Oformljen talijanski tim

UNESCO i Italija su 16. februara u Rimu sklopili sporazum kojim je omogućeno da se na područja zahvaćena sukobima pošalje operativna grupa za zaštitu svjetskog kulturnog blaga.

Nakon učestalih napada Islamske države Irak i Levant (ISIL) na kulturno naslijeđe, talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova potpisali su sporazum kojim je oformljen tim tzv. “kulturnih mirotvoraca”, čiji je cilj da zaštiti drevne radove, artefakte i arheološka nalazišta u zonama sukoba sa ekstremistima.

Kako navode europski mediji, sporazum je prekretnica u razvoju globalne kampanje UNESCO-a United for heritage (Ujedinjeni za naslijeđe), koja je pokrenuta u junu 2015. godine. Ova kampanja ima za cilj da ukaže na uništavanje kulturnog naslijeđa od strane ekstremista u različitim zemljama, te da se ostvari veća podrška u zaštiti vrijednih dobara.

Uz Italiju, u spašavanje i zaštitu naslijeđa u ratom zahvaćenim zemljama uključila se Francuska i Velika Britanija.

Do učešća različitih europskih zemalja u zaštitu svjetskog kulturnog blaga došlo je usljed velikih uništavanja baštine u područjima pod kontrolom militanata u Siriji i Iraku, propagande “kulturnog čišćenja” i raspirivanja straha koji dolazi uz ovakve zločine.

Posljednji nemili događaj je razaranje najstarijeg iračkog kršćanskog samostana, a ranije su, između ostalih, stradali drevni sirijski grad Palmira, te irački gradovi Hatra, Nimrud i Khorsabad – drevne asirske prijestolnice. Mnoga dobra koja su bila predmet uništavanja u ovim zemljama nalaze se na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Da bi se pokušali spriječiti novi napadi, “kulturni mirotvorci” su u svoj tim uključili pripadnike talijanskih karabinjera poznate u svijetu po pronalaženju ukradenih i opljačkanih umjetnina, kao i historičare umjetnosti i stručnjake obučene za restauraciju.

U saopćenju za medije stoji da je talijanski ministar Gentiloni kazao kako je njihov cilj da se “procijeni rizik i kvantitativna šteta pričinjena kulturnoj baštini, razviju akcioni planovi i hitne mjere, pruži tehnički nadzor i obuka za lokalno domaće osoblje”. Također, nastojat će se da se pojedini objekti izmjeste na sigurno “i ojača borba protiv pljačke i ilegalne trgovine kulturnim dobrima”.

Operativna grupa još nije odabrala zemlju za svoju prvu misiju, ali njeni članovi su, prema tvrdnji talijanskog ministra kulture Darija Franceschinija, već spremni da idu gdje god ih UNESCO pošalje.

Irina Bokova je prilikom potpisivanja sporazuma izjavila kako se nada da će i druge zemlje slijediti primjer Italije i pridružiti se borbi za zaštitu baštine.


Vezani članci

„Najbolji u baštini“ kao mjesto razmjene kvalitetnih ideja

„Najbolji u baštini“ kao mjesto razmjene kvalitetnih ideja


20/09/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 20/09/2015. „Najbolji u baštini“ kao mjesto razmjene kvalitetnih ideja Jedan od najljepših gradova Jadrana – Dubrovnik ponovo će postati glavno mjesto susreta stručnjaka iz oblasti muzeologije, naslijeđa i konzervacije. Stručnjaci iz različitih dijelova svijeta od 24. do 26. septembra/ rujna okupiti će se na jedinstvenoj konferenciji „Najbolji

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu

Muzeji iz BiH kandidati za EMYA nagradu


05/01/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/01/2016. U konkurenciji sa 49 europskih muzeja, Galerija 11/07/95 i Muzej Hercegovine kandidati su za prestižnu nagradu Europski muzej godine. Od osnutka 1977. godine, nagrada Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) odaje čast inovativnim i kvalitetnim praksama u muzejskom sektoru, koje privlače širu publiku pristupačnom