Muzej-ratnog-djetinjstva-prva-izlozba-900x450

Izvor: Muzej ratnog djetinjstva


U Historijskog muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 04. maja, u 20h biće otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva.

Na izložbi će biti predstavljeni različiti predmeti, dokumenti, fotografije, ali i lične priče djece koja su rat provela u Sarajevu, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ova izložba donosi priču o crvenom pony biciklu, ratnoj peći, dječijim crtežima i igračkama, konzervama hrane i drugim predmetima koji govore o odrastanju u ratnim uslovima.

Uspomene na rat ostale su sačuvane kroz lične priče i različite predmete koje je od februara 2015. godine Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano skupljao od ljudi koji su željeli zabilježiti svoja sjećanja na taj period.

Ova izložba ostaje otvorena do 14. maja, svaki dan od 10 do 19h.  Nakon Sarajeva, izložba će posjetiti i druge gradove širom Bosne i Hercegovine.

Više o Muzeju ratnog djetinjstva možete saznati na njihovoj zvaničnoj web stranici, dok o prvoj izložbi čitajte više na zvaničnoj Facebook stranici.


Vezani članci

Obilježavanje dana muzeja širom BiH

Obilježavanje dana muzeja širom BiH


05/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 05/04/2016. Muzeji iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine bogatim programima obilježit će i ove godine Međunarodni dan muzeja. Bosanskohercegovački muzeji će osmi put zaredom izložbama, radionicama, predstavama, koncertima, performansima i drugim programima sudjelovat u obilježavanju ove manifestacije. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM)

GoUNESCO program stažiranja

GoUNESCO program stažiranja


06/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 06/06/2016. Ukoliko želite doprinijeti očuvanju kulturnog naslijeđa, prijavite se na «Make Heritage Fun» program koji organizuje GoUNESCO, skupina inicijativa podržanih od UNESCO-a. Poziv je otvoren do 30. juna 2016. godine. «Make Heritage Fun» stažiranje ima za cilj promociju svijesti i kulturne baštine među mladim ljudima kroz zabavne