vk4A7gaEfrsisG05oLXM5jtm8_H275iKsti92HtUXx8

Od 09. do 20. septembra/rujna 2015. godine u Gjirokastri (Albanija) i Mitrovici (Kosovo) održati će se regionalni restauracijski kampovi u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Nekoliko desetina mladih stručnjaka iz različitih zemalja prisustvovati će 10-dnevnom programu koji se sastoji od predavanja i praktičnog rada na restauraciji i konzervaciji lokaliteta od značaja.

Tokom kampova učesnici će saznati više o upotrebi tradicionalnih materijala i tehnika, kao i interpretaciji i menadžmentu u kulturnom naslijeđu i muzejima. Uz predavanja, učesnici će aktivno raditi na obnovi historijskog lokaliteta u oba grada.

„Glavni cilj ovih kampova je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za sastajanje profesionalaca, muškaraca i žena, i stvaranje uslova za izgradnju mira u demokratskom društvu, poštivanje ljudskih prava i stimulisanje rasta lokalne ekonomije kroz razvoj kulturne baštine“, navode u CHwB-u.

Prvi regionalni restauracijski kamp održan je 2007. godine. Kroz ovaj program do sada je prošlo nekoliko stotina učesnika iz različitih dijelova svijeta. Regionalni restauracijski kampovi osvojili su2014. godine Europa Nostra nagradu u kategoriji „Obrazovanje, trening i podizanje svijesti“.

Više o kampovima i prijavama za naredne možete saznati na zvaničnoj stranici Regionalnih restauracijskih kampova.


Vezani članci

Dan za Muzej

Dan za Muzej


31/12/2014    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 31/12/2014. Nizom aktivnosti Zemaljski muzej BiH danas, 01. februara, obilježava 128 godina postojanja. Povodom obilježavanja 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja BiH, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posjetioci će u periodu od 12h do 20h besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju. Od 12h planirana

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020


15/03/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 15/03/2016. Hrvatski grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a prestižna titula je dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Odluka o proglašenju Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine saopštio je predsjednik Povjerenstva