CPKU-900x400

U Tuzli je održana prva konferencija o krađi umjetnina iz BiH.

Više od 40 predstavnika širokog spektra javnih i civilnih organizacija kao i pojedinaca sudjelovalo je na konferenciji „Ilegalna trgovina umjetninama u BiH“. Okupljanjem svih nadležnih kulturnih ustanova, nevladinih i međunarodnih organizacija, privatnih kolekcionara, obrazovnih i pravosudnih institucija, policijskih agencija, poreski i graničnih službi učinilo je ovu konferenciju veoma multidisciplinarnom i omogućilo sveobuhvatan pogled na trenutnu situaciju.

Konferenciju je organizovao Centar protiv krijumčarenja umjetninama u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, u okviru 16. Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP 2015.

“Konferencija je dragocjena. Ovo je najvažniji skup po ovom pitanju u Bosni i Hercegovini na kojem ćemo pokrenuti priču o krijumčarenju kako bi se utvrdilo trenutno stanje. Centar je već krenuo sa svojim partnerima da radi na određenim aktivnostima. Cilj je da se napravi jedinstvena baza podataka, te da se spriječi krijumčarenje,“ istakao je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Na konferenciji je rečeno da su nestala određena umjetnička djela iz Umjetničke galerije BiH, Međunarodne galerije portreta iz Tuzle, iz kolekcija privatnih kolekcionara, kao i drugih muzeja i galerija.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, rekao je da je iz ove institucije nestalo “oko 50 pravoslavnih ikona, tri iluminirana islamska rukopisa i dva izuzetno značajna djela Ferdinanda Hodlera”.  U potragu za ovim umjetničkim djelima uključen je INTERPOL.

Konferenciji je prisustvovao i Enver Mulabdić, privatni kolekcionar iz Bosanskog Novog, koji još uvijek traga za umjetničkim djelima iz svoje kolekcije koji su otuđeni tokom posljednjeg rata.

“Imao sam zbirku koja je formirana 1977. godine. Za vrijeme zadnjeg rata dio kolekcije je otuđen i dio odvežen u drugu državu. Zbirka je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Uspio sam da lociram gdje se nalaze moja umjetnička djela. Ona su u Novom Sadu, kod jednog privatnog kolekcionara,” rekao je Mulabdić.

CPKU2

Na konferenciji je istaknuto da su krivična djela u ovoj oblasti “nepoznanica” većini pravosudnih institucija i policijskih agencija, i najveći problem predstavlja nedostatak obučenih sudskih vještaka.

Krađu četiri umjetnička djela koja imaju status nacionalnog spomenika Mulabdić je prijavio Federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova 2006. godine. Istrage o nestalim i ukradenim umjetničkim djelima iz Bosne i Hercegovine vode još INTERPOL i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

“Tužilaštvo je od 2011. godine uključeno u rad na predmetu nestanka umjetničkih djela iz Međunarodne galerije portreta u Tuzli. Tada je prijavljen nestanak 72 djela i zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona smo vodili istragu o ovom predmetu. Po okončanju istrage podignuta je optužnica protiv jedne osobe, bivšeg direktora te ustanove,” rekao je Admir Arnautović iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Centar za krijumčarenje umjetninama planira u narednom periodu, u saradnji sa različitim institucijama, utvrditi činjenično stanje i izraditi bazu podataka, kao i obučiti istražne i pravosudne organe o ovoj oblasti. Na konferenciji je zaključeno i da se istrage o krađi umjetničkih djela trebaju intenzivirati, ali i formirati specijalizirane policijske službe koje bi se bavile ovim pitanjima.

Nestala umjetnička djela su od neprocijenjivog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Iako je veliki broj djela ukraden, državne institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu zvanično pokrenule povrat svojih umjetničkih djela.


Vezani članci

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju


09/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/02/2016. Rok za prijave na “Meet, See, Do 2016!”, jednu od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu produžen je do nedjelje, 6. marta. Muzejski profesionalci i stručnjaci u oblasti naslijeđa mogu se prijaviti na sudjelovanje na četvrtoj “Meet, See, Do” konferenciji u organizaciji Balkanske mreže muzeja. Ovogodišnja konferencija

Učestvujte u “Sarajevo fotomaratonu”

Učestvujte u “Sarajevo fotomaratonu”


12/10/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 12/10/2016. U Subotu, 15. oktobra, u Sarajevu se održava peti fotomaraton, fotografsko natjecanja u kojem mogu sudjelovati svi zaljubljenici u ovu umjetnost. “Sarajevo fotomaraton” je natjecanje koje traje nekoliko sati u okviru kojih takmičari moraju fotografisati šest zadanih tema. Svi natjecatelji će o temama biti informisani na