DIGITAL CAMERA

Organizacija Ujedinjenih nacija za edukaciju, nauku i kulturu (UNESCO) ove godine obilježava 70 godina postojanja.

UNESCO je osnovan 1945. godine, na koncu Drugog svjetskog rata, sa uvjerenjem da ekonomski i politički sporazumi nisu dovoljni za održavanje dugotrajnog mira, već da mir mora biti uspostavljen na ljudskoj, moralnoj i intelektualnoj solidarnosti.

Svoju misiju UNESCO ispunjava putem zalaganja za jednak pristup obrazovanju za sve, jačanje interkulturalnog razumijevanja, ostvarivanje naučne saradnje i zaštite slobode govora. Povodom obilježavanja ove bitne godišnjice, UNESCO je kreirao posebnu stranicu na kojoj možete pronaći zanimljive informacije o radu ove organizacije.

Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, izjavila je početkom novembar 2015. godine na Generalnoj skupštini ove organizacije da nikad nije bila veća potreba za ovom institucijom i njenim predanim radom kao do sada.

“Sedam decenija od nastanka UNESCO-a, njegova glavna ideja zvuči važnija nego ikada ranije. Mi možemo graditi snažnija i bolja društva kroz obrazovanje, nauku, kulturu i slobodan protok ideja,“ rekla je Bokova tokom obraćanja.

Uporedo sa obilježavanjem 70 godina postojanja UNESCO-a, ova organizacije i mnoge zemlje suočavaju se sa nasilnim i ekstremnim uništavanjem kulturne baštine od strane pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Pripadnici ISIL-a uništili su mnoge vrijedne spomenike kulture univerzalnih vrijednosti na području Iraka, Sirije, Afganistana.

Namjerno uništavanje kulturnih dobara izazvalo je osude različitih institucija i vlada širom svijeta. Ovakvi događaji postavili su UNESCO pred odgovaran zadatak i učinili ga jednim od ključnih aktera u borbi protiv ISIL-a.

Značaj kulture u jačanju međunarodne saradnje i borbi protiv esktremizma prepoznale su članice UN-a. U novoj „2030 agendi: Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals)“ prvi put je među ključne pokretače razvoja uvrštena i kultura u svojoj širokoj sveobuhvatnosti: od kulturnog naslijeđa, kulturnih i kreativnih industrija, do kulturnog turizma.

Kroz 17 razvojnih ciljeva usvojenih od strane 193 zemlje članice UN-a, uloga i značaj kulture se vidi i u iskorjenjivanju siromaštva, povećanju kvalitete obrazovanja, održivom okolišnom menadžmentu, održivim gradovima i socijalnoj koheziji i inkluziji.

U cilju jačanja interkulturalnog dijaloga i tolerancije putem zaštite baštine i podrške kulturnim raznolikostima, UNESCO je kreirao ideju „Svjetske baštine“. Na Listi svjetske baštine nalazi se 1031 spomenik. Pored ove liste, od 2009. godine postoji i Lista nematerijalne svjetske baštine, koja trenutno broji 391 dobro.

Iz Bosne i Hercegovine je na Listu nematerijalne svjetske baštine upisan Zminjanski vez, a na Listu svjetske baštine upisana su dva spomenika: Područje Starog mosta starog grada Mostara i Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. U 2015. godine je Bosna i Hercegovina zajedno sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom predala aplikaciju da se stećci uvrste na listu spomenika.


Vezani članci

Srednjovjekovni sajam u Stocu

Srednjovjekovni sajam u Stocu


12/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 12/05/2016. U starom Vidoškom gradu kraj Stoca 13. i 14. svibnja, Javna ustanova Radimlja Stolac i Općina Stolac organizuju drugi srednjovjekovni sajam ”Stolačka tarča”. Organizatoriji ovogodišnje manifestacije najavljuju bogat program namijenjen mlađoj i starijoj publici. “Stolačka tvrđava je zanimljiva kulisa za uprizorenje kazališnih predstava,  te zbog toga

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017


05/12/2016    Coolturna baština

Različitim programima u septembru 2017. godine u zemljama Evrope biće obilježena tradicionalna manifestacija Dani evropskog naslijeđa. Ovogodišnja tema Dana evropskog naslijeđa je “Naslijeđe i priroda”. Dani evropskog naslijeđa tradicionalno se organizuju u 50 zemalja Evrope u cilju ukazivanja na bogato i raznovrsno naslijeđe ovog dijela svijeta. Manifestacija ima za cilj