Dobre kote

Izvor: Dobre kote


Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, Vijeće mladih Stari Grad, udruženje Metamorfoza i Dobre kote organizuju druženje i razmjene knjiga u Velikom parku u Sarajevu.

“Za sve one koji možda ne mogu priuštiti da kupe neku knjigu na sajmu, knjižari i slično – otvaramo prostor Velikog parka kao mjesto razmjene knjiga, ali i ideja koje smo dobili čitajući ih,” ističu organizatori ove akcije.

Cilj Svjetskog dana knjige i autorskih prava je potaknuti na čitanje, te promociju izdavaštva i intelektualnog vlasništva.

Odluka o proglašenju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na zasjedanju UNESCO-a u Parizu 23. aprila 1995. godine.

Ovaj datum nije slučajno odabran jer se u španjolskoj provinciji Kataloniji na ovaj dan tradicionalno daruju knjige. Također, na ovaj dan je preminuo i jedan od najvećih španjolskih pjesnika Miguel de Cervantes.


Vezani članci

Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika

Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika


02/03/2017    Coolturna baština

U Starobosanskom gradu Dubrovniku kraj Ilijaša prigodnim programom obilježit će se Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. Svake godine 18. aprila u zemljama širom svijeta obilježava se Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, datum koji je ustanovilo Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS). Obilježavanjem ovog datuma želi se

Muzej za sve generacije

Muzej za sve generacije


13/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/11/2015.1. Zemaljski muzej BiH danas obilježava 128 godina postojanja. Kao dugogodišnji uposlenik ove važne institucije, kako biste opisali Zemaljski muzej BiH? Koliko Vama lično znači ova institucija? To je sigurno velika godišnjica i obilježavanje velikog jubileja za bilo koju zemlju. Svi problemi koji postoje moraju se riješiti,