Muzej-ratnog-djetinjstva-prva-izlozba-900x450

Izvor: Muzej ratnog djetinjstva


U Historijskog muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 04. maja, u 20h biće otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva.

Na izložbi će biti predstavljeni različiti predmeti, dokumenti, fotografije, ali i lične priče djece koja su rat provela u Sarajevu, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ova izložba donosi priču o crvenom pony biciklu, ratnoj peći, dječijim crtežima i igračkama, konzervama hrane i drugim predmetima koji govore o odrastanju u ratnim uslovima.

Uspomene na rat ostale su sačuvane kroz lične priče i različite predmete koje je od februara 2015. godine Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano skupljao od ljudi koji su željeli zabilježiti svoja sjećanja na taj period.

Ova izložba ostaje otvorena do 14. maja, svaki dan od 10 do 19h.  Nakon Sarajeva, izložba će posjetiti i druge gradove širom Bosne i Hercegovine.

Više o Muzeju ratnog djetinjstva možete saznati na njihovoj zvaničnoj web stranici, dok o prvoj izložbi čitajte više na zvaničnoj Facebook stranici.


Vezani članci

Mjesec u znaku muzeja

Mjesec u znaku muzeja


19/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/04/2016. Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije. Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će

Najugroženija europska kulturno-historijska dobra

Najugroženija europska kulturno-historijska dobra


06/04/2016    Coolturna baština

Europa Nostra i Institut Europske investicione banke 16. marta 2016. godine proglasili su sedam najugroženijih lokaliteta kulturno-historijskog naslijeđa u Europi. Na javnom događaju organiziranom u Veneciji povodom proglašenja Vezani članci