Archaeological-Site-of-Ererouyk-and-village-of-Ani-Pemza-ARMENIA_Europa-Nostra-900x400

Photo credit: Europa Nostra


Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“.

Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Program „7 najugroženijih“ započeo je u januaru 2013. godine, i služi kao katalizator za akcije i promociju primjera ugroženog naslijeđa od izuzetnog značaja i potencijala.

„Ovaj program ima veliki značaj, ali njegovi ciljevi se jedino mogu postići uz podršku institucija Europske Unije i zajedničkom akcijom različitih javnih i privatnih partnera. Mi računamo na njih i njihovu pomoć u spašavanju našeg zajedničkog naslijeđa,“ rekao je Denis de Kergorlay, izvršni predsjednik Europa Nostra.

Uz kulturno-historijski značaj i potencijal za održiv razvoj,  kriteriji za odabir lokaliteta na listu „7 najugroženijih“ su i nivo njihove ugroženosti, kao i uključenost lokalne zajednice u njihovom spašavanju.

Stručnjaci iz oblasti historije, arheologije, arhitekture, konzervacije, finansija i analiza projekata učestvuju u odabiru lokaliteta. Konačnu odluku o „7 najugroženijih“ donijeti će Komisija Europa Nostre 16. marta 2016. godine.

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke uz Razvojnu banku Vijeća Europe započeli su ovaj program u januaru 2013. godine. Program „7 najugroženijih“ inspirisan je sličnim i uspješnim projektom koji je vodio Nacionalni fond za historijsko očuvanje Sjedinjenih Američkih Država.

Više o kandidatima za „7 najugroženijih“ 2016. godine možete pronaći na zvaničnoj stranici ovog programa.


Vezani članci

Značajna pomoć UNESCO-a u zaštiti baštine

Značajna pomoć UNESCO-a u zaštiti baštine


20/10/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 20/10/2016. Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović na sastanku sa predstavnicima UNESCO-a izrazio je zahvalnost za pomoć koju ta institucija pruža u očuvanju bosanskohercegovačke baštine. Ministar Osmanović sastao se sa regionalnom direktoricom UNESCO-a Anom Luiz Thompson Flores i šefom ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom.

Učestvujte u obilježavanju dana/noći muzeja

Učestvujte u obilježavanju dana/noći muzeja


26/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 26/03/2016. Historijski muzej BiH poziva umjetnike, kreativce i volontere da se, sa svojim idejama, priključe proslavi Međunarodnog dana/noći muzeja, koja će se održati 21. maja 2016. godine. “Ovogodišnja tema ‘Muzeji i kulturni krajolici’ propituje ulogu muzeja u otvorenom polju kulturnih krajolika, a težište stavlja i na kulturno-historijsko