CPKU-900x400

U Tuzli je održana prva konferencija o krađi umjetnina iz BiH.

Više od 40 predstavnika širokog spektra javnih i civilnih organizacija kao i pojedinaca sudjelovalo je na konferenciji „Ilegalna trgovina umjetninama u BiH“. Okupljanjem svih nadležnih kulturnih ustanova, nevladinih i međunarodnih organizacija, privatnih kolekcionara, obrazovnih i pravosudnih institucija, policijskih agencija, poreski i graničnih službi učinilo je ovu konferenciju veoma multidisciplinarnom i omogućilo sveobuhvatan pogled na trenutnu situaciju.

Konferenciju je organizovao Centar protiv krijumčarenja umjetninama u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, u okviru 16. Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP 2015.

“Konferencija je dragocjena. Ovo je najvažniji skup po ovom pitanju u Bosni i Hercegovini na kojem ćemo pokrenuti priču o krijumčarenju kako bi se utvrdilo trenutno stanje. Centar je već krenuo sa svojim partnerima da radi na određenim aktivnostima. Cilj je da se napravi jedinstvena baza podataka, te da se spriječi krijumčarenje,“ istakao je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Na konferenciji je rečeno da su nestala određena umjetnička djela iz Umjetničke galerije BiH, Međunarodne galerije portreta iz Tuzle, iz kolekcija privatnih kolekcionara, kao i drugih muzeja i galerija.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, rekao je da je iz ove institucije nestalo “oko 50 pravoslavnih ikona, tri iluminirana islamska rukopisa i dva izuzetno značajna djela Ferdinanda Hodlera”.  U potragu za ovim umjetničkim djelima uključen je INTERPOL.

Konferenciji je prisustvovao i Enver Mulabdić, privatni kolekcionar iz Bosanskog Novog, koji još uvijek traga za umjetničkim djelima iz svoje kolekcije koji su otuđeni tokom posljednjeg rata.

“Imao sam zbirku koja je formirana 1977. godine. Za vrijeme zadnjeg rata dio kolekcije je otuđen i dio odvežen u drugu državu. Zbirka je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Uspio sam da lociram gdje se nalaze moja umjetnička djela. Ona su u Novom Sadu, kod jednog privatnog kolekcionara,” rekao je Mulabdić.

CPKU2

Na konferenciji je istaknuto da su krivična djela u ovoj oblasti “nepoznanica” većini pravosudnih institucija i policijskih agencija, i najveći problem predstavlja nedostatak obučenih sudskih vještaka.

Krađu četiri umjetnička djela koja imaju status nacionalnog spomenika Mulabdić je prijavio Federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova 2006. godine. Istrage o nestalim i ukradenim umjetničkim djelima iz Bosne i Hercegovine vode još INTERPOL i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

“Tužilaštvo je od 2011. godine uključeno u rad na predmetu nestanka umjetničkih djela iz Međunarodne galerije portreta u Tuzli. Tada je prijavljen nestanak 72 djela i zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona smo vodili istragu o ovom predmetu. Po okončanju istrage podignuta je optužnica protiv jedne osobe, bivšeg direktora te ustanove,” rekao je Admir Arnautović iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Centar za krijumčarenje umjetninama planira u narednom periodu, u saradnji sa različitim institucijama, utvrditi činjenično stanje i izraditi bazu podataka, kao i obučiti istražne i pravosudne organe o ovoj oblasti. Na konferenciji je zaključeno i da se istrage o krađi umjetničkih djela trebaju intenzivirati, ali i formirati specijalizirane policijske službe koje bi se bavile ovim pitanjima.

Nestala umjetnička djela su od neprocijenjivog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Iako je veliki broj djela ukraden, državne institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu zvanično pokrenule povrat svojih umjetničkih djela.


Vezani članci

Otvoren poziv za “Meet, See, Do 2016!”

Otvoren poziv za “Meet, See, Do 2016!”


15/10/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/10/2015. Balkanska mreža muzeja otvorila je poziv za učešće na “Meet, See, Do 2016!” muzejskoj konferenciji. Četvrta “Meet, See, Do” muzejska konferencija u organizaciji Balkanske mreže muzeja biti će održana od 13. do 15. aprila 2016. godine u Skadru, Albanija. Ovu konferenciju Balkanska mreža muzeja organizuje u

Izložba o historiji videoigara

Izložba o historiji videoigara


14/02/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 14/02/2017. U Muzeju Grada Zenice otvorena je izložba “Power Up” koja donosi presjek o historiji videoigara. Izložba je otvorena 17. februara i trajat će mjesec dana. “Posjetioci će moći saznati nešto više o historiji videoigara, te zaigrati igrice na računarima i konzolama iz perioda počev od kasnih