Muzej_Kaknja_1

Muzej Kakanj, kao najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini, različitim bogatim programom obilježiti će prvu godinu postojanja.

U okviru obilježavanja godišnjice Muzeja održat će se mnogobrojni događaji u cilju promocije rada ove institucije i kulturne baštine na području općinu Kakanj. Tokom obilježavanja prve godišnjice, u periodu od 24. do 29. februara 2016. godine, realizovati će se projekt “Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja”.

Ovaj projekt se sastoji od radionice namijenjene učenicima osnovnih škola o Zgošćanskim stećcima koja će se održati 24. februara; radionicama sa srednjoškolcima o temi “Ćirilica – zaboravljeno pismo”, koja je planirana da se održi 25. februara i radionici “Stara riječ u kamenu”, koja će se održati 26. februara.

U ponedjeljak, 29. februara, u Muzeju Kaknja biti će održana debata o temi “Bosančica je pismo suprotno ćirilici”.

Muzej Kaknja osnovan je 1. marta 2015. godine u cilju promocije i očuvanja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja koje datira još iz prahistorije. Osnivanje Muzeja omogućilo je da eksponati koji svjedoče o vrijednom kulturnom naslijeđu ovog kraja ostanu sačuvani u Kaknju.

Na dan osnivanja Muzeja, 1. marta 2016. godine, planirano je otvorenje stalne muzejske postavke “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine”, te održavanje okruglog stola na istu temu.

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Muzeja Kaknja realizuje Općina Kakanj u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj, Gradskom bibliotekom Kakanj i Savezom udruženja boračkih organizacije općine Kakanj.


Vezani članci

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu


05/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/01/2016. U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine. Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom

2018 – Evropska godina kulturne baštine

2018 – Evropska godina kulturne baštine


05/12/2016    Coolturna baština

Vijeće Evropske unije i Evropski parlament potpisali su privremeni sporazum kojim se 2018. godina proglašava Evropskom godinom kulturne baštine. Glavni ciljevi Evropske godine kulturne baštine su promocija kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti. Također, želi se ukazati na važan ekonomski doprinos kulturnog naslijeđa podjednako u kulturnom i kreativnom sektoru,