dani-evropske-bastine-900x450

 


„Evropa, zajedničko naslijeđe“

U zadnjoj sedmici septembra/rujna u 50 zemalja Evrope obilježiti će se kroz različite događaje Dani evropske baštine.

Ova manifestacija zajednička je aktivnost Vijeće Evrope i Evropske komisije, i zvanično se počela obilježavati 1991. godine. Kroz različite aktivnosti i događaje 50 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije promovišu i slave različitost i bogatstvo materijalnog i nematerijalnog naslijeđa kojeg dijele.

Svake godine na desetine lokaliteta u ovim zemljama posjeti nekoliko desetina miliona građana. Tokom Dana evropske baštine cilj je ukazati na važnost očuvanja i zaštite baštine naslijeđene od prošlih generacija, odgovornosti pojedinca, kao i njene izuzetne vrijednosti za uspostavljanje dijaloga među kulturama.

Aktivnosti tokom Dana evropske baštine organizuju se pod sloganom „Evropa, zajedničko naslijeđe“. Na području Bosne i Hercegovine vladine i nevladine organizacije organizuju događaje u cilju promocije raznolike i vrijedne baštine koja pripada svim građanima ove zemlje, ali i Evrope i svijeta.

Tema za Dane evropske baštine 2015. godine trebala bi biti uskoro objavljena. Više informacija o događajima koji će biti realizovani krajem septembra/rujna možete pronaći na zvaničnoj stranici Dana evropske baštine.


Vezani članci

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“


14/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2017. Historijski arhiv Sarajevo upriličio je u prostorijama Brusa Bezistana izložbu pod nazivom „Bosna i Hercegovina na crtežima“. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i ostaje otvorena do 3. marta 2017. godine. Ovu izložbu čine reprodukcije i crteži dvojice velikana hrvatske

Počeo međunarodni trening o spašavanju kulturne baštine

Počeo međunarodni trening o spašavanju kulturne baštine


07/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 07/11/2016. 28 mladih profesionalaca iz oblasti naslijeđa i muzeologije iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Gruzije, Irana, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske sudjeluju na trosedmičnom treningu o zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija, materijalne i nematerijalne baštine u slučajevima katastrofa. «Međunarodni trening o upravljanju rizika