Cervantes u Umjetničkoj galeriji

Povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa, Ambasada Kraljevine Španije u BiH u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine 18. maja 2016. otvorit će izložbu pod nazivom “Miguel de Cervantes ili želja za životom”.

Autor fotografija José Manuel Navia prisustvovati će otvaranju izložbe, koja počinje u 20:00 sati. Posjetioci će imati priliku pogledati fotografije kojima je autor želio «na poseban način prikazati mjesta koja je Cervantes za života posjetio».

Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 2. juna, od ponedjeljka do subote, od 10.00 do 20.00 sati.

«Cilj izložbe je posmatraču ponuditi dijelove piščevog životnog puta i navesti ga na razmišljanje o kontekstualizaciji njegovog života i djela», ističu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Miguel de Cervantes Saavedra jedno je od najvažnijih imena svjetske književnosti. Njegov roman Don Quijote – parodija viteških romana, koji su svojevremeno imali prevelik utjecaj na ukus i na moral društva i stvarali lažne pojmove časti, ljubavi i žene – svevremeno je djelo i jedna od najprevedenijih knjiga na svijetu.

Uticaj na Cervantesovu književnost i stvaranje imao je i zanimljiv život koji je vodio, ispunjen brojnim putovanjima i opasnostima, te jer se okušao u različitima zanimanjama. On je najprije sa svojom obitelji često mijenjao mjesto boravka. Nakon školovanja je postao kardinalov tajnik, a zatim uspješan vojnik u Bitci kod Lepanta. Na povratku kući, gdje su ga čekali unapređenje i pohvale, oteli su ga gusari, te je u zatočeništvu proveo pet godina. Tek nakon brojnih pustolovina i niza proputovanih mjesta, postao je pisac koji će već za života doživjeti svjetsku slavu.


Vezani članci

Dani arhitekture 2016: Arhitektura ispred investicije

Dani arhitekture 2016: Arhitektura ispred investicije


24/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 24/05/2016. Od 19. do 22. maja na različitim lokacijama u Sarajevu biće održani Dani arhitekture koji će i ove godine okupiti veliki broj međunarodnih i domaćih arhitekata i studenata arhitekture. Glavna tema osmih Dana arhitekture je ‘Arhitektura ispred investicije’. Svečano otvaranje biće održano u Gradskoj vijećnici u

Novi projekt zaštite Zemaljskog muzeja BiH

Novi projekt zaštite Zemaljskog muzeja BiH


25/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 25/05/2016. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tokom naredne tri godine realizirati će projekat „Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“. Kako je saopćeno za javnost, osnovni cilj ovog  projekta jeste podrška obnove Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju, a projektne aktivnosti će se provoditi