dani-evropske-bastine-900x450

 


„Evropa, zajedničko naslijeđe“

U zadnjoj sedmici septembra/rujna u 50 zemalja Evrope obilježiti će se kroz različite događaje Dani evropske baštine.

Ova manifestacija zajednička je aktivnost Vijeće Evrope i Evropske komisije, i zvanično se počela obilježavati 1991. godine. Kroz različite aktivnosti i događaje 50 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije promovišu i slave različitost i bogatstvo materijalnog i nematerijalnog naslijeđa kojeg dijele.

Svake godine na desetine lokaliteta u ovim zemljama posjeti nekoliko desetina miliona građana. Tokom Dana evropske baštine cilj je ukazati na važnost očuvanja i zaštite baštine naslijeđene od prošlih generacija, odgovornosti pojedinca, kao i njene izuzetne vrijednosti za uspostavljanje dijaloga među kulturama.

Aktivnosti tokom Dana evropske baštine organizuju se pod sloganom „Evropa, zajedničko naslijeđe“. Na području Bosne i Hercegovine vladine i nevladine organizacije organizuju događaje u cilju promocije raznolike i vrijedne baštine koja pripada svim građanima ove zemlje, ali i Evrope i svijeta.

Tema za Dane evropske baštine 2015. godine trebala bi biti uskoro objavljena. Više informacija o događajima koji će biti realizovani krajem septembra/rujna možete pronaći na zvaničnoj stranici Dana evropske baštine.


Vezani članci

Učestvujete u gradnji jedinstvenog objekta u BiH

Učestvujete u gradnji jedinstvenog objekta u BiH


03/07/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/07/2016. Internacionalni Burč univerzitet otvorio je poziv za učešće u Ljetnoj školi 2016, tokom koje će se graditi studentski paviljon od prirodnih materijala. Ljetna škola traje od 09. do 22. septembra i održavaće se u kampusu Internacionalnog Burč univerziteta. Poziv je otvoren za studente arhitekture, građevine, elektrotehnike,

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida


10/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/02/2017. Parkovi Hrvatske otvorili su poziv za volontere koji će sudjelovati u obnovi suhozida u najvećem masliniku Dalmacije. Svake godine Parkovi Hrvatske organiziraju volonterske programe u kojima sudjeluju mladi ljudi u obnovi ovog kulturnog dobra. U Parku prirode Vransko jezero volonteri će imaju priliku da usvoje tradicionalno znanje, savladaju