emya10

U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine.

Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom i kreativnom prezentacijom i interpretacijom sadržaja koji nude.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje Europski muzejski forum (European Museum ForumEMF), koji je ove godine nominirao 24 europske zemlje, odnosno 49 muzeja.

U konkurenciji za najbolji europski muzej našli su se Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine iz naše zemlje. Galerija 11/07/95 je muzejsko-galerijski prostor sa umjetničko-historijskom postavkom koji ima za cilj da podsjeća na genocid u Srebrenici i slične događaje širom svijeta, dok Muzej Hercegovine u Mostaru kroz različite aktivnosti prezentira riznicu kulturnog naslijeđa naše zemlje.

Nagrada za najbolji muzej u Europi bit će dodijeljenja, kako navode u EMF-u, muzejima koji svojim djelovanjem imaju najveći utjecaj na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovogodišnja tradicionalna skupština EMF-a bit će održana od 6. do 9. aprila u Španiji, a biti će zatvorena svečanom dodjelom nagrada pobjedničkim muzejima.


Vezani članci

20 novih lokaliteta na listi Svjetske mreže rezervata

20 novih lokaliteta na listi Svjetske mreže rezervata


04/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/05/2016. Međunarodno vijeće za koordinaciju UNESCO-vog programa „Čovjek i biosfera“ donijelo je odluku o uvrštavanju 20 novih lokaliteta na Svjetsku mrežu rezervata biosfere tokom sastanka održanog u Limi, Peruu, 18. i 19. marta. Na Svjetsku mrežu rezervata biosfere uvršteno je 18 nacionalnih lokaliteta koji se nalaze u

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”


14/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/11/2016. Više od 100 izvođača nastupit će na koncertu filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. Kulturno-sportski centar Kakanj organizuje 24. novembra 2016. godine koncert filmske muzike sa projekcijom “Bilo jednom na Balkanu”, koji će se održati u velikoj sali Doma kulture u Kaknju sa početkom u 19:30h.