Medjunarodni-dan-muzeja10

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije.

Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će se obilježavanju ovog datuma, ali i u okviru Noći muzeja 21. maja organizirati različite programe za svoje posjetitelje.

U Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu 18. maja biće organizirano izlaganje prof. dr. Darka Rebe, direktora Odjela za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji će govoriti o mogućnostima transformacije Trga galerija iz postojećeg parkinga u kulturni pejzaž grada. Predavanje počinje u 19 sati. Ova institucija je za Noć muzeja 21. maja pripremila zanimljiv program koji počinje u 10 sati, i sastoji se od izložbi, radionica, koncerata i predstava.

Najmlađi posjetitelji ovog muzeja moći će, između ostalog, uživati u radionicama “Moj mali legat” s početkom u 10 sati i “Ingenicus” od 13 sati. Prema programu muzeja, u 17 sati posjetitelji će moći uživati u koncertu “Limanskih bećara”, a od 18 sati prisustvovati performansu studentata Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice. Studenti će izložbeni prostor muzeja pretvoriti u atelje u kojem će prikazati proces nastajanja njihovih radova inspiriranih enterijerima, ljudima i pejsažima sa slika Stojana Aralice.

U Beogradu, u Muzeju afričke umjetnosti će u srijedu, 18. maja, biti organizirano predavanje “Iluzija totemizma” sa početkom u 15 sati.

Na dan manifestacije Noć muzeja, 21. maja, Prirodnjački muzej u Beogradu premijerno priređuje događaj “Pančićev kabinet” koji nudi program i radionice tijekom cijelog dana. Za najmlađe posjetitelje biće organizirane radionice, dok će posjetiteljima biti prikazan i film o 120 godina ove institucije.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Europske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta. Prva Noć muzeja održana je 2005. godine u pet beogradskih muzeja i galerija. Tada je različite programe u ovim institucijama posjetilo više od 4.000 posjetitelja, dok je za deset godina taj broj narastao na nevjerovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mjesta širom Srbije. U Europskoj Noći muzeja prošle godine, sudjelovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Muzeji u različitim dijelovima svijeta 18. maja mnogim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Ova manifestacija obilježava se od 1977. godine u cilju da se  istakne činjenica da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumjevanja, suradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspirira aktivnosti u muzejima svijeta. Ovogodišnja tema je “Muzeji i kulturni pejsaži”, što će ujedno biti i tema Generalne konferencije ICOM-a, koja će se održati od 3. do 9. jula u Milanu (Italija).


Vezani članci

Nestala skulptura Isaka Samokovlije

Nestala skulptura Isaka Samokovlije


03/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/06/2016. Skulptura istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika. Kako ističu u Fondaciji Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina, nestanak skulpture je primijećen

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. Hrvatski grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a prestižna titula je dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Odluka o proglašenju Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine saopštio je predsjednik Povjerenstva