine dana organizuju različite kulturne programe kako bi promovisali kulturno bogatstvo svojih zemalja, ali i ukazali na zajedničku historiju i naslijeđe.

Ova inicijativa doprinosi i ekonomskom razvoju gradova, njihovoj obnovi i jača osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema kulturi unutar zajednica.

Dosadašnje “Europske prestolnice kulture” bile su: Atina, Pariz, Amsterdam, Dablin, Madrid, Lisabon, Kopenhagen, … Od zemalja u regiji, hrvatski gradovi Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka kandidati su za ovu titulu za 2020. godinu. Uz predstavnika Hrvatske, ovu titulu dobiti će i jedan irski grad.


Vezani članci

Razmjena knjiga u Velikom parku

Razmjena knjiga u Velikom parku


04/04/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/04/2015. Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, Vijeće mladih Stari Grad, udruženje Metamorfoza i Dobre kote organizuju druženje i razmjene knjiga u Velikom parku u Sarajevu. “Za sve one koji možda ne mogu priuštiti da kupe neku knjigu na sajmu, knjižari i slično –

Umjetnička galerija BiH u gostima

Umjetnička galerija BiH u gostima


13/03/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/03/2017. Kako bi približila svoje djelovanje što većem broju građana, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će gostovati u raznim bh. gradovima ove godine. Tokom marta 2017. godine, izložbe Umjetničke galerije BiH će biti postavljene u Bihaću i Sarajevu. Od 12. do 17. marta u zgradi Općine Ilidža biće