Gradacac_Kikićevi_susreti

Od 25. do 28. maja 2016. godine u Gradačcu se obilježavaju „Kikićevi susreti“, književna manifestacija koja na tri dana okuplja bosanskohercegovačke pisce i pjesnike.

Ova književna manifestacija nastoji oživjeti književnost u Bosni i Hercegovini i popularizovati je među mladima, a organizira se u čast na jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika, Hasana Kikića.

Kao i svake godine, susreti nude bogat program za najmlađe i one nešto starije. Tako u srijedu, 25. maja, u okviru „Kikićevih susreta“ održaće se kazališna predstava „Priče starog tamvaja“, koju izvodi Altteatar Sarajevo. Istog dana, 25. maja, planirana je i promocija romana „Kobno raspuće“, pisca Halida Kadrića.

Posjetioce ovog kulturnog događaja drugog dana, 26. maja, očekuju dvije izložbe, „SLIK & SLIKA“ sarajevskog Školegijuma i „Slikom kroz historiju Bosne i Hercegovine“, Emina Skomoraca. Istog dana, 26. maja, pisci će posjećiti osnovne škole u Gradačcu kako bi im kroz druženja pokušali približiti ovaj vid umjetnosti, a biće organiziran i okrugli stol na temu „Zašto je reforma obrazovanja nemoguća“.

Službeno otvaranje manifestacije u okviru kojeg je planirano i polaganje cvijeća ispred spomen biste Hasana Kikića zakazano je za 19 sati u četvrtak, 26. maja, u Gradskom parku.

U petak, 27. maja, održat će se sat sa kniževnikom Nijazom Alispahićem u amfiteatru Mještovite srednje škole „Hasan Kikić“, kao i nekoliko radionica sa učenicima i nastavnicima.

Posljednjeg dana susreta, 28. maja, u 18:30 sati planirala je završna književna večer sa gostima: Nijazom Alispahićem, Mujom Musagićem, Ismetom Bekrićem, Šimom Ešićem, Vahidom Klopićem, Enesom Kurtovićem i mnogim drugim.

Hasan Kikić rođen je 20. avgusta 1905. u Gradačcu, a umro je 6. maja 1942. godine na planini Čemernici kao partizan. Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačih književnika koji je pisao i poeziju i prozu. Njegova najznačajnija djela su: „Provincija u pozadini“, „Ho-ruk“, te „Bukve“.


Vezani članci

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. Hrvatski grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a prestižna titula je dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Odluka o proglašenju Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine saopštio je predsjednik Povjerenstva

Pronađeni temelji srednjovjekovne crkve na Sokocu

Pronađeni temelji srednjovjekovne crkve na Sokocu


09/12/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/12/2015. Na lokalitetu Crkvine, jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih nalazišta na Glasincu kod Sokoca, arheolozi su pronašli temelje srednjovjekovne crkve koja je bila freskopisana, a građena je od sedre, kamena i pokrivana šindrom. “Arheološka istraživanja će trajati mjesec dana i već sada ulaze u finalnu fazu”, izjavio je