_SV10386

Nizom aktivnosti Zemaljski muzej BiH danas, 01. februara, obilježava 128 godina postojanja.

Povodom obilježavanja 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posjetioci će u periodu od 12h do 20h besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju.

Od 12h planirana je prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama, kao i prezentacija muzejskih poslova u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. U zgradi Odjeljenja za etnologiju od 12h zakazana je projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju.

Od 15h posjetioci će moći da pogledaju izložbu “O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima” u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. Riječ je o izložbi 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina koje pripadaju privatnoj kolekciji i prvi put se izlažu javno.

“Kolekcija datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrijedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote”, navode u Zemaljskom muzeju BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH će posjetioci od 17h do 19h moći pogledati original Sarajevske Hagade u zgradi Odjeljenja za arheologiju, dok će u terminima od 14h, 16h i 18h moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa.

Odvojite dan za Muzej, poručuju iz Zemaljskog muzeja BiH.


Vezani članci

Proglašeno devet dobara nacionalnim spomenicima BiH

Proglašeno devet dobara nacionalnim spomenicima BiH


20/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 20/11/2015. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na posljednjoj sjednici održanoj od 01. do 03. februara 2016. godine proglasila je devet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Na listu nacionalnih spomenika uvrštena je Čamdžića kuća u općini Lukavac, Jevrejsko groblje u Jajcu, ostaci kule i zidova u Bihaću,

Kultura je ključni alat za održivi razvoj

Kultura je ključni alat za održivi razvoj


27/12/0214    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/12/0214. Novom UN rezolucijom kultura je definisana kao jedan od održivih razvojnih ciljeva. Generalna skupština UN je polovinom decembra 2015. godine usvojila novu rezoluciju o kulturi i održivom razvoju. Rezolucija ističe važnost prirodne i kulturne različitosti i navodi da kultura može doprinijeti različitosti jer predstavlja ključni alat