_SV10386

Nizom aktivnosti Zemaljski muzej BiH danas, 01. februara, obilježava 128 godina postojanja.

Povodom obilježavanja 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posjetioci će u periodu od 12h do 20h besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju.

Od 12h planirana je prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama, kao i prezentacija muzejskih poslova u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. U zgradi Odjeljenja za etnologiju od 12h zakazana je projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju.

Od 15h posjetioci će moći da pogledaju izložbu “O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima” u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka. Riječ je o izložbi 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina koje pripadaju privatnoj kolekciji i prvi put se izlažu javno.

“Kolekcija datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrijedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote”, navode u Zemaljskom muzeju BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH će posjetioci od 17h do 19h moći pogledati original Sarajevske Hagade u zgradi Odjeljenja za arheologiju, dok će u terminima od 14h, 16h i 18h moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa.

Odvojite dan za Muzej, poručuju iz Zemaljskog muzeja BiH.


Vezani članci

Izložbom za bolju budućnost

Izložbom za bolju budućnost


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. U Historijskog muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 04. maja, u 20h biće otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva. Na izložbi će biti predstavljeni različiti predmeti, dokumenti, fotografije, ali i lične priče djece koja su rat provela u Sarajevu, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ova

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”

Jedanaesta ljetna škola „Mladi i naslijeđe”


12/10/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 12/10/2016. Više od 20 mladih iz različitih zemalja sudjeluje na međunarodnoj ljetnoj školi „Mladi i naslijeđe“, koja se organizuje od 28. jula do 10. augusta 2016. godine u Stocu, Mostaru i Sarajevu. Poziv za prijave otvoren je do 5. jula, i svi zainteresirani mogu se javiti preko