derekonstrukcija fascikla A4.cdr

Kulturne institucije oštećene usljed poplava u Doboju, Maglaju i Bosanskom Šamcu biti će obnovljenje zahvaljujući pomoći Francuske ambasade u Sarajevu i UNESCO-a.

Nakon velikih poplava koje su zadesile BiH tokom 2014. godine, izvršene su procjene stanja u poplavljenjim područjima od strane različitih institucija i organizacija u BiH. U opštinama koje su pretrpjele najveća oštećenja, UNESCO je izvršio procjenu pričinjenih šteta na kulturno-historijskim dobrima i evidentirao da je neophodno hitno saniranje Narodne biblioteke u Doboju, te kulturnih centara u Maglaju i Bosanskom Šamcu.

U cilju obnove objekata od značaja u ovim gradovima, Francuska je sa milion eura finansijski podržala UNESCO-ov projekt „Revitalizacija kulturnih institucija i servisa u poplavljenim opštinama Doboj, Maglaj i Bosanski Šamac“.

„Ove institucije služe lokalnom stanovništvu dajući im pristup širem spektru kulturnih resursa i olakšavajući praksu kulturnog izražaja i dijaloga. (…) Njihova obnova je ključna komponenta održivosti i razvoja ovih zajednica pogođenih poplavama,“ stoji u saopštenju Francuske ambasade u Sarajevu.

U proces obnove ovih institucija, kako stoji dalje u saopštenju, važna je uloga lokalnih vlasti i lokalnog stanovništva, posebno mladih.

„Uzimajući u obzir socijalnu dimenziju oporavka i nesporne snage kulture, očekivani rezultati projekta su da će doprinijeti stabilnosti, a dugoročno da će pomoći izgradnji jačeg kulturnog sektora koji može biti osnov za trajni mir i ekonomski oporavak,“ navodi se u saopštenju.

U toku je događaj „Dekonstrukcija/Rekonstrukcija: Bosna i Hercegovina, Laboratoriji Europe“ koji orgnizira Francuski institut u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa UNESCO-om i Francuskom ambasadom u Sarajevu. Događaj se sastoji od različitih predavanja, radionica i okruglih stolova, a propituje na koji način kultura podstiče interkulturalni dijalog.

Ovaj događaj se organizira u saradnji sa Europskom mrežom LIKE – europski gradovi i regioni za kulturu s ciljem jačanja izgradnje kapaciteta za kulturne i kreativne sektore.


Vezani članci

UNESCO slavi 70 godina postojanja

UNESCO slavi 70 godina postojanja


09/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/11/2015. Organizacija Ujedinjenih nacija za edukaciju, nauku i kulturu (UNESCO) ove godine obilježava 70 godina postojanja. UNESCO je osnovan 1945. godine, na koncu Drugog svjetskog rata, sa uvjerenjem da ekonomski i politički sporazumi nisu dovoljni za održavanje dugotrajnog mira, već da mir mora biti uspostavljen na ljudskoj,

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida


10/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/02/2017. Parkovi Hrvatske otvorili su poziv za volontere koji će sudjelovati u obnovi suhozida u najvećem masliniku Dalmacije. Svake godine Parkovi Hrvatske organiziraju volonterske programe u kojima sudjeluju mladi ljudi u obnovi ovog kulturnog dobra. U Parku prirode Vransko jezero volonteri će imaju priliku da usvoje tradicionalno znanje, savladaju