Palmira-900x450

 


Hram Bel u sirijskom gradu Palmiri pretrpio je određena oštećenja koja su izazvali pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), izvještavaju svjetski mediji.

Visina oštećenja na ovom hramu još uvijek nije precizno utvrđena. Institut za trening i istraživanje Ujedinjenih nacija potvrdio je, na osnovu satelitskih snimaka i analiza, da hram Bel više ne postoji, dok drugi izvori navode da su dijelovi hrama u potpunosti uništeni.

Hram Bel je posljednijh 2000 godina bio centar religijskog života u Palmiri. Ovo je drugi hram koji su pripadnici ISIL-a teško oštetili u posljednjih mjesec dana. Hram Baal Shamin je uništen eksplozivom, dok je glavni arheolog u ovom gradu ubijen jer nije želio otkriti gdje se nalaze određena blaga kulture u Palmiri. Antički grad Palmira nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a i važi za jedan od najljepših i najvrijednih lokaliteta iz tog perioda.

Pripadnici ISIL-a uništili su određeni broj kulturno-historijskih dobara u Iraku i Siriji jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Rat, revolucija i sjećanje

Rat, revolucija i sjećanje


14/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2017. Međunarodna konferencija “Rat, revolucija i sjećanje: Poslijeratni spomenici u post-komunističkoj Europi” biće održana u Zagrebu 17. i 18. februara, u Muzeju Mimara. Konferenciju je dio međunarodnog projekta “(Ne)primjereni spomenici” koji realizuje nevladina organizacija SF: zanimljive neispričane priče (SF:interesting untold stories) iz Zagreba u saradnji sa ICOMOS

Poklonite predmet Muzeju na čuvanje

Poklonite predmet Muzeju na čuvanje


17/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 17/02/2017. Historijski muzej Bosne i Hercegovine poziva građane i građanke Sarajeva da različite predmete koje su koristili tokom rata poklone Muzeju i tako ih sačuvaju od zaborava. Od februara do augusta 2017. godine Historijski muzej Bosne i Hercegovine prikupljat će ratne predmete i priče građana iz Sarajeva