noc_muzeja

Oko 250 institucija u više od stotinu gradova širom Hrvatske otvara svoja vrata za jedanaestu „Noć muzeja“.

“Noć muzeja” 2016. godine održati će se 29. januara od 18h do 01h iza ponoći u muzejima širom Hrvatske. Tema ovogodišnje “Noći muzeja” je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer”, hrvatski mecena.

“Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je 200 godišnjica rođenja obilježena 2015. godine. ‘Noći muzeja’ 2016. godine još jednom će posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja”, navode organizatori ove manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo.

Centralna aktivnost otvaranje manifestacije održat će se u Strossmayerovoj galerija starih majstora u 18h, gdje će posjetiocima osim stalne postavke biti predstavljena i izložba odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke ove galerije.

Prva  “Noć muzeja” organizovana je u Njemačkoj 1998. godine, te potom 1999. godine u Francuskoj. Hrvatsko muzejsko društvo organizuje manifestaciju “Noć muzeja” u Hrvatskoj od 2005. godine, kada ova manifestacija prerasta u događaj na evropskom nivou.

Muzeji, biblioteke, arhivi i ostale kulturne ustanove širom Hrvatske i ove godine otvorit će svoja vrata i uz stalne muzejske postavke i izložbe pripremiti zanimljive programe.

Uz osnovnu izložbenu aktivnost, muzeji će organizovati niz popratnih događanja koje će privući posjetioce svih generacija, od radionica za djecu do kasnonoćnih muzičkih programa.

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj “Noći muzeja” bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke inače nedostupne javnosti.

U Bosni i Hercegovini, muzej Gorica obilježit će “Noć muzeja” šesti put zaredom. Vrata arheološke zbirke, galerije, stare crkve i ranokršćanske krstionice u Gorici te arheoloških iskopina otvorena su te večeri za sve posjetioce.

O ponuđenim sadržajima, programima i manifestacijama saznajte više na nocmuzeja.hr. Svi programi Noći muzeja su besplatni. Ovogodišnja manifestacija “Noć muzeja” održava se pod medijskim pokroviteljstvom časopisa Nacionalna geografija Hrvatska.


Vezani članci

Neko je rekao feminizam? – Ciklus predavanja

Neko je rekao feminizam? – Ciklus predavanja


26/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 26/03/2016.  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 4. aprila, organizuju predavanje „Jezik – instrument nevidljivosti i diskriminacije žena“ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Predavanje počinje u 18h i dio je ciklusa od šest predavanja na temu „Neko je

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela

Državni muzej u Amsterdamu digitalizirao 210,000 umjetničkih djela


05/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/11/2015. Državni muzej (Rijks muzej) u Amsterdamu uspio je digitalizirati djela holandskih umjetnika i tako ih učiniti dostupnim svim korisnicima interneta. Ovo je najveći i najznačajniji muzej u Holandiji koji čuva djela velikih umjetnika, uključujući Rembrandta, Johannes Vermeera, Frans Halsa i mnogih drugih. Tokom 2013. godine muzej