Biser-pustinje-90x450

 


Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) uništili su antički hram Baal Shamin u sirijskom gradu Palmiri koju opisuju kao „Biser pustinje“, izvještavaju svjetski mediji.

„Sistematsko uništavanje kulturnih simbola koji predstavljaju sirijsku kulturnu različitost otkriva stvarnu namjeru ovakvih napada, a to je lišavanje sirijskog stanovništva od znanja, identiteta i historije,“ izjavila je Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a.

Palmira se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a i jedan je od najznačajnijih lokaliteta iz antičkog doba.

ISIL je preuzeo kontrolu nad Palmirom u maju 2015. godine, kada je i počelo uništavanje kulturnog naslijeđa u ovom gradu. Pripadnici ove skupine ubili su i glavnog arheolog u ovom gradu, Khaled al-Asaada jer je odbio reći gdje su skrivena neka kulturno-historijska blaga u Palmiri.

„Moramo spasiti Palmiru! Ovaj lokalitet je već pretrpio pljačke i predstavlja nezamjenjivo blago Sirijaca i ljudi širom svijeta,“ rekla je Bokova u maju 2015. godine, nakon saznanja o oružanim sukobima u ovom gradu.

Na području Iraka, pripadnici ISIL-a uništili su ranije određeni broj kulturno-historijskih dobara jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju


09/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/02/2016. Rok za prijave na “Meet, See, Do 2016!”, jednu od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu produžen je do nedjelje, 6. marta. Muzejski profesionalci i stručnjaci u oblasti naslijeđa mogu se prijaviti na sudjelovanje na četvrtoj “Meet, See, Do” konferenciji u organizaciji Balkanske mreže muzeja. Ovogodišnja konferencija

14 lokaliteta kandidati za „7 najugroženijih“

14 lokaliteta kandidati za „7 najugroženijih“


30/12/2014    Coolturna baština

Photo credit: Europa Nostra Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“. Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva. Program „7 najugroženijih“ započeo je u