Palmira-900x450

 


Hram Bel u sirijskom gradu Palmiri pretrpio je određena oštećenja koja su izazvali pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), izvještavaju svjetski mediji.

Visina oštećenja na ovom hramu još uvijek nije precizno utvrđena. Institut za trening i istraživanje Ujedinjenih nacija potvrdio je, na osnovu satelitskih snimaka i analiza, da hram Bel više ne postoji, dok drugi izvori navode da su dijelovi hrama u potpunosti uništeni.

Hram Bel je posljednijh 2000 godina bio centar religijskog života u Palmiri. Ovo je drugi hram koji su pripadnici ISIL-a teško oštetili u posljednjih mjesec dana. Hram Baal Shamin je uništen eksplozivom, dok je glavni arheolog u ovom gradu ubijen jer nije želio otkriti gdje se nalaze određena blaga kulture u Palmiri. Antički grad Palmira nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a i važi za jedan od najljepših i najvrijednih lokaliteta iz tog perioda.

Pripadnici ISIL-a uništili su određeni broj kulturno-historijskih dobara u Iraku i Siriji jer smatraju da bilo koji hram ili statua koja ukazuje na postojanje drugog božanstva su oznake bogohuljenja i idolopoklonstva zbog čega trebaju biti uništene.


Vezani članci

Počeo sastanak o zaštiti naslijeđa u Siriji

Počeo sastanak o zaštiti naslijeđa u Siriji


03/02/2016    Coolturna baština

Od 2. do 4. juna 2016. godine u Berlinu održava se sastanak stručnjaka iz različitih dijelova svijeta o spašavanju i zaštiti naslijeđa u Siriji. Više od 230 stručnjaka iz Sirije i drugih dijelova svijeta učestvuje na sastanku koji ima za cilj utvrđivanja prioriteta u zaštiti lokaliteta uništenih usljed rata u

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida


10/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/02/2017. Parkovi Hrvatske otvorili su poziv za volontere koji će sudjelovati u obnovi suhozida u najvećem masliniku Dalmacije. Svake godine Parkovi Hrvatske organiziraju volonterske programe u kojima sudjeluju mladi ljudi u obnovi ovog kulturnog dobra. U Parku prirode Vransko jezero volonteri će imaju priliku da usvoje tradicionalno znanje, savladaju