fjkfhk

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine biće organizirano prikupljanje priča i predmeta vezanih za Prvi svjetski rat.

“Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata” realizuje portal Europeane, u okviru projekta “Europeаnа 1914-1918”.

Prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, kao i digitalizacija predmeta biće organizovano u petak, 18. i subotu, 19. marta 2016. godine, u periodu od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, te digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i slično.

Portal Europeana na ovaj način želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima i arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana i na taj način popuniti praznine u pogledu događaja iz tog perioda.

Ideja za projekt rodila se na Univerzitetu Oxford. Mnogi građani su ustupili na digitalizaciju svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene.

Više od 20 zemalja Europe učestvovalo je u ovom projektu od 2011. godine. Za više informacija posjetite zvaničnu stranicu Europeane, gdje možete dokumentovati svoju priču.

 


Vezani članci

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”


14/11/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/11/2016. Više od 100 izvođača nastupit će na koncertu filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. Kulturno-sportski centar Kakanj organizuje 24. novembra 2016. godine koncert filmske muzike sa projekcijom “Bilo jednom na Balkanu”, koji će se održati u velikoj sali Doma kulture u Kaknju sa početkom u 19:30h.

Dani arhitekture 2016: Arhitektura ispred investicije

Dani arhitekture 2016: Arhitektura ispred investicije


24/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 24/05/2016. Od 19. do 22. maja na različitim lokacijama u Sarajevu biće održani Dani arhitekture koji će i ove godine okupiti veliki broj međunarodnih i domaćih arhitekata i studenata arhitekture. Glavna tema osmih Dana arhitekture je ‘Arhitektura ispred investicije’. Svečano otvaranje biće održano u Gradskoj vijećnici u