UNESCO World Heritage Committee

Od 29. juna do 12. jula 2016. godine u Istanbulu će biti održan “Svjetski forum mladih o naslijeđu: Na raskrižju historijski slojevite baštine”.

U sklopu 40. zasjedanja Komiteta svjetske baštine i pod pokroviteljstvom UNESCO svjetskog programa za obrazovanje u naslijeđu, Turski nacionalni komitet za UNESCO i Direkcija za upravljanjenjem lokalitetima Istanbula organiziraju “Svjetski forum mladih o naslijeđu”.

Mladi od 22 do 28 godina iz 35 zemalja imati će priliku da razmjene ideje i diskutuju o temama vezanim za historijski slojevito naslijeđe.

Forum želi produbiti znanje i razumijevanje mladih o važnosti primjene konvencija o naslijeđu, radnim metodama Komiteta svjetske baštine, izazovima i mogućnosti u zaštiti lokaliteta svjetske baštine nastali tokom različitih historijskih utjecaja.

U okviru Foruma predviđena je posjeta lokalitetima sa Liste svjetske baštine u Turskoj sa međunarodnim stručnjacima o naslijeđu; radionice o različitim aspektima koji izrastaju iz historijskog slojevitog naslijeđa; praktične aktivnosti sa drvetom i kamenom u cilju zaštite i održavanja lokaliteta u Istanbulu i slično.

Rok za slanje aplikacija je 25. mart 2016. godine.

Više informacija o uslovima učešća možete pronaći na: http://www.40whcistanbul2016.com/youthforum/


Vezani članci

Dan za Muzej

Dan za Muzej


31/12/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 31/12/2014. Nizom aktivnosti Zemaljski muzej BiH danas, 01. februara, obilježava 128 godina postojanja. Povodom obilježavanja 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posjetioci će u periodu od 12h do 20h besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju. Od 12h planirana

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina


18/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/04/2016. Jasmin Buljubašić mještanin naselja Kiseljak kod Srebrenika, tražeći humus za cvijeće pronašao je do sada najveću arhološku ostavu iz bronzanog doba na području sjeveroistočne Bosne. “Sve se dogodilo iznenada prije oko mjesec dana. Krenuo sam u šumu da tražim humus za cvijeće. Prilikom kopanja ispod jednog