emya10

U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine.

Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom i kreativnom prezentacijom i interpretacijom sadržaja koji nude.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje Europski muzejski forum (European Museum ForumEMF), koji je ove godine nominirao 24 europske zemlje, odnosno 49 muzeja.

U konkurenciji za najbolji europski muzej našli su se Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine iz naše zemlje. Galerija 11/07/95 je muzejsko-galerijski prostor sa umjetničko-historijskom postavkom koji ima za cilj da podsjeća na genocid u Srebrenici i slične događaje širom svijeta, dok Muzej Hercegovine u Mostaru kroz različite aktivnosti prezentira riznicu kulturnog naslijeđa naše zemlje.

Nagrada za najbolji muzej u Europi bit će dodijeljenja, kako navode u EMF-u, muzejima koji svojim djelovanjem imaju najveći utjecaj na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovogodišnja tradicionalna skupština EMF-a bit će održana od 6. do 9. aprila u Španiji, a biti će zatvorena svečanom dodjelom nagrada pobjedničkim muzejima.


Vezani članci

Mjesec u znaku muzeja

Mjesec u znaku muzeja


19/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/04/2016. Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije. Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će

Tajne svijeta u kojem živimo

Tajne svijeta u kojem živimo


08/09/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 08/09/2016. Da li ste se ikad zapitali od čega je izgrađen svijet oko nas i šta to čini naš prostor ovako bogatim? Ako jeste, pozivamo vas da posjetite Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja kako biste saznali više. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i