DIGITAL CAMERA

Organizacija Ujedinjenih nacija za edukaciju, nauku i kulturu (UNESCO) ove godine obilježava 70 godina postojanja.

UNESCO je osnovan 1945. godine, na koncu Drugog svjetskog rata, sa uvjerenjem da ekonomski i politički sporazumi nisu dovoljni za održavanje dugotrajnog mira, već da mir mora biti uspostavljen na ljudskoj, moralnoj i intelektualnoj solidarnosti.

Svoju misiju UNESCO ispunjava putem zalaganja za jednak pristup obrazovanju za sve, jačanje interkulturalnog razumijevanja, ostvarivanje naučne saradnje i zaštite slobode govora. Povodom obilježavanja ove bitne godišnjice, UNESCO je kreirao posebnu stranicu na kojoj možete pronaći zanimljive informacije o radu ove organizacije.

Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, izjavila je početkom novembar 2015. godine na Generalnoj skupštini ove organizacije da nikad nije bila veća potreba za ovom institucijom i njenim predanim radom kao do sada.

“Sedam decenija od nastanka UNESCO-a, njegova glavna ideja zvuči važnija nego ikada ranije. Mi možemo graditi snažnija i bolja društva kroz obrazovanje, nauku, kulturu i slobodan protok ideja,“ rekla je Bokova tokom obraćanja.

Uporedo sa obilježavanjem 70 godina postojanja UNESCO-a, ova organizacije i mnoge zemlje suočavaju se sa nasilnim i ekstremnim uništavanjem kulturne baštine od strane pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Pripadnici ISIL-a uništili su mnoge vrijedne spomenike kulture univerzalnih vrijednosti na području Iraka, Sirije, Afganistana.

Namjerno uništavanje kulturnih dobara izazvalo je osude različitih institucija i vlada širom svijeta. Ovakvi događaji postavili su UNESCO pred odgovaran zadatak i učinili ga jednim od ključnih aktera u borbi protiv ISIL-a.

Značaj kulture u jačanju međunarodne saradnje i borbi protiv esktremizma prepoznale su članice UN-a. U novoj „2030 agendi: Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals)“ prvi put je među ključne pokretače razvoja uvrštena i kultura u svojoj širokoj sveobuhvatnosti: od kulturnog naslijeđa, kulturnih i kreativnih industrija, do kulturnog turizma.

Kroz 17 razvojnih ciljeva usvojenih od strane 193 zemlje članice UN-a, uloga i značaj kulture se vidi i u iskorjenjivanju siromaštva, povećanju kvalitete obrazovanja, održivom okolišnom menadžmentu, održivim gradovima i socijalnoj koheziji i inkluziji.

U cilju jačanja interkulturalnog dijaloga i tolerancije putem zaštite baštine i podrške kulturnim raznolikostima, UNESCO je kreirao ideju „Svjetske baštine“. Na Listi svjetske baštine nalazi se 1031 spomenik. Pored ove liste, od 2009. godine postoji i Lista nematerijalne svjetske baštine, koja trenutno broji 391 dobro.

Iz Bosne i Hercegovine je na Listu nematerijalne svjetske baštine upisan Zminjanski vez, a na Listu svjetske baštine upisana su dva spomenika: Područje Starog mosta starog grada Mostara i Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. U 2015. godine je Bosna i Hercegovina zajedno sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom predala aplikaciju da se stećci uvrste na listu spomenika.


Vezani članci

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela


05/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/11/2015. Državni muzej (Rijks muzej) u Amsterdamu uspio je digitalizirati djela holandskih umjetnika i tako ih učiniti dostupnim svim korisnicima interneta. Ovo je najveći i najznačajniji muzej u Holandiji koji čuva djela velikih umjetnika, uključujući Rembrandta, Johannes Vermeera, Frans Halsa i mnogih drugih. Tokom 2013. godine muzej

Proglašeno 14  novih nacionalnih spomenika

Proglašeno 14 novih nacionalnih spomenika


05/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/11/2015. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 14 dobara nacionalnim spomenicima. Na sjednici održanoj 04. novembra 2015. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku da kulturna dobra na području Gradačca, Banja Luke, Breze, Konjica, Bijeljine, Lukavca, Fojnice, Jezera, Tuzle i Sarajeva dobiju status nacionalnog