vk4A7gaEfrsisG05oLXM5jtm8_H275iKsti92HtUXx8

Od 09. do 20. septembra/rujna 2015. godine u Gjirokastri (Albanija) i Mitrovici (Kosovo) održati će se regionalni restauracijski kampovi u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Nekoliko desetina mladih stručnjaka iz različitih zemalja prisustvovati će 10-dnevnom programu koji se sastoji od predavanja i praktičnog rada na restauraciji i konzervaciji lokaliteta od značaja.

Tokom kampova učesnici će saznati više o upotrebi tradicionalnih materijala i tehnika, kao i interpretaciji i menadžmentu u kulturnom naslijeđu i muzejima. Uz predavanja, učesnici će aktivno raditi na obnovi historijskog lokaliteta u oba grada.

„Glavni cilj ovih kampova je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za sastajanje profesionalaca, muškaraca i žena, i stvaranje uslova za izgradnju mira u demokratskom društvu, poštivanje ljudskih prava i stimulisanje rasta lokalne ekonomije kroz razvoj kulturne baštine“, navode u CHwB-u.

Prvi regionalni restauracijski kamp održan je 2007. godine. Kroz ovaj program do sada je prošlo nekoliko stotina učesnika iz različitih dijelova svijeta. Regionalni restauracijski kampovi osvojili su2014. godine Europa Nostra nagradu u kategoriji „Obrazovanje, trening i podizanje svijesti“.

Više o kampovima i prijavama za naredne možete saznati na zvaničnoj stranici Regionalnih restauracijskih kampova.


Vezani članci

Otvoreni pozivi za restauracijske kampove

Otvoreni pozivi za restauracijske kampove


19/01/2017    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/01/2017. U toku 2017. godine biće održano pet restauracijskih kampova na području Albanije i Kosova. Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Albanija (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) objavila je datume za restauracijske kampove u Prištini, Đirokastri, Kruji i Beratu koji će biti održani u periodu od

Izložba “Miguel de Cervantes ili želja za životom”

Izložba “Miguel de Cervantes ili želja za životom”


17/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 17/05/2016. Povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa, Ambasada Kraljevine Španije u BiH u suradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine 18. maja 2016. otvorit će izložbu pod nazivom “Miguel de Cervantes ili želja za životom”. Autor fotografija José Manuel Navia prisustvovati će otvaranju izložbe, koja počinje