Camps-2016-slider

Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“ iz Albanije otvorila je pozive za prijave na sedam regionalnih restauracijskih kampova u toku 2016. godine.

Mladi stručnjaci i studenti koji imaju interes za konzervaciju građevina i muzejskih predmeta, interpretaciju, menadžment u kulturnom naslijeđu, tradicionalne umjetnosti i zanate mogu da se prijave na regionalne restauracijske kampove koji će biti organizirani u Albaniji, Kosovu i Srbiji od maja do oktobra 2016. godine.

Restauracijski kampovi traju 10 dana i sastoje se iz teorijskog i praktičnog dijela koji se održava na historijskom spomeniku ili  u muzeju. Učesnici tokom kampova su u prilici da slušaju vrlo zanimljiva predavanja stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, ali i kroz praktični rad uče o restauraciji, konzervaciji ili tradicionalnim zanatima.

„Restauracijski kampovi podstiču ljude da razumiju vrijednosti baštine i nauče kako da se brinu o svom lokalnom naslijeđu. Glani cilj je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za profesionalce, muškarce i žene, da se upoznaju i stvore uslove za gradnju mira u demokratskim društvima, poštivanje ljudskih prava i podsticanje ekonomskog rasta lokalnih zajednica kroz razvoj kulturne baštine,“ navode u Fondaciji „Kulturno naslijeđe bez granica“ iz Albanije.

Za učesnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije čije aplikacije budu prihvaćene, obezbjeđene su  stipencije koje uključuju: školarinu, smještaj sa doručkom u zemlji gdje se kamp održava, materijale i alate za kamp, zdravstveno osiguranje i planirane ekskurzije. Učesnici sami snose troškove za ostale obroke i dolaska na kamp.

Regionalni restauracijski kampovi organizuju se od 2007. godine i do sada ih je održano 25 na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Više informacija o uslovima za prijavljivanje i temama kampova u 2016. godini dostupno je na zvaničnoj stranici kampova.

 

   RRC    LOCATION DATES THEMES APPLICATION
DEADLINE
26th Rogljevo, Serbia 8-21 May Building conservation, interpetation 30 March
27th Gjirokastra, Albania 15-28 May Building conservation, interpetation 30 March
28th Kruja, Albania 9-20 July Historical arts and crafts 9 May
29th Shkodra, Albania 9-20 July Interpetation, management 9 May
30th Berat, Albania 18 Sept – 1 Oct Building conservation, interpetation 1 July
31st Gjirokastra, Albania 18 Sept – 1 Oct Building conservation, interpetation 1 July
32nd Prishtina, Kosovo 8-19 Oct Conservation of artefacts, interpetation 1 july

 

 


Vezani članci

Mjesec u znaku muzeja

Mjesec u znaku muzeja


19/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/04/2016. Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije. Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će

Istraživački projekt iz Srbije dobitnik Europa Nostra nagrade za nasljeđe

Istraživački projekt iz Srbije dobitnik Europa Nostra nagrade za nasljeđe


24/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 24/03/2016. Istraživački projekt iz Srbije, Studija zaštite sela Gostuša u općini Pirot dobitnik je najprestižnije europske nagrade za kulturno nasljeđe za 2016. godinu, koju su u četvrtak 7. travnja/aprila proglasili Europska komisija i Europa Nostra. Ovaj projekt je jedan od 28 laureata iz 16 zemalja koji su