fjkfhk

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine biće organizirano prikupljanje priča i predmeta vezanih za Prvi svjetski rat.

“Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata” realizuje portal Europeane, u okviru projekta “Europeаnа 1914-1918”.

Prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, kao i digitalizacija predmeta biće organizovano u petak, 18. i subotu, 19. marta 2016. godine, u periodu od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, te digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i slično.

Portal Europeana na ovaj način želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima i arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana i na taj način popuniti praznine u pogledu događaja iz tog perioda.

Ideja za projekt rodila se na Univerzitetu Oxford. Mnogi građani su ustupili na digitalizaciju svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene.

Više od 20 zemalja Europe učestvovalo je u ovom projektu od 2011. godine. Za više informacija posjetite zvaničnu stranicu Europeane, gdje možete dokumentovati svoju priču.

 


Vezani članci

Izložba poklona u Bošnjačkom institutu

Izložba poklona u Bošnjačkom institutu


21/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 21/03/2016. Od marta 2016. godine, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić organizuje izložbe predmeta koji su donirali građani ovoj instituciji u cilju očuvanja zajedničkog naslijeđa. “Izložba poklona” biti će upriličena u mejdanu Gazi Husrev-begovog hrama u Sarajevu. “’Izložba poklona’ ima za cilj prikazati vrijednost, ljepotu i raznolikost bosanskohercegovačke kulture

Zemaljski muzej BiH dobitnik Europa Nostra nagrade

Zemaljski muzej BiH dobitnik Europa Nostra nagrade


06/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 06/04/2016. Uposlenici i aktivisti Zemaljskog muzeja BiH dobitnici su prestižne Europa Nostra nagrade za predanost radu. Europska komisija i Europa Nostra proglasili su u četvrtak, 7. aprila, pobjednike EU nagrade za kulturno naslijeđe/ nagradu Europa Nostra, europskog najvišeg priznanja u polju baštine, za 2016. godinu. Od 187