Dobre kote

Izvor: Dobre kote


Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, Vijeće mladih Stari Grad, udruženje Metamorfoza i Dobre kote organizuju druženje i razmjene knjiga u Velikom parku u Sarajevu.

“Za sve one koji možda ne mogu priuštiti da kupe neku knjigu na sajmu, knjižari i slično – otvaramo prostor Velikog parka kao mjesto razmjene knjiga, ali i ideja koje smo dobili čitajući ih,” ističu organizatori ove akcije.

Cilj Svjetskog dana knjige i autorskih prava je potaknuti na čitanje, te promociju izdavaštva i intelektualnog vlasništva.

Odluka o proglašenju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na zasjedanju UNESCO-a u Parizu 23. aprila 1995. godine.

Ovaj datum nije slučajno odabran jer se u španjolskoj provinciji Kataloniji na ovaj dan tradicionalno daruju knjige. Također, na ovaj dan je preminuo i jedan od najvećih španjolskih pjesnika Miguel de Cervantes.


Vezani članci

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu


05/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/01/2016. U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine. Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom

70 godina Umjetničke galerije BiH

70 godina Umjetničke galerije BiH


10/10/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/10/2016. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine 11. oktobra 2016. obilježava 70 godina postojanja i kao poklon     Vezani članci