Oformljen talijanski tim

UNESCO i Italija su 16. februara u Rimu sklopili sporazum kojim je omogućeno da se na područja zahvaćena sukobima pošalje operativna grupa za zaštitu svjetskog kulturnog blaga.

Nakon učestalih napada Islamske države Irak i Levant (ISIL) na kulturno naslijeđe, talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova potpisali su sporazum kojim je oformljen tim tzv. “kulturnih mirotvoraca”, čiji je cilj da zaštiti drevne radove, artefakte i arheološka nalazišta u zonama sukoba sa ekstremistima.

Kako navode europski mediji, sporazum je prekretnica u razvoju globalne kampanje UNESCO-a United for heritage (Ujedinjeni za naslijeđe), koja je pokrenuta u junu 2015. godine. Ova kampanja ima za cilj da ukaže na uništavanje kulturnog naslijeđa od strane ekstremista u različitim zemljama, te da se ostvari veća podrška u zaštiti vrijednih dobara.

Uz Italiju, u spašavanje i zaštitu naslijeđa u ratom zahvaćenim zemljama uključila se Francuska i Velika Britanija.

Do učešća različitih europskih zemalja u zaštitu svjetskog kulturnog blaga došlo je usljed velikih uništavanja baštine u područjima pod kontrolom militanata u Siriji i Iraku, propagande “kulturnog čišćenja” i raspirivanja straha koji dolazi uz ovakve zločine.

Posljednji nemili događaj je razaranje najstarijeg iračkog kršćanskog samostana, a ranije su, između ostalih, stradali drevni sirijski grad Palmira, te irački gradovi Hatra, Nimrud i Khorsabad – drevne asirske prijestolnice. Mnoga dobra koja su bila predmet uništavanja u ovim zemljama nalaze se na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Da bi se pokušali spriječiti novi napadi, “kulturni mirotvorci” su u svoj tim uključili pripadnike talijanskih karabinjera poznate u svijetu po pronalaženju ukradenih i opljačkanih umjetnina, kao i historičare umjetnosti i stručnjake obučene za restauraciju.

U saopćenju za medije stoji da je talijanski ministar Gentiloni kazao kako je njihov cilj da se “procijeni rizik i kvantitativna šteta pričinjena kulturnoj baštini, razviju akcioni planovi i hitne mjere, pruži tehnički nadzor i obuka za lokalno domaće osoblje”. Također, nastojat će se da se pojedini objekti izmjeste na sigurno “i ojača borba protiv pljačke i ilegalne trgovine kulturnim dobrima”.

Operativna grupa još nije odabrala zemlju za svoju prvu misiju, ali njeni članovi su, prema tvrdnji talijanskog ministra kulture Darija Franceschinija, već spremni da idu gdje god ih UNESCO pošalje.

Irina Bokova je prilikom potpisivanja sporazuma izjavila kako se nada da će i druge zemlje slijediti primjer Italije i pridružiti se borbi za zaštitu baštine.


Vezani članci

GoUNESCO program stažiranja

GoUNESCO program stažiranja


06/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 06/06/2016. Ukoliko želite doprinijeti očuvanju kulturnog naslijeđa, prijavite se na «Make Heritage Fun» program koji organizuje GoUNESCO, skupina inicijativa podržanih od UNESCO-a. Poziv je otvoren do 30. juna 2016. godine. «Make Heritage Fun» stažiranje ima za cilj promociju svijesti i kulturne baštine među mladim ljudima kroz zabavne

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“


14/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2017. Historijski arhiv Sarajevo upriličio je u prostorijama Brusa Bezistana izložbu pod nazivom „Bosna i Hercegovina na crtežima“. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i ostaje otvorena do 3. marta 2017. godine. Ovu izložbu čine reprodukcije i crteži dvojice velikana hrvatske