emya10

U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine.

Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom i kreativnom prezentacijom i interpretacijom sadržaja koji nude.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje Europski muzejski forum (European Museum ForumEMF), koji je ove godine nominirao 24 europske zemlje, odnosno 49 muzeja.

U konkurenciji za najbolji europski muzej našli su se Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine iz naše zemlje. Galerija 11/07/95 je muzejsko-galerijski prostor sa umjetničko-historijskom postavkom koji ima za cilj da podsjeća na genocid u Srebrenici i slične događaje širom svijeta, dok Muzej Hercegovine u Mostaru kroz različite aktivnosti prezentira riznicu kulturnog naslijeđa naše zemlje.

Nagrada za najbolji muzej u Europi bit će dodijeljenja, kako navode u EMF-u, muzejima koji svojim djelovanjem imaju najveći utjecaj na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovogodišnja tradicionalna skupština EMF-a bit će održana od 6. do 9. aprila u Španiji, a biti će zatvorena svečanom dodjelom nagrada pobjedničkim muzejima.


Vezani članci

Nagradni fotokonkurs o kulturno-istorijskoj baštini

Nagradni fotokonkurs o kulturno-istorijskoj baštini


04/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/04/2016. Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“ i portal Fotografija.ba raspisali su fotokonkurs za srednjoškolce. Vezani članci

Konferencija o nestanku i krađi umjetnina

Konferencija o nestanku i krađi umjetnina


20/10/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 20/10/2015. U Tuzli je održana prva konferencija o krađi umjetnina iz BiH. Više od 40 predstavnika širokog spektra javnih i civilnih organizacija kao i pojedinaca sudjelovalo je na konferenciji „Ilegalna trgovina umjetninama u BiH“. Okupljanjem svih nadležnih kulturnih ustanova, nevladinih i međunarodnih organizacija, privatnih kolekcionara, obrazovnih i