Dobre kote

Izvor: Dobre kote


Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, Vijeće mladih Stari Grad, udruženje Metamorfoza i Dobre kote organizuju druženje i razmjene knjiga u Velikom parku u Sarajevu.

“Za sve one koji možda ne mogu priuštiti da kupe neku knjigu na sajmu, knjižari i slično – otvaramo prostor Velikog parka kao mjesto razmjene knjiga, ali i ideja koje smo dobili čitajući ih,” ističu organizatori ove akcije.

Cilj Svjetskog dana knjige i autorskih prava je potaknuti na čitanje, te promociju izdavaštva i intelektualnog vlasništva.

Odluka o proglašenju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na zasjedanju UNESCO-a u Parizu 23. aprila 1995. godine.

Ovaj datum nije slučajno odabran jer se u španjolskoj provinciji Kataloniji na ovaj dan tradicionalno daruju knjige. Također, na ovaj dan je preminuo i jedan od najvećih španjolskih pjesnika Miguel de Cervantes.


Vezani članci

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju


09/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/02/2016. Rok za prijave na “Meet, See, Do 2016!”, jednu od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu produžen je do nedjelje, 6. marta. Muzejski profesionalci i stručnjaci u oblasti naslijeđa mogu se prijaviti na sudjelovanje na četvrtoj “Meet, See, Do” konferenciji u organizaciji Balkanske mreže muzeja. Ovogodišnja konferencija

Nestala skulptura Isaka Samokovlije

Nestala skulptura Isaka Samokovlije


03/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/06/2016. Skulptura istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika. Kako ističu u Fondaciji Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina, nestanak skulpture je primijećen