Europa Nostra 2016

Kandidirajte projekt ili inicijativu za Europa Nostra nagradu i osvojite ovo najprestižnije priznanje u oblasti kulturnog naslijeđa u Europi.

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/Europska Nostra nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija kako bi se ukazalo na izvanredna dostignuća u kulturnoj baštini širom Europe.

Arhitekti, zanatlije, stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, profesionalaci i volonteri, javne i privatne institucije, kao i lokalne zajednice svoje projekte i inicijative mogu prijaviti do 01. oktobar 2016. godine.

Ova nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija, uključujući za najbolji projekt iz oblasti restauracije, najimpresivnija istraživanja, profesionalcima i volonterima u kategoriji posvećenost radu, podizanju svijesti, treningu i obrazovnim programima.

Europa Nostra nagrada biće dodjeljena do 30 najboljih dostignuća iz oblasti kulturne baštine. Od tih 30, sedam projekata će osvojiti Grand Prix nagradu i 10.000 €. Osim toga, i publika će imati pravo da odabere najbolji projekat preko online ankete.

Svi dobitnici će imati priliku da prisustvuju dodjeli nagrada koja će se održati u julu 2017. godine u gradu Turku, Finska.

Nemojte čekati, pošaljite svoj projekt i proslavite svoj uspjeh širom Europe a i izvan njenih granica!

Više informacija možete pronaći na ovom linku.


Vezani članci

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu


05/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/01/2016. U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine. Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom

2018 – Evropska godina kulturne baštine

2018 – Evropska godina kulturne baštine


05/12/2016    Coolturna baština

Vijeće Evropske unije i Evropski parlament potpisali su privremeni sporazum kojim se 2018. godina proglašava Evropskom godinom kulturne baštine. Glavni ciljevi Evropske godine kulturne baštine su promocija kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti. Također, želi se ukazati na važan ekonomski doprinos kulturnog naslijeđa podjednako u kulturnom i kreativnom sektoru,