Muzej_Kaknja_1

Muzej Kakanj, kao najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini, različitim bogatim programom obilježiti će prvu godinu postojanja.

U okviru obilježavanja godišnjice Muzeja održat će se mnogobrojni događaji u cilju promocije rada ove institucije i kulturne baštine na području općinu Kakanj. Tokom obilježavanja prve godišnjice, u periodu od 24. do 29. februara 2016. godine, realizovati će se projekt “Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja”.

Ovaj projekt se sastoji od radionice namijenjene učenicima osnovnih škola o Zgošćanskim stećcima koja će se održati 24. februara; radionicama sa srednjoškolcima o temi “Ćirilica – zaboravljeno pismo”, koja je planirana da se održi 25. februara i radionici “Stara riječ u kamenu”, koja će se održati 26. februara.

U ponedjeljak, 29. februara, u Muzeju Kaknja biti će održana debata o temi “Bosančica je pismo suprotno ćirilici”.

Muzej Kaknja osnovan je 1. marta 2015. godine u cilju promocije i očuvanja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja koje datira još iz prahistorije. Osnivanje Muzeja omogućilo je da eksponati koji svjedoče o vrijednom kulturnom naslijeđu ovog kraja ostanu sačuvani u Kaknju.

Na dan osnivanja Muzeja, 1. marta 2016. godine, planirano je otvorenje stalne muzejske postavke “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine”, te održavanje okruglog stola na istu temu.

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Muzeja Kaknja realizuje Općina Kakanj u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj, Gradskom bibliotekom Kakanj i Savezom udruženja boračkih organizacije općine Kakanj.


Vezani članci

Pronađen rukopis belgijskih turista o Bosni i Hercegovini

Pronađen rukopis belgijskih turista o Bosni i Hercegovini


13/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/06/2016. Stranica “Stare razglednice Bosne” poziva zainteresirane koji znaju francuski jezik da pomognu u prevodu rukopisa belgijskih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu prije više od 100 godina. Rukopis je pisan na francuskom jeziku 1904. godine, a sadržava zanimljive informacije o ljepotama naše zemlje. Stranica “Stare

Proglašeno devet dobara nacionalnim spomenicima BiH

Proglašeno devet dobara nacionalnim spomenicima BiH


20/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 20/11/2015. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na posljednjoj sjednici održanoj od 01. do 03. februara 2016. godine proglasila je devet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Na listu nacionalnih spomenika uvrštena je Čamdžića kuća u općini Lukavac, Jevrejsko groblje u Jajcu, ostaci kule i zidova u Bihaću,