Europa Nostra 2016

Kandidirajte projekt ili inicijativu za Europa Nostra nagradu i osvojite ovo najprestižnije priznanje u oblasti kulturnog naslijeđa u Europi.

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/Europska Nostra nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija kako bi se ukazalo na izvanredna dostignuća u kulturnoj baštini širom Europe.

Arhitekti, zanatlije, stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, profesionalaci i volonteri, javne i privatne institucije, kao i lokalne zajednice svoje projekte i inicijative mogu prijaviti do 01. oktobar 2016. godine.

Ova nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija, uključujući za najbolji projekt iz oblasti restauracije, najimpresivnija istraživanja, profesionalcima i volonterima u kategoriji posvećenost radu, podizanju svijesti, treningu i obrazovnim programima.

Europa Nostra nagrada biće dodjeljena do 30 najboljih dostignuća iz oblasti kulturne baštine. Od tih 30, sedam projekata će osvojiti Grand Prix nagradu i 10.000 €. Osim toga, i publika će imati pravo da odabere najbolji projekat preko online ankete.

Svi dobitnici će imati priliku da prisustvuju dodjeli nagrada koja će se održati u julu 2017. godine u gradu Turku, Finska.

Nemojte čekati, pošaljite svoj projekt i proslavite svoj uspjeh širom Europe a i izvan njenih granica!

Više informacija možete pronaći na ovom linku.


Vezani članci

Pronađen rukopis belgijskih turista o Bosni i Hercegovini

Pronađen rukopis belgijskih turista o Bosni i Hercegovini


13/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 13/06/2016. Stranica “Stare razglednice Bosne” poziva zainteresirane koji znaju francuski jezik da pomognu u prevodu rukopisa belgijskih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu prije više od 100 godina. Rukopis je pisan na francuskom jeziku 1904. godine, a sadržava zanimljive informacije o ljepotama naše zemlje. Stranica “Stare

Izložbom za bolju budućnost

Izložbom za bolju budućnost


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. U Historijskog muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 04. maja, u 20h biće otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva. Na izložbi će biti predstavljeni različiti predmeti, dokumenti, fotografije, ali i lične priče djece koja su rat provela u Sarajevu, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ova