Biser-pustinje-90x450

 


Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) uništili su antički hram Baal Shamin u sirijskom gradu Palmiri koju opisuju kao „Biser pustinje“, izvještavaju svjetski mediji.

„Sistematsko uništavanje kulturnih simbola koji predstavljaju sirijsku kulturnu različitost otkriva stvarnu namjeru ovakvih napada, a to je lišavanje sirijskog stanovništva od znanja, identiteta i historije,“ izjavila je Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a.

Palmira se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a i jedan je od najznačajnijih lokaliteta iz antičkog doba.

ISIL je preuzeo kontrolu nad Palmirom u maju 2015. godine, kada je i počelo uništavanje kulturnog naslijeđa u ovom gradu. Pripadnici ove skupine ubili su i glavnog arheolog u ovom gradu, Khaled al-Asaada jer je odbio reći gdje su skrivena neka kulturno-historijska blaga u Palmiri.

„Moramo spasiti Palmiru! Ovaj lokalitet je već pretrpio pljačke i predstavlja nezamjenjivo blago Sirijaca i ljudi širom svijeta,“ rekla je Bokova u maju 2015. godine, nakon saznanja o oružanim sukobima u ovom gradu.

Na području Iraka, pripadnici ISIL-a uništili su ranije određeni broj kulturno-historijskih dobara jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Ferdinand Hodler u Umjetničkoj galeriji BiH

Ferdinand Hodler u Umjetničkoj galeriji BiH


05/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/04/2016. U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u četvrtak, 12. maja, u 20h biće otvorena izložba „Ferdinand Hodler iz zbirke Jeanne Charles Cerani Ćišić“. Dugi niz godina ova zbirka slika i crteža, jednog od najznačajnih europskih i švicarskih umjetnika s prelaza devetnaestog u dvadeseto stoljeće Ferdinanda Hodlera,

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. Hrvatski grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a prestižna titula je dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Odluka o proglašenju Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine saopštio je predsjednik Povjerenstva