Archaeological-Site-of-Ererouyk-and-village-of-Ani-Pemza-ARMENIA_Europa-Nostra-900x400

Photo credit: Europa Nostra


Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“.

Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Program „7 najugroženijih“ započeo je u januaru 2013. godine, i služi kao katalizator za akcije i promociju primjera ugroženog naslijeđa od izuzetnog značaja i potencijala.

„Ovaj program ima veliki značaj, ali njegovi ciljevi se jedino mogu postići uz podršku institucija Europske Unije i zajedničkom akcijom različitih javnih i privatnih partnera. Mi računamo na njih i njihovu pomoć u spašavanju našeg zajedničkog naslijeđa,“ rekao je Denis de Kergorlay, izvršni predsjednik Europa Nostra.

Uz kulturno-historijski značaj i potencijal za održiv razvoj,  kriteriji za odabir lokaliteta na listu „7 najugroženijih“ su i nivo njihove ugroženosti, kao i uključenost lokalne zajednice u njihovom spašavanju.

Stručnjaci iz oblasti historije, arheologije, arhitekture, konzervacije, finansija i analiza projekata učestvuju u odabiru lokaliteta. Konačnu odluku o „7 najugroženijih“ donijeti će Komisija Europa Nostre 16. marta 2016. godine.

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke uz Razvojnu banku Vijeća Europe započeli su ovaj program u januaru 2013. godine. Program „7 najugroženijih“ inspirisan je sličnim i uspješnim projektom koji je vodio Nacionalni fond za historijsko očuvanje Sjedinjenih Američkih Država.

Više o kandidatima za „7 najugroženijih“ 2016. godine možete pronaći na zvaničnoj stranici ovog programa.


Vezani članci

Muzejski susreti u Banja Luci

Muzejski susreti u Banja Luci


04/09/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/09/2015. Od 05. do 08. novembra 2015. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održati će se VI Regionalni muzejski susreti. Tema ovogodišnjih susreta je „Socijalna inkluzija i savremeni muzej“. Ovogodišnji muzejski susreti okupiti će muzejske profesionalce iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine,

Otvaranje izložbe “Kakanj kroz vrijeme”

Otvaranje izložbe “Kakanj kroz vrijeme”


18/08/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/08/2016. U okviru kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani” u četvrtak, 3. avgusta, biće otvorena izložba fotografija koja donosi presjek razvoja ovog grada u posljednjih 100 godina. Izložba “Kakanj kroz vrijeme” biće otvorena u parku Doma kulture sa početkom u 19:00 sati. Organizator muzejske izložbe je Javna ustanova Kulturno-sportski