Cervantes u Umjetničkoj galeriji

Povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa, Ambasada Kraljevine Španije u BiH u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine 18. maja 2016. otvorit će izložbu pod nazivom “Miguel de Cervantes ili želja za životom”.

Autor fotografija José Manuel Navia prisustvovati će otvaranju izložbe, koja počinje u 20:00 sati. Posjetioci će imati priliku pogledati fotografije kojima je autor želio «na poseban način prikazati mjesta koja je Cervantes za života posjetio».

Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 2. juna, od ponedjeljka do subote, od 10.00 do 20.00 sati.

«Cilj izložbe je posmatraču ponuditi dijelove piščevog životnog puta i navesti ga na razmišljanje o kontekstualizaciji njegovog života i djela», ističu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Miguel de Cervantes Saavedra jedno je od najvažnijih imena svjetske književnosti. Njegov roman Don Quijote – parodija viteških romana, koji su svojevremeno imali prevelik utjecaj na ukus i na moral društva i stvarali lažne pojmove časti, ljubavi i žene – svevremeno je djelo i jedna od najprevedenijih knjiga na svijetu.

Uticaj na Cervantesovu književnost i stvaranje imao je i zanimljiv život koji je vodio, ispunjen brojnim putovanjima i opasnostima, te jer se okušao u različitima zanimanjama. On je najprije sa svojom obitelji često mijenjao mjesto boravka. Nakon školovanja je postao kardinalov tajnik, a zatim uspješan vojnik u Bitci kod Lepanta. Na povratku kući, gdje su ga čekali unapređenje i pohvale, oteli su ga gusari, te je u zatočeništvu proveo pet godina. Tek nakon brojnih pustolovina i niza proputovanih mjesta, postao je pisac koji će već za života doživjeti svjetsku slavu.


Vezani članci

Nagradni fotokonkurs o kulturno-istorijskoj baštini

Nagradni fotokonkurs o kulturno-istorijskoj baštini


04/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 04/04/2016. Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“ i portal Fotografija.ba raspisali su fotokonkurs za srednjoškolce. Vezani članci

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina

Pronađena ostava stara preko 3,000 godina


18/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 18/04/2016. Jasmin Buljubašić mještanin naselja Kiseljak kod Srebrenika, tražeći humus za cvijeće pronašao je do sada najveću arhološku ostavu iz bronzanog doba na području sjeveroistočne Bosne. “Sve se dogodilo iznenada prije oko mjesec dana. Krenuo sam u šumu da tražim humus za cvijeće. Prilikom kopanja ispod jednog