fjkfhk

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine biće organizirano prikupljanje priča i predmeta vezanih za Prvi svjetski rat.

“Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata” realizuje portal Europeane, u okviru projekta “Europeаnа 1914-1918”.

Prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, kao i digitalizacija predmeta biće organizovano u petak, 18. i subotu, 19. marta 2016. godine, u periodu od 10:00 do 18:00 sati, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, te digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i slično.

Portal Europeana na ovaj način želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima i arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana i na taj način popuniti praznine u pogledu događaja iz tog perioda.

Ideja za projekt rodila se na Univerzitetu Oxford. Mnogi građani su ustupili na digitalizaciju svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene.

Više od 20 zemalja Europe učestvovalo je u ovom projektu od 2011. godine. Za više informacija posjetite zvaničnu stranicu Europeane, gdje možete dokumentovati svoju priču.

 


Vezani članci

Najugroženija europska kulturno-historijska dobra

Najugroženija europska kulturno-historijska dobra


06/04/2016    Coolturna baština

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke 16. marta 2016. godine proglasili su sedam najugroženijih lokaliteta kulturno-historijskog naslijeđa u Europi. Na javnom događaju organiziranom u Veneciji povodom proglašenja Vezani članci

Muzej Kaknja obilježava prvu godinu postojanja

Muzej Kaknja obilježava prvu godinu postojanja


18/11/2012    Coolturna baština

Muzej Kakanj, kao najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini, različitim bogatim programom obilježiti će prvu godinu postojanja. U okviru obilježavanja godišnjice Muzeja održat će se mnogobrojni događaji u cilju promocije rada ove institucije i kulturne baštine na području općinu Kakanj. Tokom obilježavanja prve godišnjice, u periodu od 24. do 29.