emya10

U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine.

Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom i kreativnom prezentacijom i interpretacijom sadržaja koji nude.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje Europski muzejski forum (European Museum ForumEMF), koji je ove godine nominirao 24 europske zemlje, odnosno 49 muzeja.

U konkurenciji za najbolji europski muzej našli su se Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine iz naše zemlje. Galerija 11/07/95 je muzejsko-galerijski prostor sa umjetničko-historijskom postavkom koji ima za cilj da podsjeća na genocid u Srebrenici i slične događaje širom svijeta, dok Muzej Hercegovine u Mostaru kroz različite aktivnosti prezentira riznicu kulturnog naslijeđa naše zemlje.

Nagrada za najbolji muzej u Europi bit će dodijeljenja, kako navode u EMF-u, muzejima koji svojim djelovanjem imaju najveći utjecaj na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovogodišnja tradicionalna skupština EMF-a bit će održana od 6. do 9. aprila u Španiji, a biti će zatvorena svečanom dodjelom nagrada pobjedničkim muzejima.


Vezani članci

Poziv za izložbu rukotvorina i umjetničkih radova

Poziv za izložbu rukotvorina i umjetničkih radova


27/08/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/08/2015. U okviru Fronterra programa, koji nastoji potaknuti društveno poduzetništvo, promjenu i zajedništvo, otvoren je poziv za izložbu rukotvorina i umjetničkih radova umjetnika iz Mostara i Hercegovine. Rukotvorine mogu biti u raznim formama kao što su slike, skulpture, grafike, fotografije, modni dizajn, re-dizajn, suveniri, slikovnice, igračke, stripovi.

Web stranica Zemaljskog muzeja BiH u novom ruhu

Web stranica Zemaljskog muzeja BiH u novom ruhu


19/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/04/2016. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine prezentirao je novu web stranicu koja donosi više informacija o radu ove institucije, kao i bogatom kulturnom, prirodnom i historijskom blagu koje njeguje više od 100 godina. U četvrtak, 31. marta 2016. godine, u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine javnosti