Muzeji iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine bogatim programima obilježit će i ove godine Međunarodni dan muzeja.

Bosanskohercegovački muzeji će osmi put zaredom izložbama, radionicama, predstavama, koncertima, performansima i drugim programima sudjelovat u obilježavanju ove manifestacije.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) 1977. godine, i širom svijeta obilježava se 18. maja. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji i kulturni krajolici”.

Programi obilježavanja Dana ili Noći muzeja u muzejima BiH odvijaju se tokom cijelog mjeseca, ali glavne aktivnost predviđene su za 21. maj.

Tako je Muzej Kaknja u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj za posjetioce od 14. do 21. maja spremio različite radionice, izložbe i predstave. Više informacija o  programu obilježavanja možete pogledati na zvaničnoj stranici Muzeja Kaknja.

Franjevački samostan Fojnica će također doprinijeti obilježavanju ovoga dana izložbom „Muzeji i kulturni krajolici“ umjetnice Sanje Jukić. Izložba će biti održana 18. maja u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga Fojnica sa početkom u 19 sati.

U duhu Međunarodnih dana muzeja, Javna ustanova „Muzej Sarajeva“ organizuje izložbe pod nazivom „Poznate ličnosti Sarajeva“. Svečano otvorenje upriličeno je 04. maja u Brusa bezistanu, a za posjetitelje će biti otvorene do kraja ovog mjeseca. Izložbu „Poznate ličnosti Sarajeva“ je moguće pogledati u Brusa bezistanu, Muzeju 1878-1918, Despića kući i Muzeju Jevreja BiH radnim danom od 10:00 do 18:00 sati, te subotom od 10:00 do 15:00 sati.

U ovoj manifestaciji učestvuje i Zemaljski muzej BiH, koji je pripremio zanimljiv program za različite uzraste. Posjetioce u subotu, 21. maja očekuju radionice, koncert i izložba. Također, u periodu od 10:30 do 11:30 i od 21:00 do 23:00, posjetioci će moći pogledati original Hagade.

Historijski muzej BiH će također sudjelovati u obilježavanju ovog dana 21. maja ove godine programom koji će trajati od 10:00 do 24:00 sati. Program će biti prilagođen svim generacijama, a sastojati će se od igraonica, edukativnih radionica i izložbi.

Istog dana, 21. maja, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pripremio je izložbu i muzičko-scenski performans. Performans će biti priređen i u Spomeničkom kompleksu „Ratni tunel D-B“ Tuneli 1, izložba u Galeriji savremene umjetnosti „JAVA“, kao izložbe i radionice u Umjetničkoj galeriji BiH. U Udruženju građana „Promokultura – Art Kuća Sevdaha“ biće organizirana promocija, te izložba i performans u Galeriji „Zvono“.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja u muzejima na području Sarajeva podržalo je Udruženje „Bellarte“. Kompletan program obilježavanja dostupan je na zvaničnoj stranici Noć muzeja Sarajevo 2016.

Muzej Republike Srpske također u subotu, 21. maja, pripremio je zanimljiv sadržaj za sve posjetioce od 18:00 do 22:30 sata. U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u ovom muzeju u Banja Luci posjetioci će moći učestvovati u radionicama, posjetiti izložbu, te uživati u muzičkom programu kojeg će izvesti Gradski tamburaški orkestar i  jazz sastav Albert B. Savić & Invisibles.

Na ovaj dan se nastoji javnosti približiti muzej kao kulturna instiucija od značajne važnosti te omogućiti njihovu bolju afirmaciju u društvu. Temu svake godine predlaže ICOM, a ona ima za cilj da se svi muzeji svijeta fokusiraju na sličan sadržaj kako bi poruke poslane javnosti bile značajnije. Ovome doprinose i razne pogodnosti kao što su slobodan ulaz ili otvaranje novih muzejskih prostora, sve sa ciljem popularizacije ovih trenutno zanemarenih institucija kulture.


Vezani članci

Međunarodna konferencija o naslijeđu u Sarajevu

Međunarodna konferencija o naslijeđu u Sarajevu


15/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/01/2016. Sarajevo će biti domaćin međunarodne konferencije o važnosti kulturne baštine “Gradovi i kulturni pejzaž između prepoznavanja, očuvanja i korištenja”. Konferencija u organizaciji BH CICOP-a (CICOP-Međunarodni centar za očuvanje naslijeđa) i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu održati će se od 20. do 23. oktobra 2017. godine. Ova konferencija

Rimski novčići dokaz življenja

Rimski novčići dokaz življenja


23/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 23/03/2016. Tokom arheoloških iskopavanja na lokalitetu Okladci nedaleko od Foče pronađeni su vrijedni dokazi o naseljavanju ovog područja još u drugom stoljeću. U martu 2016. godine, za vrijeme arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu, pronađeni su različiti predmeti i dokazi koji svjedoče o djelovanju rimske uprave na ovom