fjkfhk

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine biće organizirano prikupljanje priča i predmeta vezanih za Prvi svjetski rat.

“Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata” realizuje portal Europeane, u okviru projekta “Europeаnа 1914-1918”.

Prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, kao i digitalizacija predmeta biće organizovano u petak, 18. i subotu, 19. marta 2016. godine, u periodu od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, te digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i slično.

Portal Europeana na ovaj način želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima i arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana i na taj način popuniti praznine u pogledu događaja iz tog perioda.

Ideja za projekt rodila se na Univerzitetu Oxford. Mnogi građani su ustupili na digitalizaciju svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene.

Više od 20 zemalja Europe učestvovalo je u ovom projektu od 2011. godine. Za više informacija posjetite zvaničnu stranicu Europeane, gdje možete dokumentovati svoju priču.

 


Vezani članci

Jedanaesta „Noć muzeja“ u Hrvatskoj

Jedanaesta „Noć muzeja“ u Hrvatskoj


28/12/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 28/12/2014. Oko 250 institucija u više od stotinu gradova širom Hrvatske otvara svoja vrata za jedanaestu „Noć muzeja“. “Noć muzeja” 2016. godine održati će se 29. januara od 18h do 01h iza ponoći u muzejima širom Hrvatske. Tema ovogodišnje “Noći muzeja” je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“

Izložba „Bosna i Hercegovina na crtežima“


14/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2017. Historijski arhiv Sarajevo upriličio je u prostorijama Brusa Bezistana izložbu pod nazivom „Bosna i Hercegovina na crtežima“. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i ostaje otvorena do 3. marta 2017. godine. Ovu izložbu čine reprodukcije i crteži dvojice velikana hrvatske