Medjunarodni-dan-muzeja10

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije.

Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će se obilježavanju ovog datuma, ali i u okviru Noći muzeja 21. maja organizirati različite programe za svoje posjetitelje.

U Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu 18. maja biće organizirano izlaganje prof. dr. Darka Rebe, direktora Odjela za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji će govoriti o mogućnostima transformacije Trga galerija iz postojećeg parkinga u kulturni pejzaž grada. Predavanje počinje u 19 sati. Ova institucija je za Noć muzeja 21. maja pripremila zanimljiv program koji počinje u 10 sati, i sastoji se od izložbi, radionica, koncerata i predstava.

Najmlađi posjetitelji ovog muzeja moći će, između ostalog, uživati u radionicama “Moj mali legat” s početkom u 10 sati i “Ingenicus” od 13 sati. Prema programu muzeja, u 17 sati posjetitelji će moći uživati u koncertu “Limanskih bećara”, a od 18 sati prisustvovati performansu studentata Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice. Studenti će izložbeni prostor muzeja pretvoriti u atelje u kojem će prikazati proces nastajanja njihovih radova inspiriranih enterijerima, ljudima i pejsažima sa slika Stojana Aralice.

U Beogradu, u Muzeju afričke umjetnosti će u srijedu, 18. maja, biti organizirano predavanje “Iluzija totemizma” sa početkom u 15 sati.

Na dan manifestacije Noć muzeja, 21. maja, Prirodnjački muzej u Beogradu premijerno priređuje događaj “Pančićev kabinet” koji nudi program i radionice tijekom cijelog dana. Za najmlađe posjetitelje biće organizirane radionice, dok će posjetiteljima biti prikazan i film o 120 godina ove institucije.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Europske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta. Prva Noć muzeja održana je 2005. godine u pet beogradskih muzeja i galerija. Tada je različite programe u ovim institucijama posjetilo više od 4.000 posjetitelja, dok je za deset godina taj broj narastao na nevjerovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mjesta širom Srbije. U Europskoj Noći muzeja prošle godine, sudjelovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Muzeji u različitim dijelovima svijeta 18. maja mnogim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Ova manifestacija obilježava se od 1977. godine u cilju da se  istakne činjenica da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumjevanja, suradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspirira aktivnosti u muzejima svijeta. Ovogodišnja tema je “Muzeji i kulturni pejsaži”, što će ujedno biti i tema Generalne konferencije ICOM-a, koja će se održati od 3. do 9. jula u Milanu (Italija).


Vezani članci

Festival kulturnih različitosti

Festival kulturnih različitosti


29/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 29/11/2016. Umjetnici iz različitih dijelova svijeta tokom februara i marta 2017. godine posjetit će Sarajevo gdje će svoj rad predstaviti publici tokom 33. Internacionalnog festivala «Sarajevska zima». Ove godine festival «Sarajevska zima» će se održati od 7. do 21. februara 2017. godine pod motom SARAJEVO SUBSTANCE –

2018 – Evropska godina kulturne baštine

2018 – Evropska godina kulturne baštine


18/04/2013    Coolturna baština

Vijeće Evropske unije i Evropski parlament potpisali su privremeni sporazum kojim se 2018. godina proglašava Evropskom godinom kulturne baštine. Glavni ciljevi Evropske godine kulturne baštine su promocija kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti. Također, želi se ukazati na važan ekonomski doprinos kulturnog naslijeđa podjednako u kulturnom i kreativnom sektoru,