MSD

Balkanska mreža muzeja otvorila je poziv za učešće na “Meet, See, Do 2016!” muzejskoj konferenciji.

Četvrta “Meet, See, Do” muzejska konferencija u organizaciji Balkanske mreže muzeja biti će održana od 13. do 15. aprila 2016. godine u Skadru, Albanija. Ovu konferenciju Balkanska mreža muzeja organizuje u partnerstvu sa Historijskim muzejom Skadra.

Poziv za učešće na konferenciji otvoren je za muzeologe i stručnjake u kulturnom naslijeđu sa područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, i Srbije. Na konferenciji je predviđeno sudjelovanje 100 učesnika.

Ključne teme ovogodišnje “Meet, See, Do” konferencije su: pristup i inkluzija osoba sa invaliditetom u muzeje, interpretacija, digitalizacija i društvena uloga muzeja.

Neki od predavača i fasilitatora na ovoj konferenciji su: David Anderson, direktor Nacionalnog muzeja Velsa iz Velike Britanije; Andreja Rihter, predsjednica Foruma slovenskih kultura iz Slovenije; Diana Walters, konsultantica za muzeje i naslijeđe iz Velike Britanije; Karen Knight, stručnjakinja u muzeologiji i naslijeđu iz Velike Britanije; Jasper Visser, agent za promjene iz Holandije; Vesna Živković, visa kustosica, Centar za preventivnu konzervaciju iz Srbije; Nicholas Moll, historičar; Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju i drugi.

Zainteresirani učesnici mogu se prijaviti za sudjelovanje u ovoj konferenciji do 29. februara 2016. godine preko sljedećeg linka.

Organizatori konferencije učesnicima pokrivaju troškove prevoza od glavnog grada države iz koje dolaze do Skadra, smještaj i hranu. Za učesnike koji dolaze iz Hrvatske i Bugarske organizatori nisu u mogućnosti organizovati prevoz na konferenciju.

Jezik konferencije je engleski, a participacija za učešće iznosi 50 eura. Balkanska mreža muzeja će obezbijediti nekoliko stipendija za učesnike, odnosno besplatnih učešća na konferenciji. Ovogodišnju konferenciju finansira Stavros Niarchos fondacija iz Grčke. Za više informacija posjetite: www.bmuseums.net/meetseedo/