noc_muzeja

Oko 250 institucija u više od stotinu gradova širom Hrvatske otvara svoja vrata za jedanaestu „Noć muzeja“.

“Noć muzeja” 2016. godine održati će se 29. januara od 18h do 01h iza ponoći u muzejima širom Hrvatske. Tema ovogodišnje “Noći muzeja” je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer”, hrvatski mecena.

“Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je 200 godišnjica rođenja obilježena 2015. godine. ‘Noći muzeja’ 2016. godine još jednom će posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja”, navode organizatori ove manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo.

Centralna aktivnost otvaranje manifestacije održat će se u Strossmayerovoj galerija starih majstora u 18h, gdje će posjetiocima osim stalne postavke biti predstavljena i izložba odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke ove galerije.

Prva  “Noć muzeja” organizovana je u Njemačkoj 1998. godine, te potom 1999. godine u Francuskoj. Hrvatsko muzejsko društvo organizuje manifestaciju “Noć muzeja” u Hrvatskoj od 2005. godine, kada ova manifestacija prerasta u događaj na evropskom nivou.

Muzeji, biblioteke, arhivi i ostale kulturne ustanove širom Hrvatske i ove godine otvorit će svoja vrata i uz stalne muzejske postavke i izložbe pripremiti zanimljive programe.

Uz osnovnu izložbenu aktivnost, muzeji će organizovati niz popratnih događanja koje će privući posjetioce svih generacija, od radionica za djecu do kasnonoćnih muzičkih programa.

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj “Noći muzeja” bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke inače nedostupne javnosti.

U Bosni i Hercegovini, muzej Gorica obilježit će “Noć muzeja” šesti put zaredom. Vrata arheološke zbirke, galerije, stare crkve i ranokršćanske krstionice u Gorici te arheoloških iskopina otvorena su te večeri za sve posjetioce.

O ponuđenim sadržajima, programima i manifestacijama saznajte više na nocmuzeja.hr. Svi programi Noći muzeja su besplatni. Ovogodišnja manifestacija “Noć muzeja” održava se pod medijskim pokroviteljstvom časopisa Nacionalna geografija Hrvatska.


Vezani članci

Izložba o historiji videoigara

Izložba o historiji videoigara


14/02/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2014. U Muzeju Grada Zenice otvorena je izložba “Power Up” koja donosi presjek o historiji videoigara. Izložba je otvorena 17. februara i trajat će mjesec dana. “Posjetioci će moći saznati nešto više o historiji videoigara, te zaigrati igrice na računarima i konzolama iz perioda počev od kasnih

Učestvujte u kreiranju izložbe “Kakanj kroz vrijeme”

Učestvujte u kreiranju izložbe “Kakanj kroz vrijeme”


08/09/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 08/09/2016. Javna ustanova Kulturno-sportski centar poziva građane Kaknja da učestvuju u kreiranju izložbe pod nazivom „Kakanj kroz vrijeme“. Cilj izložbe je prikazati grad kroz vrijeme, a ukoliko posjedujete stare fotografije grada Kaknja donesite ih u Muzej Kaknja. Kako navode u Muzeju, poželjno bi bilo da se na