Archaeological-Site-of-Ererouyk-and-village-of-Ani-Pemza-ARMENIA_Europa-Nostra-900x400

Photo credit: Europa Nostra


Europa Nostra i Institut Europske investicione banke objavili su listu 14 lokaliteta – kandidata za „7 najugroženijih“.

Među 14 lokaliteta nalaze se kulturno-historijska dobra iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Njemačke, Italije, Holandije, Španije,Turske, Portugala, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Program „7 najugroženijih“ započeo je u januaru 2013. godine, i služi kao katalizator za akcije i promociju primjera ugroženog naslijeđa od izuzetnog značaja i potencijala.

„Ovaj program ima veliki značaj, ali njegovi ciljevi se jedino mogu postići uz podršku institucija Europske Unije i zajedničkom akcijom različitih javnih i privatnih partnera. Mi računamo na njih i njihovu pomoć u spašavanju našeg zajedničkog naslijeđa,“ rekao je Denis de Kergorlay, izvršni predsjednik Europa Nostra.

Uz kulturno-historijski značaj i potencijal za održiv razvoj,  kriteriji za odabir lokaliteta na listu „7 najugroženijih“ su i nivo njihove ugroženosti, kao i uključenost lokalne zajednice u njihovom spašavanju.

Stručnjaci iz oblasti historije, arheologije, arhitekture, konzervacije, finansija i analiza projekata učestvuju u odabiru lokaliteta. Konačnu odluku o „7 najugroženijih“ donijeti će Komisija Europa Nostre 16. marta 2016. godine.

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke uz Razvojnu banku Vijeća Europe započeli su ovaj program u januaru 2013. godine. Program „7 najugroženijih“ inspirisan je sličnim i uspješnim projektom koji je vodio Nacionalni fond za historijsko očuvanje Sjedinjenih Američkih Država.

Više o kandidatima za „7 najugroženijih“ 2016. godine možete pronaći na zvaničnoj stranici ovog programa.


Vezani članci

Učestvuj u nagradnom foto konkursu

Učestvuj u nagradnom foto konkursu


07/02/2016    Coolturna baština

Portal «Tour Guide Mostar» je objavio foto konkurs za sve ljubitelje fotografije, na temu „Pogodi u kojem gradu je ova slika uzeta“. «U fokusu nisu ljudi već predmeti koji dokazuju njihovu prisutnost, koji remete zadane konture grada, te oživljavaju njegov prostor svojim nekonvencionalnim karakterom», navode organizatori. Svaki učesnik na konkurs

Roman „Na Drini ćuprija“ u digitalnom izdanju

Roman „Na Drini ćuprija“ u digitalnom izdanju


27/12/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/12/2014. Originalni rukopis romana „Na Drini ćuprija“ Nobelovca Ive Andrića biće digitaliziran. „Ovo je veliki događaj za BiH. Mi po prvi put digitaliziramo jedan ključan tekst za historiju Bosne i Hercegovine, ali i historiju Jugoslavije,“ rekao je Damir Arsenijević, urednik digitalnog izdanja ovog romana na konferenciji za