_SV10386

Nizom aktivnosti Zemaljski muzej BiH danas, 01. februara, obilježava 128 godina postojanja.

Povodom obilježavanja 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posjetioci će u periodu od 12h do 20h besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju.

Od 12h planirana je prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama, kao i prezentacija muzejskih poslova u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. U zgradi Odjeljenja za etnologiju od 12h zakazana je projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju.

Od 15h posjetioci će moći da pogledaju izložbu “O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima” u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. Riječ je o izložbi 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina koje pripadaju privatnoj kolekciji i prvi put se izlažu javno.

“Kolekcija datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrijedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote”, navode u Zemaljskom muzeju BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH će posjetioci od 17h do 19h moći pogledati original Sarajevske Hagade u zgradi Odjeljenja za arheologiju, dok će u terminima od 14h, 16h i 18h moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa.

Odvojite dan za Muzej, poručuju iz Zemaljskog muzeja BiH.


Vezani članci

Počeo sastanak o zaštiti naslijeđa u Siriji

Počeo sastanak o zaštiti naslijeđa u Siriji


03/02/2016    Coolturna baština

Od 2. do 4. juna 2016. godine u Berlinu održava se sastanak stručnjaka iz različitih dijelova svijeta o spašavanju i zaštiti naslijeđa u Siriji. Više od 230 stručnjaka iz Sirije i drugih dijelova svijeta učestvuje na sastanku koji ima za cilj utvrđivanja prioriteta u zaštiti lokaliteta uništenih usljed rata u

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu


05/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/01/2016. U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine. Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom