Palmira-900x450

 


Hram Bel u sirijskom gradu Palmiri pretrpio je određena oštećenja koja su izazvali pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), izvještavaju svjetski mediji.

Visina oštećenja na ovom hramu još uvijek nije precizno utvrđena. Institut za trening i istraživanje Ujedinjenih nacija potvrdio je, na osnovu satelitskih snimaka i analiza, da hram Bel više ne postoji, dok drugi izvori navode da su dijelovi hrama u potpunosti uništeni.

Hram Bel je posljednijh 2000 godina bio centar religijskog života u Palmiri. Ovo je drugi hram koji su pripadnici ISIL-a teško oštetili u posljednjih mjesec dana. Hram Baal Shamin je uništen eksplozivom, dok je glavni arheolog u ovom gradu ubijen jer nije želio otkriti gdje se nalaze određena blaga kulture u Palmiri. Antički grad Palmira nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a i važi za jedan od najljepših i najvrijednih lokaliteta iz tog perioda.

Pripadnici ISIL-a uništili su određeni broj kulturno-historijskih dobara u Iraku i Siriji jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Dva nova nacionalna spomenika u BiH

Dva nova nacionalna spomenika u BiH


10/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/06/2016. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini je donijela odluku o proglašenju dva nova nacionalna spomenika na teritoriji Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 20. i 21. juna 2016. godine. U saopćenju za javnost, Komisija navodi da su graditeljske cjeline ulica Čekaluša na području

Tajne svijeta u kojem živimo

Tajne svijeta u kojem živimo


08/09/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 08/09/2016. Da li ste se ikad zapitali od čega je izgrađen svijet oko nas i šta to čini naš prostor ovako bogatim? Ako jeste, pozivamo vas da posjetite Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja kako biste saznali više. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i