Bilo da putujete od juga prema kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine ili prema moru dolinom rijeke Neretve, otkrivat ćete neslućena prirodna i kulturna bogatstva, među kojima su neka od najznačajnijih areholoških nalazišta ili parkova prirode u Evropi.

Ovom prilikom želimo vam predstaviti 10 lokaliteta u Hercegovini koje zbog specifične ljepote i vrijednosti trebate posjetiti.

Smješten na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, nadomak Sarajeva, ovaj grad je na geografskoj mapi dugo vremena bio posebno obilježen. U njemu se čuvala najveća vojna tajna bivše Jugoslavije zbog kojeg ga je Josip Broz Tito, prema nekim izvorima, nekoliko puta i posjetio.

Konjic – gradić šarmantne ljepote i iznimno velikog turističkog potencijala. Obavezna stanica u obilasku Konjica je Boračko jezero, oaza odmora, koja se nalazi nedaleko od centra grada. U istraživanje njegovih kulturno-historijskih ljepota krenite od stare čaršije, obilaskom Zavičajnog muzeja, Franjevačkog samostana i Crkve sv. Ivana Krstitelja, ili posjetom arheološkim nalazištima.

U ponudi Konjica je i najbolji rafting u Hercegovini, planinarenje, vožnje kajakom, planinski biciklizam, kao i seoski turizam. Ne zaboravite posjetiti rodnu kuću Zuke Džumhura, poznatog putopisca, karikaturiste i slikara, kao i Muzej drvorezbarstva, po kojem je ovaj grad nadaleko poznat.

Nastavljajući put prema jugu, slijedeći tok rijeke Neretve, proći ćete kraj gradića u kojem se vodila jedna od najvećih bitki tokom Drugog svjetskog rata – Jablanici. Na visokim liticama ovog gradića nadvija se srušeni most, kao podsjetnik na veliku pobjedu, koju su izvojevali Tito i partizani vodeći 4000 ranjenika sa sobom.  Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, koji se nalazi kod mosta, svjedoči o ovom izuzetno važnom historijskom događaju. Stari njemački bunker pretvoren je u restoran i kafić i nalazi se na istočnoj strani rijeke. Pored mosta, na vrhu planine Prenj, nalazi se još jedan spomenik posvećen Titu i partizanima koji su u tim teškim trenucima prešli preko ove surove, ali prelijepe planine. Jablaničko jezero, dužine 31 kilometar, je jedno od najvećih vještačkih riječnih jezera u ovom dijelu Evrope.

Na području Hercegovine nalazi se i park prirode Blidinje koji predstavljaja lokalitet prirodnih bogatstava. U ovom parku nalazi se i najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, na 1,185 metara nadmorske visine.

Idući dalje kanjonom Neretve stižete u grad koji svojom idealnom pozicijom na dvije obale rijeke i umjereno sredozemnom klimom predstavlja svojevrsni dragulj kulturnog i prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Ljepota Mostara zapisana je u mnogim djelima i otpjevana u različitim pjesmama. Nobelovac Ivo Andrić je jednom prilikom napisao:

“Uvijek mi se činilo da je to što sija nad ovim od prirode povlaštenim gradom, i što prožima sve u njemu, neka naročita svjetlost, izuzetna po jačini i kakvoći. Uvijek sam mislio da sa njom mora da ulaze u čoveka ljubav za život, hrabrost i vedrina, smisao za mjeru i stvaralački rad.”

Uz obilazak njegove najatraktivnije lokacije i simbola grada – Starog mosta, turisti i lokalno stanovništvo svoje istraživanje ovog nevjerovatnog grada nastavljaju posjetom različitih muzeja i znamenitosti.

Dokazi o razvoju grada i životu stanovnika čuvaju se u  Muzeju Hercegovine, kao i u Musabegovića kuća, Biščevića kuća i Kajtazevoj kući. U obilasku grada neizostavna je posjeta Krivoj ćupriji, Partizanskom groblju, kao i mnogim sakralnim objektima različitih konfesija koje stoljećima naseljavaju ovaj kraj. Jedna od najznačajnijih tradicionalnih manifestacija koje se održava u Mostaru jesu skokovi sa Starog mosta, koji će 31. jula 2016. godine privući veliki broj znatiželjnika u “Grad na Neretvi”. 

Nadomak Mostara popularno je izletište Rujište. Okruženo Munika borovinom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom, glasi kao njedan od najbogatijih prostora kisikom u ovom dijelu Evrope.

 

Vezani članci

Otvoreni pozivi za restauracijske kampove

Otvoreni pozivi za restauracijske kampove


04/04/2013    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/04/2013.  Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“ iz Albanije otvorila je pozive za prijave na sedam regionalnih restauracijskih kampova u toku 2016. godine. Mladi stručnjaci i studenti koji imaju interes za konzervaciju građevina i muzejskih predmeta, interpretaciju, menadžment u kulturnom naslijeđu, tradicionalne umjetnosti i zanate mogu da se

Učestvuj u nagradnom foto konkursu

Učestvuj u nagradnom foto konkursu


07/02/2016    Coolturna baština

Portal «Tour Guide Mostar» je objavio foto konkurs za sve ljubitelje fotografije, na temu „Pogodi u kojem gradu je ova slika uzeta“. «U fokusu nisu ljudi već predmeti koji dokazuju njihovu prisutnost, koji remete zadane konture grada, te oživljavaju njegov prostor svojim nekonvencionalnim karakterom», navode organizatori. Svaki učesnik na konkurs