UNESCO World Heritage Committee

Od 29. juna do 12. jula 2016. godine u Istanbulu će biti održan “Svjetski forum mladih o naslijeđu: Na raskrižju historijski slojevite baštine”.

U sklopu 40. zasjedanja Komiteta svjetske baštine i pod pokroviteljstvom UNESCO svjetskog programa za obrazovanje u naslijeđu, Turski nacionalni komitet za UNESCO i Direkcija za upravljanjenjem lokalitetima Istanbula organiziraju “Svjetski forum mladih o naslijeđu”.

Mladi od 22 do 28 godina iz 35 zemalja imati će priliku da razmjene ideje i diskutuju o temama vezanim za historijski slojevito naslijeđe.

Forum želi produbiti znanje i razumijevanje mladih o važnosti primjene konvencija o naslijeđu, radnim metodama Komiteta svjetske baštine, izazovima i mogućnosti u zaštiti lokaliteta svjetske baštine nastali tokom različitih historijskih utjecaja.

U okviru Foruma predviđena je posjeta lokalitetima sa Liste svjetske baštine u Turskoj sa međunarodnim stručnjacima o naslijeđu; radionice o različitim aspektima koji izrastaju iz historijskog slojevitog naslijeđa; praktične aktivnosti sa drvetom i kamenom u cilju zaštite i održavanja lokaliteta u Istanbulu i slično.

Rok za slanje aplikacija je 25. mart 2016. godine.

Više informacija o uslovima učešća možete pronaći na: http://www.40whcistanbul2016.com/youthforum/


Vezani članci

Bogat program „Sarajevske zime“

Bogat program „Sarajevske zime“


21/01/2013    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 21/01/2013. 32. međunarodni festival „Sarajevska zima“ počinje 7. februara pod motom „Duša/ Duša umjetnika-duša grada“. Od 07. do 21. februara umjetnici iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Francuske, Kipra, Bosne i Hercegovine, Irana, Austrije, Hrvatske, Azerbejdžana i drugih zemalja sudjelovati će na festivalu „Sarajevska zima“. Bogat kulturni

Kultura kao posrednik mira

Kultura kao posrednik mira


01/12/2016    Coolturna baština

Nakon što su iračke vlasti potvrdile da je arheološka zona Nimruda, antičkog asirskog grada, oslobođena, direktorica UNESCO-a Irina Bokova izjavila je da je neophodno zjedničko djelovanje u svrhu očuvanja naslijeđa u ovoj zemlji. „Ovo oslobađanje veoma je značajno za stanovnike Iraka kao i međunarodnu zajednicu. Trenutno smo na početku nove