vk4A7gaEfrsisG05oLXM5jtm8_H275iKsti92HtUXx8

Od 09. do 20. septembra/rujna 2015. godine u Gjirokastri (Albanija) i Mitrovici (Kosovo) održati će se regionalni restauracijski kampovi u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Nekoliko desetina mladih stručnjaka iz različitih zemalja prisustvovati će 10-dnevnom programu koji se sastoji od predavanja i praktičnog rada na restauraciji i konzervaciji lokaliteta od značaja.

Tokom kampova učesnici će saznati više o upotrebi tradicionalnih materijala i tehnika, kao i interpretaciji i menadžmentu u kulturnom naslijeđu i muzejima. Uz predavanja, učesnici će aktivno raditi na obnovi historijskog lokaliteta u oba grada.

„Glavni cilj ovih kampova je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za sastajanje profesionalaca, muškaraca i žena, i stvaranje uslova za izgradnju mira u demokratskom društvu, poštivanje ljudskih prava i stimulisanje rasta lokalne ekonomije kroz razvoj kulturne baštine“, navode u CHwB-u.

Prvi regionalni restauracijski kamp održan je 2007. godine. Kroz ovaj program do sada je prošlo nekoliko stotina učesnika iz različitih dijelova svijeta. Regionalni restauracijski kampovi osvojili su2014. godine Europa Nostra nagradu u kategoriji „Obrazovanje, trening i podizanje svijesti“.

Više o kampovima i prijavama za naredne možete saznati na zvaničnoj stranici Regionalnih restauracijskih kampova.


Vezani članci

Poziv za kamp i ljetnu školu na Golom otoku i Rabu

Poziv za kamp i ljetnu školu na Golom otoku i Rabu


31/05/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 31/05/2016. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruženje „Ante Zemljar“ i Volonterski centar Zagreb pozivaju volontere da se prijave na kamp “Pejzaž sjećanja” i ljetnu školu “Kultura sjećanja u savremenoj Europi” koji će biti održani na Rabu i Golom otoku. Volonterski kamp i ljetna škola održat će se od 17. lipnja

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju

Produžen rok za prijave na muzejsku konferenciju


09/02/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/02/2016. Rok za prijave na “Meet, See, Do 2016!”, jednu od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu produžen je do nedjelje, 6. marta. Muzejski profesionalci i stručnjaci u oblasti naslijeđa mogu se prijaviti na sudjelovanje na četvrtoj “Meet, See, Do” konferenciji u organizaciji Balkanske mreže muzeja. Ovogodišnja konferencija