fjkfhk

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine biće organizirano prikupljanje priča i predmeta vezanih za Prvi svjetski rat.

“Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata” realizuje portal Europeane, u okviru projekta “Europeаnа 1914-1918”.

Prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, kao i digitalizacija predmeta biće organizovano u petak, 18. i subotu, 19. marta 2016. godine, u periodu od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, te digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i slično.

Portal Europeana na ovaj način želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima i arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana i na taj način popuniti praznine u pogledu događaja iz tog perioda.

Ideja za projekt rodila se na Univerzitetu Oxford. Mnogi građani su ustupili na digitalizaciju svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene.

Više od 20 zemalja Europe učestvovalo je u ovom projektu od 2011. godine. Za više informacija posjetite zvaničnu stranicu Europeane, gdje možete dokumentovati svoju priču.

 


Vezani članci

Dva nova nacionalna spomenika u BiH

Dva nova nacionalna spomenika u BiH


10/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 10/06/2016. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini je donijela odluku o proglašenju dva nova nacionalna spomenika na teritoriji Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 20. i 21. juna 2016. godine. U saopćenju za javnost, Komisija navodi da su graditeljske cjeline ulica Čekaluša na području

Učestvujete u gradnji jedinstvenog objekta u BiH

Učestvujete u gradnji jedinstvenog objekta u BiH


03/07/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/07/2016. Internacionalni Burč univerzitet otvorio je poziv za učešće u Ljetnoj školi 2016, tokom koje će se graditi studentski paviljon od prirodnih materijala. Ljetna škola traje od 09. do 22. septembra i održavaće se u kampusu Internacionalnog Burč univerziteta. Poziv je otvoren za studente arhitekture, građevine, elektrotehnike,