noc_muzeja

Oko 250 institucija u više od stotinu gradova širom Hrvatske otvara svoja vrata za jedanaestu „Noć muzeja“.

“Noć muzeja” 2016. godine održati će se 29. januara od 18h do 01h iza ponoći u muzejima širom Hrvatske. Tema ovogodišnje “Noći muzeja” je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer”, hrvatski mecena.

“Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je 200 godišnjica rođenja obilježena 2015. godine. ‘Noći muzeja’ 2016. godine još jednom će posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja”, navode organizatori ove manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo.

Centralna aktivnost otvaranje manifestacije održat će se u Strossmayerovoj galerija starih majstora u 18h, gdje će posjetiocima osim stalne postavke biti predstavljena i izložba odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke ove galerije.

Prva  “Noć muzeja” organizovana je u Njemačkoj 1998. godine, te potom 1999. godine u Francuskoj. Hrvatsko muzejsko društvo organizuje manifestaciju “Noć muzeja” u Hrvatskoj od 2005. godine, kada ova manifestacija prerasta u događaj na evropskom nivou.

Muzeji, biblioteke, arhivi i ostale kulturne ustanove širom Hrvatske i ove godine otvorit će svoja vrata i uz stalne muzejske postavke i izložbe pripremiti zanimljive programe.

Uz osnovnu izložbenu aktivnost, muzeji će organizovati niz popratnih događanja koje će privući posjetioce svih generacija, od radionica za djecu do kasnonoćnih muzičkih programa.

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj “Noći muzeja” bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke inače nedostupne javnosti.

U Bosni i Hercegovini, muzej Gorica obilježit će “Noć muzeja” šesti put zaredom. Vrata arheološke zbirke, galerije, stare crkve i ranokršćanske krstionice u Gorici te arheoloških iskopina otvorena su te večeri za sve posjetioce.

O ponuđenim sadržajima, programima i manifestacijama saznajte više na nocmuzeja.hr. Svi programi Noći muzeja su besplatni. Ovogodišnja manifestacija “Noć muzeja” održava se pod medijskim pokroviteljstvom časopisa Nacionalna geografija Hrvatska.


Vezani članci

14 lokaliteta kandidati za „7 najugroženijih“

14 lokaliteta kandidati za „7 najugroženijih“


30/12/2014    Coolturna baština

Photo credit: Europa Nostra Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“. Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva. Program „7 najugroženijih“ započeo je u

2018 – Evropska godina kulturne baštine

2018 – Evropska godina kulturne baštine


05/12/2016    Coolturna baština

Vijeće Evropske unije i Evropski parlament potpisali su privremeni sporazum kojim se 2018. godina proglašava Evropskom godinom kulturne baštine. Glavni ciljevi Evropske godine kulturne baštine su promocija kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti. Također, želi se ukazati na važan ekonomski doprinos kulturnog naslijeđa podjednako u kulturnom i kreativnom sektoru,