Dobre kote

Izvor: Dobre kote


Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, Vijeće mladih Stari Grad, udruženje Metamorfoza i Dobre kote organizuju druženje i razmjene knjiga u Velikom parku u Sarajevu.

“Za sve one koji možda ne mogu priuštiti da kupe neku knjigu na sajmu, knjižari i slično – otvaramo prostor Velikog parka kao mjesto razmjene knjiga, ali i ideja koje smo dobili čitajući ih,” ističu organizatori ove akcije.

Cilj Svjetskog dana knjige i autorskih prava je potaknuti na čitanje, te promociju izdavaštva i intelektualnog vlasništva.

Odluka o proglašenju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na zasjedanju UNESCO-a u Parizu 23. aprila 1995. godine.

Ovaj datum nije slučajno odabran jer se u španjolskoj provinciji Kataloniji na ovaj dan tradicionalno daruju knjige. Također, na ovaj dan je preminuo i jedan od najvećih španjolskih pjesnika Miguel de Cervantes.


Vezani članci

Kultura kao posrednik mira

Kultura kao posrednik mira


01/12/2016    Coolturna baština

Nakon što su iračke vlasti potvrdile da je arheološka zona Nimruda, antičkog asirskog grada, oslobođena, direktorica UNESCO-a Irina Bokova izjavila je da je neophodno zjedničko djelovanje u svrhu očuvanja naslijeđa u ovoj zemlji. „Ovo oslobađanje veoma je značajno za stanovnike Iraka kao i međunarodnu zajednicu. Trenutno smo na početku nove

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017


05/12/2016    Coolturna baština

Različitim programima u septembru 2017. godine u zemljama Evrope biće obilježena tradicionalna manifestacija Dani evropskog naslijeđa. Ovogodišnja tema Dana evropskog naslijeđa je “Naslijeđe i priroda”. Dani evropskog naslijeđa tradicionalno se organizuju u 50 zemalja Evrope u cilju ukazivanja na bogato i raznovrsno naslijeđe ovog dijela svijeta. Manifestacija ima za cilj