Archaeological-Site-of-Ererouyk-and-village-of-Ani-Pemza-ARMENIA_Europa-Nostra-900x400

Photo credit: Europa Nostra


Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“.

Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Program „7 najugroženijih“ započeo je u januaru 2013. godine, i služi kao katalizator za akcije i promociju primjera ugroženog naslijeđa od izuzetnog značaja i potencijala.

„Ovaj program ima veliki značaj, ali njegovi ciljevi se jedino mogu postići uz podršku institucija Europske Unije i zajedničkom akcijom različitih javnih i privatnih partnera. Mi računamo na njih i njihovu pomoć u spašavanju našeg zajedničkog naslijeđa,“ rekao je Denis de Kergorlay, izvršni predsjednik Europa Nostra.

Uz kulturno-historijski značaj i potencijal za održiv razvoj,  kriteriji za odabir lokaliteta na listu „7 najugroženijih“ su i nivo njihove ugroženosti, kao i uključenost lokalne zajednice u njihovom spašavanju.

Stručnjaci iz oblasti historije, arheologije, arhitekture, konzervacije, finansija i analiza projekata učestvuju u odabiru lokaliteta. Konačnu odluku o „7 najugroženijih“ donijeti će Komisija Europa Nostre 16. marta 2016. godine.

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke uz Razvojnu banku Vijeća Europe započeli su ovaj program u januaru 2013. godine. Program „7 najugroženijih“ inspirisan je sličnim i uspješnim projektom koji je vodio Nacionalni fond za historijsko očuvanje Sjedinjenih Američkih Država.

Više o kandidatima za „7 najugroženijih“ 2016. godine možete pronaći na zvaničnoj stranici ovog programa.


Vezani članci

Neko je rekao feminizam? – Ciklus predavanja

Neko je rekao feminizam? – Ciklus predavanja


26/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 26/03/2016.  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 4. aprila, organizuju predavanje „Jezik – instrument nevidljivosti i diskriminacije žena“ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Predavanje počinje u 18h i dio je ciklusa od šest predavanja na temu „Neko je

Istraživački projekt iz Srbije dobitnik Europa Nostra nagrade za nasljeđe

Istraživački projekt iz Srbije dobitnik Europa Nostra nagrade za nasljeđe


24/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 24/03/2016. Istraživački projekt iz Srbije, Studija zaštite sela Gostuša u općini Pirot dobitnik je najprestižnije europske nagrade za kulturno nasljeđe za 2016. godinu, koju su u četvrtak 7. travnja/aprila proglasili Europska komisija i Europa Nostra. Ovaj projekt je jedan od 28 laureata iz 16 zemalja koji su