Autor fotografije: Dejan Kulijer, Zemaljski muzej BiH
Autor fotografije: Dejan Kulijer, Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH u ponedjeljak, 7. marta, otvoriti će izložbu “Svijet vodenih i močvarnih staništa”, koja donosi izuzetno vrijedne eksponate. Otvaranje izložbe zakazano je u 15h.

Konzervatori i umjetnici Borivoje Žuža i Feđa Ćehajić uz pomoć kustosa Dražena Kotrošana posljednjih nekoliko godina intenzivno su radili na izložbi koja će u ponedjeljak, 7. marta, biti zvanično otvorena za javnost u Zemaljskom muzeju BiH. Izložba “Svijet vodenih i močvarnih staništa” namijenjena je svim generacijama, a posebno djeci.

Sastavni dio izložbe je potonuli brod ili barka, ali i vrlo rijetki i vrijedni eksponati vodenih i močvarnih staništa.

“Zasigurno da su najatraktivnijih eksponati ove izložbe kostur kita – patkaste ulješure koji je pronađen 1893. godine na obalama Egejskog mora i donešen u Muzej. Drugi atraktivan eksponat je psina koja je ulovljena 1954. godine u Hrvatskoj, kod Senja. Pored toga na izložbi su izloženi i morska želva, pelikani, rode, jegulja i druge ugrožene vrste. Oko 50 vrsta riba i 50 vrsta ptica je trenutno izloženo”, objašnjava Kotrošan.

Kako dalje objašnjava Kotrošan, potonuli brod ili barka nosi simboličnu poruku o propadanju vodenih i močvarnih staništa koje su danas jedne od najugroženijih skupina staništa na planeti.

Ova izložba ima dugu tradiciju koja seže do 1913. godine, kada je današnji Muzej otvoren u zgradama namjenski izgrađenih za ovu instituciju. U tom periodu bili su izloženi eksponati kita ulješure i morskih riba. Vremenom se izložba mijenjala i dodavani su novi eksponati. Tokom 1992. godine je potpuno uništena.

Nakon 1995. godine uz pomoć Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) izvršene su popravke na dijelu zgrade Zemaljskog muzeja BiH gdje se ova izložba nalazila. Kasnije je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saradnji sa Fondom za okoliš Federacije BiH finansiralo unutrašnje popravke ovog dijela zgrade.

Poslije ovih radova, započele su aktivnosti na samoj postavci i eksponatima. Najveći izazov, kako ističe Kotrošan, bio je finansijske prirode.

“Unatoč teškoj finansijskoj situaciji nastojali smo uraditi jedan novi pristup koji bi imao pored tradicionalno naučne osnove, na kojoj su bazirane sve naše izložbe, i jedan popularistički pristup namijenjen prije svega mlađoj publici. Nastojali smo je što više prilagoditi mlađima jer je to publika koju nastojimo sada njegovati kao potencijal budućeg održivog razvoja Muzeja, odnosno koja bi za nekih 10-ak godina dovodila sa sobom nove posjetioce”, zaključuje Kotrošan.


Vezani članci

Muzej za sve generacije

Muzej za sve generacije


13/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/11/2015.1. Zemaljski muzej BiH danas obilježava 128 godina postojanja. Kao dugogodišnji uposlenik ove važne institucije, kako biste opisali Zemaljski muzej BiH? Koliko Vama lično znači ova institucija? To je sigurno velika godišnjica i obilježavanje velikog jubileja za bilo koju zemlju. Svi problemi koji postoje moraju se riješiti,

Desetodnevni rođendanski program Muzeja književnosti

Desetodnevni rođendanski program Muzeja književnosti


28/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 28/05/2016. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine od 18. do 28. juna 2016. godine organizira bogat program u čast Ivi Andriću i povodom 55 godina rada ove institucije. Kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 13. juna 2016. godine, tokom deset dana