Europa Nostra 2016

Kandidirajte projekt ili inicijativu za Europa Nostra nagradu i osvojite ovo najprestižnije priznanje u oblasti kulturnog naslijeđa u Europi.

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/Europska Nostra nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija kako bi se ukazalo na izvanredna dostignuća u kulturnoj baštini širom Europe.

Arhitekti, zanatlije, stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, profesionalaci i volonteri, javne i privatne institucije, kao i lokalne zajednice svoje projekte i inicijative mogu prijaviti do 01. oktobar 2016. godine.

Ova nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija, uključujući za najbolji projekt iz oblasti restauracije, najimpresivnija istraživanja, profesionalcima i volonterima u kategoriji posvećenost radu, podizanju svijesti, treningu i obrazovnim programima.

Europa Nostra nagrada biće dodjeljena do 30 najboljih dostignuća iz oblasti kulturne baštine. Od tih 30, sedam projekata će osvojiti Grand Prix nagradu i 10.000 €. Osim toga, i publika će imati pravo da odabere najbolji projekat preko online ankete.

Svi dobitnici će imati priliku da prisustvuju dodjeli nagrada koja će se održati u julu 2017. godine u gradu Turku, Finska.

Nemojte čekati, pošaljite svoj projekt i proslavite svoj uspjeh širom Europe a i izvan njenih granica!

Više informacija možete pronaći na ovom linku.


Vezani članci

Počeo međunarodni trening o spašavanju kulturne baštine

Počeo međunarodni trening o spašavanju kulturne baštine


07/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 07/11/2016. 28 mladih profesionalaca iz oblasti naslijeđa i muzeologije iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Gruzije, Irana, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske sudjeluju na trosedmičnom treningu o zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija, materijalne i nematerijalne baštine u slučajevima katastrofa. «Međunarodni trening o upravljanju rizika

Obilježavanje dana muzeja širom BiH

Obilježavanje dana muzeja širom BiH


05/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/04/2016. Muzeji iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine bogatim programima obilježit će i ove godine Međunarodni dan muzeja. Bosanskohercegovački muzeji će osmi put zaredom izložbama, radionicama, predstavama, koncertima, performansima i drugim programima sudjelovat u obilježavanju ove manifestacije. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM)