Program MKPU 55

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine od 18. do 28. juna 2016. godine organizira bogat program u čast Ivi Andriću i povodom 55 godina rada ove institucije.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 13. juna 2016. godine, tokom deset dana programa posjetitelji će imati priliku prisustvovati različitim događajima kojima se želi obilježiti 55 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću i 55 godina rada Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Program počinje 18. juna u 20:00h otvaranjem izložbe „Mostovi“ Nedima Mušovića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

U sklopu obilježavanja posjetitelji će imati priliku prisustvovati promociji audio-vodiča i web stranice Muzeja, digitalnog izdanja originalnog rukopisa romana „Na Drini Ćuprija“, predstavi Sarajevskog ratnog teatra „Vesela večer u Sarajevu“, kao i otvaranju izložbe „Poljska u bh. teatarskom srcu“, autorice Amine Abdičević.

Poseban događaj biće otvaranje obnovljene i proširene postavke Muzeja, u kojoj će pored originalnog rukopisa Na Drini Ćuprija, kamena temeljca uspostavljanja kolekcije Muzeja, biti otvoren i segment koji će prikazati kratku historiju bosanskohercegovačkog teatra.

Interesantno je, kako je i spomenuto tokom konferencije za medije, da je porodica Despić bila prvi domaćin pozorišnih predstava u Bosni i Hercegovini, a današnji Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine nalazi se u kući vajarke Ive Despić.

Na konferenciji su spomenute različite institucije i organizacije koje su podržale rad Muzeja u posljednjih 20 godina. Posebno je istaknuta podrška Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Ministarstva civilnih poslove Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva kulture i sporta.


Vezani članci

UNESCO slavi 70 godina postojanja

UNESCO slavi 70 godina postojanja


09/11/2015    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 09/11/2015. Organizacija Ujedinjenih nacija za edukaciju, nauku i kulturu (UNESCO) ove godine obilježava 70 godina postojanja. UNESCO je osnovan 1945. godine, na koncu Drugog svjetskog rata, sa uvjerenjem da ekonomski i politički sporazumi nisu dovoljni za održavanje dugotrajnog mira, već da mir mora biti uspostavljen na ljudskoj,

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja

Zemaljski muzej obilježio Noć muzeja


03/06/2016    Coolturna baština

Autor: Coolturna baština | Datum: 03/06/2016. Nekoliko stotina mališana i starijih posjetilaca učestvovalo je u programu u Zemaljskom muzeju BiH, održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja. Mališani sa područja Sarajeva sudjelovali su u različitim programima osmišljenim kako bi im se približio rad ove institucije, ali i kulturno, historijsko i prirodno