Muzeji iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine bogatim programima obilježit će i ove godine Međunarodni dan muzeja.

Bosanskohercegovački muzeji će osmi put zaredom izložbama, radionicama, predstavama, koncertima, performansima i drugim programima sudjelovat u obilježavanju ove manifestacije.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) 1977. godine, i širom svijeta obilježava se 18. maja. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji i kulturni krajolici”.

Programi obilježavanja Dana ili Noći muzeja u muzejima BiH odvijaju se tokom cijelog mjeseca, ali glavne aktivnost predviđene su za 21. maj.

Tako je Muzej Kaknja u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj za posjetioce od 14. do 21. maja spremio različite radionice, izložbe i predstave. Više informacija o  programu obilježavanja možete pogledati na zvaničnoj stranici Muzeja Kaknja.

Franjevački samostan Fojnica će također doprinijeti obilježavanju ovoga dana izložbom „Muzeji i kulturni krajolici“ umjetnice Sanje Jukić. Izložba će biti održana 18. maja u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga Fojnica sa početkom u 19 sati.

U duhu Međunarodnih dana muzeja, Javna ustanova „Muzej Sarajeva“ organizuje izložbe pod nazivom „Poznate ličnosti Sarajeva“. Svečano otvorenje upriličeno je 04. maja u Brusa bezistanu, a za posjetitelje će biti otvorene do kraja ovog mjeseca. Izložbu „Poznate ličnosti Sarajeva“ je moguće pogledati u Brusa bezistanu, Muzeju 1878-1918, Despića kući i Muzeju Jevreja BiH radnim danom od 10:00 do 18:00 sati, te subotom od 10:00 do 15:00 sati.

U ovoj manifestaciji učestvuje i Zemaljski muzej BiH, koji je pripremio zanimljiv program za različite uzraste. Posjetioce u subotu, 21. maja očekuju radionice, koncert i izložba. Također, u periodu od 10:30 do 11:30 i od 21:00 do 23:00, posjetioci će moći pogledati original Hagade.

Historijski muzej BiH će također sudjelovati u obilježavanju ovog dana 21. maja ove godine programom koji će trajati od 10:00 do 24:00 sati. Program će biti prilagođen svim generacijama, a sastojati će se od igraonica, edukativnih radionica i izložbi.

Istog dana, 21. maja, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pripremio je izložbu i muzičko-scenski performans. Performans će biti priređen i u Spomeničkom kompleksu „Ratni tunel D-B“ Tuneli 1, izložba u Galeriji savremene umjetnosti „JAVA“, kao izložbe i radionice u Umjetničkoj galeriji BiH. U Udruženju građana „Promokultura – Art Kuća Sevdaha“ biće organizirana promocija, te izložba i performans u Galeriji „Zvono“.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja u muzejima na području Sarajeva podržalo je Udruženje „Bellarte“. Kompletan program obilježavanja dostupan je na zvaničnoj stranici Noć muzeja Sarajevo 2016.

Muzej Republike Srpske također u subotu, 21. maja, pripremio je zanimljiv sadržaj za sve posjetioce od 18:00 do 22:30 sata. U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u ovom muzeju u Banja Luci posjetioci će moći učestvovati u radionicama, posjetiti izložbu, te uživati u muzičkom programu kojeg će izvesti Gradski tamburaški orkestar i  jazz sastav Albert B. Savić & Invisibles.

Na ovaj dan se nastoji javnosti približiti muzej kao kulturna instiucija od značajne važnosti te omogućiti njihovu bolju afirmaciju u društvu. Temu svake godine predlaže ICOM, a ona ima za cilj da se svi muzeji svijeta fokusiraju na sličan sadržaj kako bi poruke poslane javnosti bile značajnije. Ovome doprinose i razne pogodnosti kao što su slobodan ulaz ili otvaranje novih muzejskih prostora, sve sa ciljem popularizacije ovih trenutno zanemarenih institucija kulture.


Vezani članci

Otvoren poziv za “Meet, See, Do 2017”

Otvoren poziv za “Meet, See, Do 2017”


27/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 27/03/2016. Peta muzejska konferencija „Meet, See, Do“ u organizaciji Balkanske mreže muzeja, Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica i Muzeja Kosovo održat će se ove godine u Prištini, Kosovo. Poziv za učešće na konferenciji otvoren je za muzeologe i stručnjake u kulturnom naslijeđu sa područja Albanije, Bivše Jugoslovenske

Festivalska noć za pamćenje

Festivalska noć za pamćenje


17/04/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 17/04/2017. Više od 100 izvođača sudjelovalo je na koncertu filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”, održanom u Domu kulture u Kaknju. Numere iz poznatih kultnih domaćih filmova bili su u fokusu festivala održanog u četvrtak, 24. novembra, u organizaciji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj. Festival je okupio