vk4A7gaEfrsisG05oLXM5jtm8_H275iKsti92HtUXx8

Od 09. do 20. septembra/rujna 2015. godine u Gjirokastri (Albanija) i Mitrovici (Kosovo) održati će se regionalni restauracijski kampovi u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Nekoliko desetina mladih stručnjaka iz različitih zemalja prisustvovati će 10-dnevnom programu koji se sastoji od predavanja i praktičnog rada na restauraciji i konzervaciji lokaliteta od značaja.

Tokom kampova učesnici će saznati više o upotrebi tradicionalnih materijala i tehnika, kao i interpretaciji i menadžmentu u kulturnom naslijeđu i muzejima. Uz predavanja, učesnici će aktivno raditi na obnovi historijskog lokaliteta u oba grada.

„Glavni cilj ovih kampova je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za sastajanje profesionalaca, muškaraca i žena, i stvaranje uslova za izgradnju mira u demokratskom društvu, poštivanje ljudskih prava i stimulisanje rasta lokalne ekonomije kroz razvoj kulturne baštine“, navode u CHwB-u.

Prvi regionalni restauracijski kamp održan je 2007. godine. Kroz ovaj program do sada je prošlo nekoliko stotina učesnika iz različitih dijelova svijeta. Regionalni restauracijski kampovi osvojili su2014. godine Europa Nostra nagradu u kategoriji „Obrazovanje, trening i podizanje svijesti“.

Više o kampovima i prijavama za naredne možete saznati na zvaničnoj stranici Regionalnih restauracijskih kampova.


Vezani članci

Spašen most Ive Andrića

Spašen most Ive Andrića


15/02/2017    Coolturna baština

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je radove na stabilizaciji nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi. Najpoznatiji po djelu Ive Andrića „Most na Žepi“, ovaj lokalitet pretrpio je različita oštećenja tokom proteklih godina koja su ugrozila njegovu stabilnost. Uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih

Biciklom kroz kulturno-historijske epohe

Biciklom kroz kulturno-historijske epohe


09/07/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/07/2016. Oko 80 biciklista iz Sarajeva, Zavidovića, Zenice, Visokog, Tešnja, Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Zagreba sudjelovali su 24.9.2016. godine, na drugom „Tour de Culture BiH“, jedinstvenom događaju koji ima za cilj promociju vrijednog kulturno-historijskog i prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine. Događaj drugu godinu zaredom organizuje Fondacija