vk4A7gaEfrsisG05oLXM5jtm8_H275iKsti92HtUXx8

Od 09. do 20. septembra/rujna 2015. godine u Gjirokastri (Albanija) i Mitrovici (Kosovo) održati će se regionalni restauracijski kampovi u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Nekoliko desetina mladih stručnjaka iz različitih zemalja prisustvovati će 10-dnevnom programu koji se sastoji od predavanja i praktičnog rada na restauraciji i konzervaciji lokaliteta od značaja.

Tokom kampova učesnici će saznati više o upotrebi tradicionalnih materijala i tehnika, kao i interpretaciji i menadžmentu u kulturnom naslijeđu i muzejima. Uz predavanja, učesnici će aktivno raditi na obnovi historijskog lokaliteta u oba grada.

„Glavni cilj ovih kampova je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za sastajanje profesionalaca, muškaraca i žena, i stvaranje uslova za izgradnju mira u demokratskom društvu, poštivanje ljudskih prava i stimulisanje rasta lokalne ekonomije kroz razvoj kulturne baštine“, navode u CHwB-u.

Prvi regionalni restauracijski kamp održan je 2007. godine. Kroz ovaj program do sada je prošlo nekoliko stotina učesnika iz različitih dijelova svijeta. Regionalni restauracijski kampovi osvojili su2014. godine Europa Nostra nagradu u kategoriji „Obrazovanje, trening i podizanje svijesti“.

Više o kampovima i prijavama za naredne možete saznati na zvaničnoj stranici Regionalnih restauracijskih kampova.


Vezani članci

Mjesec u znaku muzeja

Mjesec u znaku muzeja


19/04/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 19/04/2016. Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja brojne manifestacije biće organizirane u muzejima širom Srbije. Kako bi ukazali na društveni značaj muzeja i njihovu ulogu u očuvanju kulturnog blaga muzeji širom svijeta 18. maja različitim programima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Muzejske institucije u Srbiji priključit će

Teško oštećen „Biser pustinje“

Teško oštećen „Biser pustinje“


25/08/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 25/08/2015. Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) uništili su antički hram Baal Shamin u sirijskom gradu Palmiri koju opisuju kao „Biser pustinje“, izvještavaju svjetski mediji. „Sistematsko uništavanje kulturnih simbola koji predstavljaju sirijsku kulturnu različitost otkriva stvarnu namjeru ovakvih napada, a to je lišavanje sirijskog stanovništva od