Muzej_Kaknja_1

Muzej Kakanj, kao najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini, različitim bogatim programom obilježiti će prvu godinu postojanja.

U okviru obilježavanja godišnjice Muzeja održat će se mnogobrojni događaji u cilju promocije rada ove institucije i kulturne baštine na području općinu Kakanj. Tokom obilježavanja prve godišnjice, u periodu od 24. do 29. februara 2016. godine, realizovati će se projekt “Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja”.

Ovaj projekt se sastoji od radionice namijenjene učenicima osnovnih škola o Zgošćanskim stećcima koja će se održati 24. februara; radionicama sa srednjoškolcima o temi “Ćirilica – zaboravljeno pismo”, koja je planirana da se održi 25. februara i radionici “Stara riječ u kamenu”, koja će se održati 26. februara.

U ponedjeljak, 29. februara, u Muzeju Kaknja biti će održana debata o temi “Bosančica je pismo suprotno ćirilici”.

Muzej Kaknja osnovan je 1. marta 2015. godine u cilju promocije i očuvanja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja koje datira još iz prahistorije. Osnivanje Muzeja omogućilo je da eksponati koji svjedoče o vrijednom kulturnom naslijeđu ovog kraja ostanu sačuvani u Kaknju.

Na dan osnivanja Muzeja, 1. marta 2016. godine, planirano je otvorenje stalne muzejske postavke “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine”, te održavanje okruglog stola na istu temu.

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Muzeja Kaknja realizuje Općina Kakanj u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj, Gradskom bibliotekom Kakanj i Savezom udruženja boračkih organizacije općine Kakanj.


Vezani članci

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017


05/12/2016    Coolturna baština

Različitim programima u septembru 2017. godine u zemljama Evrope biće obilježena tradicionalna manifestacija Dani evropskog naslijeđa. Ovogodišnja tema Dana evropskog naslijeđa je “Naslijeđe i priroda”. Dani evropskog naslijeđa tradicionalno se organizuju u 50 zemalja Evrope u cilju ukazivanja na bogato i raznovrsno naslijeđe ovog dijela svijeta. Manifestacija ima za cilj

GoUNESCO program stažiranja

GoUNESCO program stažiranja


06/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 06/06/2016. Ukoliko želite doprinijeti očuvanju kulturnog naslijeđa, prijavite se na «Make Heritage Fun» program koji organizuje GoUNESCO, skupina inicijativa podržanih od UNESCO-a. Poziv je otvoren do 30. juna 2016. godine. «Make Heritage Fun» stažiranje ima za cilj promociju svijesti i kulturne baštine među mladim ljudima kroz zabavne