Cervantes u Umjetničkoj galeriji

Povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa, Ambasada Kraljevine Španije u BiH u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine 18. maja 2016. otvorit će izložbu pod nazivom “Miguel de Cervantes ili želja za životom”.

Autor fotografija José Manuel Navia prisustvovati će otvaranju izložbe, koja počinje u 20:00 sati. Posjetioci će imati priliku pogledati fotografije kojima je autor želio «na poseban način prikazati mjesta koja je Cervantes za života posjetio».

Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 2. juna, od ponedjeljka do subote, od 10.00 do 20.00 sati.

«Cilj izložbe je posmatraču ponuditi dijelove piščevog životnog puta i navesti ga na razmišljanje o kontekstualizaciji njegovog života i djela», ističu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Miguel de Cervantes Saavedra jedno je od najvažnijih imena svjetske književnosti. Njegov roman Don Quijote – parodija viteških romana, koji su svojevremeno imali prevelik utjecaj na ukus i na moral društva i stvarali lažne pojmove časti, ljubavi i žene – svevremeno je djelo i jedna od najprevedenijih knjiga na svijetu.

Uticaj na Cervantesovu književnost i stvaranje imao je i zanimljiv život koji je vodio, ispunjen brojnim putovanjima i opasnostima, te jer se okušao u različitima zanimanjama. On je najprije sa svojom obitelji često mijenjao mjesto boravka. Nakon školovanja je postao kardinalov tajnik, a zatim uspješan vojnik u Bitci kod Lepanta. Na povratku kući, gdje su ga čekali unapređenje i pohvale, oteli su ga gusari, te je u zatočeništvu proveo pet godina. Tek nakon brojnih pustolovina i niza proputovanih mjesta, postao je pisac koji će već za života doživjeti svjetsku slavu.


Vezani članci

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida

Volontiraj na Vranskom jezeru u obnovi suhozida


18/04/2019    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/04/2019. Parkovi Hrvatske otvorili su poziv za volontere koji će sudjelovati u obnovi suhozida u najvećem masliniku Dalmacije. Svake godine Parkovi Hrvatske organiziraju volonterske programe u kojima sudjeluju mladi ljudi u obnovi ovog kulturnog dobra. U Parku prirode Vransko jezero volonteri će imaju priliku da usvoje tradicionalno znanje, savladaju

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017

Izabrana tema Dana evropskog naslijeđa 2017


18/04/2019    Coolturna baština

Različitim programima u septembru 2017. godine u zemljama Evrope biće obilježena tradicionalna manifestacija Dani evropskog naslijeđa. Ovogodišnja tema Dana evropskog naslijeđa je “Naslijeđe i priroda”. Dani evropskog naslijeđa tradicionalno se organizuju u 50 zemalja Evrope u cilju ukazivanja na bogato i raznovrsno naslijeđe ovog dijela svijeta. Manifestacija ima za cilj