Palmira-900x450

 


Hram Bel u sirijskom gradu Palmiri pretrpio je određena oštećenja koja su izazvali pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), izvještavaju svjetski mediji.

Visina oštećenja na ovom hramu još uvijek nije precizno utvrđena. Institut za trening i istraživanje Ujedinjenih nacija potvrdio je, na osnovu satelitskih snimaka i analiza, da hram Bel više ne postoji, dok drugi izvori navode da su dijelovi hrama u potpunosti uništeni.

Hram Bel je posljednijh 2000 godina bio centar religijskog života u Palmiri. Ovo je drugi hram koji su pripadnici ISIL-a teško oštetili u posljednjih mjesec dana. Hram Baal Shamin je uništen eksplozivom, dok je glavni arheolog u ovom gradu ubijen jer nije želio otkriti gdje se nalaze određena blaga kulture u Palmiri. Antički grad Palmira nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a i važi za jedan od najljepših i najvrijednih lokaliteta iz tog perioda.

Pripadnici ISIL-a uništili su određeni broj kulturno-historijskih dobara u Iraku i Siriji jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Bitka za Galipolje iz perspektive vojnika

Bitka za Galipolje iz perspektive vojnika


14/03/2016    Coolturna baština

U Muzeju grada Zenice u petak, 18. marta 2016. godine, biće otvorena izložba fotografija koje prikazuju ratna događanja iz bitke za Galipolje, jedne od najpoznatijih vojnih kampanja iz Prvog svjetskog rata. Otvaranje izložbe planirano je u 19:00 sati. Izložba “Bitka za Galipolje/ Canakkale Savaslari” sadržava fotografije koje su sačinili vojnici

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”


12/10/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 12/10/2016. Više od 20 mladih iz različitih zemalja sudjeluje na međunarodnoj ljetnoj školi „Mladi i naslijeđe“, koja se organizuje od 28. jula do 10. augusta 2016. godine u Stocu, Mostaru i Sarajevu. Poziv za prijave otvoren je do 5. jula, i svi zainteresirani mogu se javiti preko