Biser-pustinje-90x450

 


Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) uništili su antički hram Baal Shamin u sirijskom gradu Palmiri koju opisuju kao „Biser pustinje“, izvještavaju svjetski mediji.

„Sistematsko uništavanje kulturnih simbola koji predstavljaju sirijsku kulturnu različitost otkriva stvarnu namjeru ovakvih napada, a to je lišavanje sirijskog stanovništva od znanja, identiteta i historije,“ izjavila je Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a.

Palmira se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a i jedan je od najznačajnijih lokaliteta iz antičkog doba.

ISIL je preuzeo kontrolu nad Palmirom u maju 2015. godine, kada je i počelo uništavanje kulturnog naslijeđa u ovom gradu. Pripadnici ove skupine ubili su i glavnog arheolog u ovom gradu, Khaled al-Asaada jer je odbio reći gdje su skrivena neka kulturno-historijska blaga u Palmiri.

„Moramo spasiti Palmiru! Ovaj lokalitet je već pretrpio pljačke i predstavlja nezamjenjivo blago Sirijaca i ljudi širom svijeta,“ rekla je Bokova u maju 2015. godine, nakon saznanja o oružanim sukobima u ovom gradu.

Na području Iraka, pripadnici ISIL-a uništili su ranije određeni broj kulturno-historijskih dobara jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Dnevna i noćna druženja u bibliotekama

Dnevna i noćna druženja u bibliotekama


18/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/03/2016. U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) dvanaest biblioteka i drugih kulturnih institucija iz BiH obilježit će Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava. Biblioteke i druge kulturne institucije iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Maglaja i Tuzle u četvrtak, 22. aprila, povodom obilježavanja

Počeo Viva film festival

Počeo Viva film festival


03/07/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/07/2014. Festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma otvoren je 1. juna i trajaće do 5. juna 2016. godine u različitim dijelovima BiH. Drugi Viva film festival biće održan u Sarajevu, Varešu, Kaknju, Sanskom Mostu, Mostaru, Ljubuškom, Lukavcu i Puračiću. Na Viva Festival će se prikazati